foto: LETA
"KPV LV" maina pozīciju un atbalstīs Rīgas domes atlaišanu
Saeimas deputāts, partijas "KPV LV" valdes loceklis Atis Zakatistovs un labklājības ministre Ramona Petraviča
Politika
2020. gada 4. februāris, 12:44

"KPV LV" maina pozīciju un atbalstīs Rīgas domes atlaišanu

Jauns.lv / LETA

Mainot sākotnējo pozīciju, partijas "KPV LV" Saeimas deputāti atbalstīs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs pastāstīja, ka politiskais spēks ir mainījis sākotnējo viedokli un galīgajā lasījumā balsos par Rīgas domes atlaišanu.

Zakatistovs skaidroja, ka pozīcija mainīta, ņemot vērā Rīgas domes nespēju strādāt un pildīt pašvaldības funkcijas, jo īpaši nespējot pieņemt pilsētas budžetu.

Līdz ar "KPV LV" pozīcijas maiņu Saeima, visticamāk, nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, visām koalīcijas partijām balsojot par galvaspilsētas domes atlaišanu.

Likumprojekta pirmajā lasījumā vairums "KPV LV" deputātu balsoja pret Rīgas domes atlaišanu. Kopā ar citām koalīcijas partijām par likumprojektu balsoja tobrīd vēl frakcijā esošie deputāti Artuss Kaimiņš un Aldis Blumbergs, kam sekoja abu izslēgšana no frakcijas.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien pirms galīgā lasījuma atbalstīja likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

VARAM nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, iepriekš preses konferencē paziņoja ministrs Juris Pūce (AP).

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", pieņemot likumu par domes atlaišanu, pēc Ministru kabineta priekšlikuma attiecīgajā administratīvajā teritorijā tiek iecelta pagaidu administrācija. Pagaidu administrācija pilda likumos paredzētās domes funkcijas un darbojas līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome.

Likumprojektā norādīts, ka, ja Saeima nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām varētu būt VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics. Pagaidu administrācijā kā vadītāja vietnieks varētu strādāt Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet par administrācijas locekli - Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācijas vadītājs pildīs domes priekšsēdētāja pienākumus, bet viņa vietnieks veiks vicemēra pienākumus. Savukārt pagaidu administrācijas loceklis pildīs komitejas vadītājam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Atlīdzība par šo darbu veikšanu administrācijas pārstāvjiem būs tāda pati kā priekšsēdētājam, vicemēram un komitejas vadītājam.

Tā kā pagaidu administrācijā nav paredzēts veidot komitejas, tad pēc būtības domes kompetences jautājumu loks un atbildība par lēmumprojektiem tiks sadalīta starp pagaidu administrācijas locekļiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās