foto: LETA
"Saskaņa" un bloks "Rīgai" nepiedalās pašvaldības budžeta izskatīšanā
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova un Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā lemj par domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika atbrīvošanu no amata.
Politika
2020. gada 14. janvāris, 17:36

"Saskaņa" un bloks "Rīgai" nepiedalās pašvaldības budžeta izskatīšanā

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes Budžeta komisija šodien skatīja pašvaldības 2020.gada budžeta projektu, taču koalīcijas partneru - "Saskaņas" un deputātu bloka "Rīgai" - pārstāvji tajā nepiedalījās, lai gan tieši viņu balsis nepieciešamas budžeta apstiprināšanai, novēroja aģentūra LETA.

Īsi pirms sēdes par budžeta prioritātēm žurnālistus informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) un GKR pārstāvju vadīto nozaru komiteju vadītāji.

Par budžetu ziņot preses konferencē nebija ieradies neviens no "Saskaņas" deputātiem, kuri vada Satiksmes un transporta lietu komiteju, kā arī Pilsētas īpašuma komiteju. Tāpat par budžetu neziņoja Neatkarīgo deputātu frakciju pārstāvošais Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Aleksejs Rosļikovs.

Domes priekšsēdētāja vietnieki Druvis Kleins un Anna Vladova (S) aģentūrai LETA sacīja, ka sarunas ar GKR partneriem notiek frakciju vadītāju līmenī, taču pagaidām paraksti par Burova gāšanu atsaukti nav.

"Ir saņemts GKR priekšlikums, kurā viņi aicina mūs parakstus atsaukt un sēsties pie sarunu galda. Viņu piedāvājumu izskatīsim," pauda politiķe. 

Tikmēr deputātu bloku "Rīgai!"pārstāvošais Druvis Kleins atzina, ka viņi GKR piedāvājuši savu redzējumu, "kā tikt ārā no situācijas", taču kāds ir šis redzējums - sīkāk komentēt nevēlējās.

Taujāta, vai atbalstīs pašvaldības šī gada budžetu, Vladova pirms sēdes atzina, ka budžeta projektu nav redzējusi un šodien aicinās Budžeta komisiju pārtraukt, sākumā izskatot naudas pieprasījumus attiecīgajās nozaru komitejās. Vēlāk uz komisijas sēdi gan neviens no "Saskaņas" un bloka "Rīgai" pārstāvjiem neieradās.

Kā aģentūrai LETA norādīja Vladovas pārstāve Laila Ivāna, preses brīfings par budžetu bija plānots plkst.13.30, bet budžeta komisija - plkst.14, uz kuru "saskaņieši" ieradušies.

Kā novēroja aģentūra LETA, ap plkst.14 zālē tiešām bija vairāki "Saskaņas" deputāti, kuri vēlāk zāli atstāja. Pēc Ivānas teiktā, deputāti devušies prom, jo sapratuši, ka joprojām notiek preses brīfings, uz kuru viņu partijā esošie komiteju vadītāji neesot aicināti. Savukārt uz Budžetu komisiju "saskaņieši" neesot atgriezušies, jo neviens nav paziņojis par preses konferences beigām.

Komisijā piedalījās GKR pārstāvji, kā arī trīs no četriem opozīcijas partiju frakciju vadītājiem. Budžeta izskatīšana gan tika atlikta līdz 22.janvārim, jo arī opozīcija vērsa uzmanību, ka daļā nozaru komiteju atsevišķas budžeta sadaļas nemaz nav skatītas.

Patlaban budžets attiecīgajās komitejās nav pieņemts Mājokļu un vides, Satiksmes un Pilsētas attīstības departamentam, kā arī atsevišķām to pakļautībā esošajām iestādēm.

Finanšu departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Rakstiņš deputātiem sacīja, ka lai gan atbalstoši lēmumi šajās komitejās nav pieņemti, deputāti ar budžetu projektiem noteikti ir iepazinušies un, arī veidojot kopējo budžetu, ir ņemti vērtā pašvaldības lietvedības sistēmā pieejamie dokumenti, kurus varējis lasīt ikviens domnieks. Līdz ar to, finansista ieskatā, neraugoties uz to, ka komitejas budžetu virzību nav atbalstījušas, deputāti būtu spējīgi budžetu skatīt domes sēdē.

Deputāts Viesturs Zeps (LA) gan vērsa uzmanību, ka, piemēram, Satiksmes departamenta budžets vispār nav ticis skatīts ne reizi, kā rezultātā komisijas vadītājs Burovs piekrita mēģināt konkrēto departamentu budžetus atkārtoti skatīt komiteju sēdēs nākamnedēļ.

Aģentūra LETA jau iepriekš vēstīja, ka decembrī daļu pašvaldības iestāžu 2020.gada budžeta pieprasījumu komitejās neizdevās virzīt tālākai apstiprināšanai, jo vairumā sēžu nepietika kvoruma. Kādā no komitejām sēžu zāli atstāja koalīcijas pārstāvji, bet citās - opozicionāri.

Rakstiņš gan vērsa uzmanību, ka pēdējais brīdis, kad Finanšu departamentam jāsaņem deputātu apstiprinātais budžeta projekts, ir 28.janvāris. Līdz ar to Budžeta komisija atlikta līdz 22.janvārim. Rīgas domes sēdē budžetu plānots apstiprināt 30.janvārī.

Ņemot vērā politiski nestabilo situāciju pašvaldībā, pagaidām gan nav skaidrs vai deputātiem izdosies pašvaldības galveno finanšu dokumentu veiksmīgi izskatīt, jo, piemēram, Pilsētas attīstības komitejā koalīciju veidojošajiem spēkiem nemaz nav deputātu pārsvars.

Aizvadītajā nedēļā partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" politiķi paziņoja, ka, lai gan koalīciju atstāt neplāno, viņi uzstās uz Burova nomaiņu, jo nespēj ar viņu sastrādāties. 

GKR savukārt uzsvērusi, ka neplāno piekrist koalīcijas partneru piedāvājumam un nebalsos par Rīgas domes priekšsēdētāja nomaiņu.

Līdz ar to "Saskaņai" un blokam "Rīgai" bez opozicionāriem nav pietiekami balsu mēra gāšanai, jo kopā abos spēkos ir 20 deputāti, taču šo lēmumu pieņemšanai nepieciešama vismaz 31 balss.