foto: LETA
Bijušajam Sprūda lietas prokuroram Cinkmanim par nolaidību piemēro disciplinārsodu
Apsūdzētais bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds.
2020. gada 2. janvāris, 15:40

Bijušajam Sprūda lietas prokuroram Cinkmanim par nolaidību piemēro disciplinārsodu

Jauns.lv / LETA

Prokuroram Uldim Cinkmanim piemērots disciplinārsods par nolaidību bijušā maksātnespējas administratora Māra Sprūda krimināllietā.

Pagājušā gada nogalē Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokuroram Cinkmanim par nolaidību izteikta piezīme, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Prokuratūrā apliecināja, ka pārkāpums pieļauts krimināllietā, kurā apsūdzēts Sprūds. Plašāku informāciju prokuratūra nesniedza.

Jau ziņots, ka Cinkmanis bija viens no prokuroriem krimināllietā, kurā Sprūds apsūdzēts par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izspiešanu organizētā grupā. Lietā apsūdzētas vēl desmit personas.

Sprūda lieta patlaban atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas lietā. Pērn noraidījumu Cinkmanim pieteica Sprūda aizstāvis Jānis Rozenbergs, paužot uzskatu, ka prokuroram ir personisks konflikts ar Sprūdu. Bijušais administrators iepriekš bija vērsies ar iesniegumu prokuratūrā par Cinkmaņa iespējamām nelikumīgām darbībām ar personu datiem un tā rezultātā sākta disciplinārlieta pret Cinkmani.

Tiesa apmierināja advokāta pieteikto noraidījumu un noņēma Cinkmani no krimināllietas. Tiesnesis Imants Dzenis iepriekš skaidroja, ka prokurors pieļāvis vairākus Kriminālprocesa likuma 375.panta trešās daļas pārkāpumus. Tā paredz, ka informāciju par kriminālprocesā iesaistīto personu, izņemot personu, kurai ir tiesības uz aizstāvību, dzīvesvietu un telefona vai cita sakaru līdzekļa numuru, proti, adresi, uzglabā atsevišķā uzziņā, kas pievienota krimināllietai, un ar to var iepazīties tikai amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu.

Tiesnesis skaidroja, ka gandrīz visos izsniegtajos krimināllietas materiālu sējumos bija atrodamas lietas lapas ar kriminālprocesā iesaistīto personu datiem, personas kodiem un dzīvesvietām, kas saskaņā ar minētās normas nosacījumiem, ir paredzētas tikai tām amatpersonām, kuras veic kriminālprocesu. Tāpat lietas materiālos bija atrodami dati par Sprūda un citu personu veselības stāvokli.

Savukārt dažos izsniegtajos krimināllietas materiālu sējumos bija dati no elektroniskā notikumu žurnāla, kas satur detalizētas ziņas par citiem, ar krimināllietu nesaistītiem kriminālprocesiem un tajos iesaistītajām personām, ar ko, iespējams, pārkāpts ne vien šajos kriminālprocesos iesaistīto liecinieku un citu personu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, bet arī prettiesiski izpausts izmeklēšanas noslēpums.

Dzenis norādīja, ka pēc Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurores Gitas Biezumas veiktās dienesta pārbaudes secināts, ka Cinkmanis ir pieļāvis vairākus minētās Kriminālprocesa likuma normas pārkāpumus. Tādēļ virsprokurore pieprasīja atpakaļ izsniegtos materiālus, lai novērstu trūkumus.

Sprūdu Valsts policija aizturēja 2017.gada jūnijā. Sprūdu atbrīvoja 2018.gada februārī pēc tam, kad tiesa viņam noteica pusmiljona eiro lielu drošības naudu. Šis ir viens no lielākajiem drošības naudas apmēriem Latvijas tiesu sistēmas vēsturē, un to oficiāli samaksāja viņa brālis, uzņēmējs Kristaps Sprūds.