foto: Publicitātes foto
“Splendid Palace” filma “Anjēze par Vardā” un sarunas par radošumu
Runā Rīga
2020. gada 20. janvāris, 16:49

“Splendid Palace” filma “Anjēze par Vardā” un sarunas par radošumu

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

2020. gada 25. janvārī un 1. februārī kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies īpašie filmu seansi, kuros tiks demonstrēta režisores Anjēzes Vardā filma “Anjēze par Vardā”. Pirms filmas Latvijā zināmas mākslinieces – Monika Pormale un Elita Patmalniece ar klātesošajiem diskutēs par radošumu dzīvē un mākslā, portālu Jauns.lv informēja SIA "Rīgas nami".

Dokumentālā filma “Anjēze par Vardā”, kas uzņemta 2019. gadā, Francijā, ir izcilās franču Jaunā viļņa kinorežisores pašportrets. Daudzu stundu ceļojumā viņa runā par pašas pieredzi, atklājot savu dzīvesstāstu un attiecības. Viņai bija lemts mainīt kino likumus. Vienkārša pēc dabas, bet dižena idejās. Anjēze Vardā – kino pasaules leģenda, tuva katram kino cienītājam, pazīstama fotogrāfe, jaunā viļņa pioniere, režisore. Viņas pēdējā filma ir citādības apliecinājums, pilns impulsu, radošuma un brīvības. Divu stundu ekrāna ceļojumā pavada Anjēzes jaukie stāsti, pazīstamās filmas, sejas un ciemi. Pērn pavasarī izcilā kinematogrāfiste atstāja šo pasauli, paguvusi parādīt savu filmu Berlīnes kinofestivālā un satikties ar savas mākslas cienītājiem.

2020. gada 25. janvārī plkst. 19.00 filmas “Anjēze par Vardā” īpašajā seansā par radošu domāšanu mākslā un dzīvē kopā ar kinoteātra apmeklētājiem diskutēs scenogrāfe Monika Pormale. Savukārt 1. februāra plkst. 17.00 seansā īpašais viesis būs māksliniece Elita Patmalniece.

Scenogrāfe Monika Pormale savā mākslā ir mainīga, bet vienmēr atpazīstama ar konceptuāliem telpas risinājumiem un spēju izcelt detaļas. Māksliniecei starptautiskus panākumus atnesa Jaunā Rīgas teātra izrādes, kas veidotas tandēmā ar režisoru Alvi Hermani. Par spilgtāko pēdējo gadu teātra notikumu kļuva Monikas Pormales vizuālais risinājums Nacionālā teātra izrādei “Pūt, vējiņi!”. Monika Pormale strādājusi kā kostīmu māksliniece un scenogrāfe kopā ar daudziem pasaules režisoriem Frankfurtē, Maskavā, Ķelnē, Rūrā, Sanktpēterburgā, Vīnē un citur.

Māksliniece Elita Patmalniece pazīstama ar savām spilgtajām krāsām, tēliem un neatkārtojamo stilu visās jomās, kurās viņa strādā. Modes mākslinieces košie tērpi redzami gan uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves, gan Latvijas dramatisko teātru iestudējumos. Viņa “gērbj” mūziķus un televīzijas šovu dalībniekus. Elitas gleznojumi rotā traukus, sveces un citus dizaina priekšmetus. Viņa ne tikai glezno, bet ir radījusi arī izšūtas gleznas. Elita Patmalniece ir teatrāla šī vārda skaistākajā nozīmē.

foto: Publicitātes foto

Kinoteātris “Splendid Palace” dokumentālo filmu pirmdienu ciklā filmu “Anjēze par Vardā” demonstrēs arī 2020. gada 20. janvārī plkst. 20.00. Pēc filmas jautājumu un atbilžu pusstunda ar kinoteātra kuratori un kinokritiķi Dairu Āboliņu.