foto: Lita Krone/LETA
Partijas biedri nostrostē Rīgas domnieku Kuzmuku, kurš jaunos valsts pilsoņus nosaucis par „kalašņikoviem”
Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks („Saskaņa”) saņēmis savu partijas biedru nopēlumu par to, ka Latvijas valsts jaunos pilsoņus salīdzinājis ar cilvēkiem ar kalašņikoviem rokās. 
Politika
2020. gada 14. janvāris, 05:38

Partijas biedri nostrostē Rīgas domnieku Kuzmuku, kurš jaunos valsts pilsoņus nosaucis par „kalašņikoviem”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks („Sasakaņa”) savā „Facebook” lapā priecājas par katru jaunu Latvijas pilsoni, jo tie esot viņa un „Saskaņas” atbalstīji. “Iegūta pilsonība – mūsu kalašņikovs!”, raksta saskaņietis. Par to viņš saņēmis savu partijas biedru nopēlumu.

Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks („Sasakaņa”) savā „Facebook” lapā priecājas par katru jaunu Latvijas pilsoni, jo tie esot viņa un „Saskaņas” atbalstīji. “Iegūta pilsonība – mūsu kalašņikovs!”, raksta saskaņietis. Par to viņš saņēmis savu partijas biedru nopēlumu.

Komentējot ziņu, ka pēdējo 25 gadu laikā naturalizējušies 147 168 cilvēku, pārsvarā krievu tautības cilvēki, kādreizējie nepilsoņi, viņš raksta:

„150 000 jauni pilsoņi. Tas jau ir skaitlis. Tie ir +20 mūsējie mandāti Saeimā. Patīkami sajust uzvaru. Es vienmēr esmu teicis: „Mūsējiem iegūt Latvijas pilsonību ir mūsu kalašņikovs (triecienšautene)”. Jā, tas ir ilgi, bet likumīgi un nenovēršami. Palicis vēl nedaudz, 200 000 ( nepilsoņi), nāciet draugi un mācieties bez maksas (naturalizācijai), mēs palīdzēsim”.

Šis domnieka kareivīgais izteiciens sociālajos tīklos raisījis ne vienu vien ierakstu, kas Kuzmuka dīvainos prātojumus par to, ka Latvijas jaunie pilsoņi gandrīz visi ir Saskaņas atbalstītāji ar „kalašņikoviem” rokās „nolīdzina līdz ar zemi”. Jauns.lv „Saskaņas” Saeimas frakcijas deputātiem jautāja, ko viņi domā par sava partijas kolēģa izteikumiem. Lūk, atbildes

Evija Papule: „Igora Kuzmuka izteikumi diskreditē un pazemo viņu pašu, viņa pārstāvēto partiju un „Saskaņas” vēlētājus. Klaji nicinot tās valsts pilsonības vērtību, kurā pats izteikumu autors dzīvo, pretnostatot cilvēkus arī pēc tautības - tā ir tumsonība, tā ir rīcība, pret kuru asi jāiestājas. Ir nepieņemami piesmiet cilvēku izvēli būt valsts pilsoņiem, it īpaši tagad, kad Latvijas Saeima lēmusi par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem. Es šādus izteikumus uzskatu par rupju un primitīvu provokāciju, kas ir nosodāma un uzskatāma par apzinātu naida kurināšanu”.  

Vjačeslavs Dombrovskis: „Pozitīvi vērtēju nepilsoņu skaita samazināšanos. Tas, par kuru partiju balsot vēlēšanās - viņu brīva izvēlē. Salīdzinājums ar „kalašņikovu” man nav skaidrs”.

Ļubova Švecova: „Atturēšos komentēt Igora Kuzmuka viedokli, jo nezinu uz kādiem faktiem vai apsvērumiem, tas ir balstīts. 13.Saeimas velēšanas par „Saskaņu” balsoja 167 117 Latvijas pilsoņu, bet Eiroparlamenta velēšanas par „Saskaņu” balsoja 82 604. Attiecīgi par ieroču terminoloģijas izmantošanu, pieturos pie viedokļa – „cilvēka galvenais ierocis ir viņa prāts”!”

Nikolajs Kabanovs: „Katrs atbild par saviem vārdiem, un man nav ekskluzīvas domas par Igora teikto”.

Inga Goldberga: „Katram cilvēkam, protams, var būt savs viedoklis. Taču publiski paustais viedoklis manā ieskatā ir visus Latvijas pilsoņus diskriminējošs un cieņu aizskarošs, neraugoties, kādā dzīves posmā pilsonība iegūta. Es kategoriski norobežojos no šiem izteikumiem. Šāda retorika un salīdzinājumu lietošana man ir pilnībā nepieņemama un ir pretstatā manai izpratnei par naturalizācijas mērķi un būtību”.

Boriss Cilevičs: „Neuzskatu, ka būtu prāta darbs komentēt kolēģu teikto. Es sapratu Igora Kuzmika izteikto domu tā: "Saskaņa" kategoriski noraida jebkādu vardarbību vai aicināšanu uz vardarbību, rīkojas tikai ar likumīgām metodēm, tātad, tēlaini runājot, „kalašņikovu” vietā izmanto naturalizācijas veicināšanu. Manā skatījumā, visnotaļ atbalstāma nostāja. Burtiski visas starptautiskās organizācijas, mūsu sabiedrotie vairākkārt norādījuši, ka liels personu skaits, kas ir izslēgti no lēmumu pieņemšanas, apdraud demokrātiju, bet valdība nedara praktiski neko, lai šo demokrātijas deficīta problēmu risinātu. 

Igors Pimenovs (frakcijas priekšsēdētāja biedrs): „Igora Kuzmuka toni es neatbalstu. Tikmēr to, ka liela jaunpilsoņu skaita daļa balsos par „Saskaņu”, var paredzēt ar lielu varbūtību. Vienlaikus secinu, ka arī citām partijām ir dotas visas iespējas pārliecināt topošos pilsoņus un gūt viņu atbalstu. Kāpēc „Vienotībai”, vai Nacionālajai apvienībai, vai Jaunajiem konservatoriem neuzrunāt nepilsoņus, uz kuriem minētie politiķi skatās skeptiski un dažreiz naidīgi, un nepamēģinātu saprast nepilsoņu bažas un intereses? Varbūt nepilsoņi tad arī minētās provaldības partijas atbalstīs vēlēšanas?”.