foto: Rīgas zoodārzs.
Uz Tropu mēnesi Zoodārzā aicina Āfrikas mīkstrupuči
Runā Rīga
2020. gada 6. februāris, 17:00

Uz Tropu mēnesi Zoodārzā aicina Āfrikas mīkstrupuči

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Rīgas Zoodārzā jau astoņpadsmito gadu februāris tradicionāli tiek veltīts dažādu ar tropiem saistītu tematu izpētei. Šogad mūsu uzmanības lokā tropu mežs “No saknēm līdz galotnei”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz 23. februārim galvenā darbošanās notiks sestdienās un svētdienās no plkst. 12.00 līdz 15.00, kad Tropu māja pārvērtīsies par izzinoši pētniecisku staciju. Tajā kopā ar apmeklētājiem centīsimies izzināt cik stāvu ir tropiskajā mežā, cik augstu tie ir, kādi tajos ir dzīves apstākļi, un kas notiek, ja kāds no stāviem izzūd. Tāpat pētīsim kādi dzīvnieki sastopami katrā tropu meža stāvā, un kādi pielāgojumi tiem ir vajadzīgi, lai tur uzturētos. 

Savukārt darba dienās uz nodarbībām aicinām skolēnu grupas. Nodarbībām jāpiesakās iepriekš pa tālr. 67518669 vai rakstot e-pasta vēstuli uz adresi riga.zoo.skola@gmail.com.

Pirmo reizi Zoodārzā Āfrikas mīkstrupuči

Pagājušā gada nogalē Rīgas Zooloģiskajā dārzā no Fuenhirolas zoodārza (Spānijas dienvidiem) ieradās divi 14 gadus veci bruņrupuči (1 tēviņš un 1 mātīte). Tagad abi Āfrikas mīkstrupuči iekārtoti uz dzīvi Tropu mājas baseinā, kur jau mīt mūsu Ogoves pundurkrokodili un zivis – melnspuru paku un Orinoko sams. Tagad nu visiem būs jāsadzīvo, taču, kā izskatās, rupuči labprāt vēlas paslēpties zem siekstas, atvainojiet, zem krokodiliem. Savukārt, tie šādas izdarības uztver ar aizdomām… Plašāk par to video sižetā - 

Šie milzīgai plānai pankūkai līdzīgie rupuči ir vieni no augumā lielākajiem saldūdens bruņrupučiem. Mūsu dzīvnieki 14. dzimšanas dienā svēra 6,4 un 13 kilogramus, savukārt mīksto un ādaino bruņu garums bija ap 50 cm (attiecīgi  46 un 52 cm), bet platums 40 cm. Tiesa gan, mūsu Āfrikas mīkstrupuči augs krietni lielāki, jo pieaugušu dzīvnieku bruņas var sasniegt 90-110 cm, bet rupuči sver līdz 40-60 kg. 

Āfrikas mīkstrupuči (Trionyx triunguis) ir ierakstīti Pasaules Sarkanajā grāmata kā saudzējama suga (kategorija VU – vulnerable). Dzīvnieku skaits pasaulē samazinās, jo tas ir iecienīts mājdzīvnieks, taču arī vietējie iedzīvotāji lieto pārtikā. Bez tam šo rupuču izdzīvošanu ietekmē zvejniecība un ūdens piesārņojums. 

Dabā tie sastopami ne tikai Āfrikā, bet arī Tuvo Austrumu zemēs gar Vidusjūras piekrasti. Pārtiek no zivīm, gliemežiem, ūdens kukaiņiem, vēžiem, un citiem dzīvniekiem, kam uzbrūk no slēpņa. 

Tropu mēnesis šogad siltāks ar uzziņu dienesta 1188 atbalstu
Izdrukājot vai uzrādot viedtālrunī īpašo uzziņu dienesta 1188 bezmaksas kuponu, Tropu mēneša apmeklējums būs ļoti izdevīgs. Ar kuponu ieejas biļetes cena pieaugušajam, bērnam un pensionāram maksās tikai 3,00 €. Tāpat ar kuponu par izdevīgu cenu apmeklētāji var novietot automašīnu zooloģiskā dārza autostāvvietā. Plašāk par īpašajiem februāra kuponiem sadarbībā ar 1188, lasiet zoodārza mājaslapā:

Citi jaunumi

Flamingu mājā balto karošknābju ligzdās rosās nu jau palieli mazuļi, kas patlaban aktīvi un skaļi pieprasa vecākiem kārtējo barības porciju. Ķenguru mājā līdzās pieaugušajiem arvien biežāk sāk parādītes arī jaunuļi, kas regulāri atstāj somu, lai iepazītu apkārtējo pasauli. Savukārt blakus voljērā mītošo Ziemeļbrazīlijas kalitriksu mazuļi jau droši dzīvojas un spēlējas pa zariem. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Starp citu, šur un tur zoodārzā sāk uzziedēt skaistās pāvu astes!