foto: Martina Murusalu personīgais arhīvs
Igaunis Rīgas "humpalās" atrod vecu fotokameru ar bildēm no pagātnes
Izrādījies, ka filmiņa glabājusi melnbaltus kadrus no deviņdesmito gadu sākuma Rīgā. Daži bildēs redzamie ļaudis sevi atpazinuši.
Sabiedrība
2020. gada 9. janvāris, 06:11

Igaunis Rīgas "humpalās" atrod vecu fotokameru ar bildēm no pagātnes

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Ar nejaušu un patiesi jauku atradumu sociālajos tīklos padalījies arhitekts no Igaunijas Martins Murusalu. Fotografēšanas entuziasts labdarības veikalā Rīgā 2016. gadā iegādājās vecu PSRS ražojuma fotokameru, kurā, kā izrādījies, saglabājusies filmiņa ar pirms vairākām desmitgadēm Rīgā noķertiem mirkļiem pie Daugavas.

Sarunā ar portālu Jauns.lv Martins Murusalu atklāja, ka pēc profesijas ir arhitekts, taču viņa hobijs ir fotografēšana un kaislība – fotokameru kolekcionēšana. “Ap 2016. gadu es nopirku kameru “Smena 8M” no “Otra Elpa” veikala Rīgā. Iekšā atradu neattīstītas filmiņas rullīti. Tolaik šādu aparātu izmantošanā biju vien iesācējs un pats nemācēju attīstīt filmiņu. Tamdēļ tā pāris gadus vienkārši nostāvēja plauktā,” stāsta Martins.

Igaunis Rīgas veikalā nopērk kameru ar kadriem no pagātnes

Ar nejaušu, taču patiesi jauku atradumu sociālajos tīklos nesen padalījies arhitekts no Igaunijas Martins Murusalu. Fotografēšanas entuziasts labdarības veikalā Rīgā ...

gallery icon
13

Foto tapuši īsi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas

Pagājušā gada novembrī viņš pirmo reizi saņēmies un mēģinājis attīstīt melnbaltos foto, kurus uzņēmis pilsētas ielās. “Pēc tam, kad tas bija paveikts, nolēmu, ka atlikušos filmiņu attīstīšanai paredzētos resursus iztērēšu, mēģinot attīstīt tolaik Rīgā nopirktajā kamerā atrasto filmiņu. Uz nekādiem īpašiem rezultātiem gan necerēju,” piebilst Martins.

foto: Shutterstock
Bildes savulaik fotografētas ar šādu kameru. Modelis "Smena 8M" ir PSRS ēras dizains, ražots laika posmā no 1975. gada līdz 1995. gadam.

Taču procesa beigās viņš bija ieguvis Rīgā, ap 1991. un 1992. gadu fotografētas melnbaltas bildes, kurās redzami vairāki cilvēki. “Pēcāk šīs fotogrāfijas noskenēju un ievietoju portālā “Facebook”. Ar tām nedēļas laikā dalījās ap 750 lietotāju un beigu galā man izdevās sazināties ar divām no attēlos redzamajām personām. Šobrīd visiem nofotografētajiem varētu būt ap 40 gadiem. Šie cilvēki ir no vienas skolas. Fotografēts esot kaut kad pavasarī,” atklāja fotogrāfs.

Viņš gan piebilda, ka fotogrāfijās redzamie ir vēlējušies palikt anonīmi. Kopumā par attīstītajām bildēm, kuras iegūtas no labdarības veikalā nopirktas fotokameras, zinot trīs tajās redzamie cilvēki.

Citus paša Martina Murusalu foto darbus iespējams aplūkot viņa “Instagram” kontā. "Facebook" ieraksts, kurš palīdzējis Martinam atrast dažus bildēs redzamos cilvēkus: