Paziņo titula "Gada Eiropas cilvēks Latvijā" ieguvēju

"Gada Eiropas cilvēks Latvijā" apbalvošanas ceremonija attīstības finanšu institūcijas "Altum" zālē.

gallery icon
49
Sabiedrība
2019. gada 20. decembris, 20:33

Titulu "Gada Eiropas cilvēks Latvijā" ieguvis mūziķis Ralfs Eilands

Jauns.lv / LETA

Par "Gada Eiropas cilvēku Latvijā" atzīts mūziķis Ralfs Eilands. Eilands atzina, ka bijis pārsteigts par savu nomināciju un atrašanos sabiedriskā balsojuma noslēdzošajā trijniekā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Esmu pārsteigts, jo mans pirmais Eiropas darbs ir pēdējās vietas izcīnīšana Eirovīzijas dziesmu konkursā," ironizējot par sevi, sacīja mūziķis.

Paziņojot titula ieguvēju, Valsts prezidents Egīls Levits sacīja, ka, lai arī mūziķis Eirovīzijas dziesmu konkursā ieguva pēdējo vietu, Latvijā viņš bija pirmais. "Ralfs Eilands - plaši pazīstams kā sabiedriski un pilsoniski aktīvs dziedātājs. Papildus mūziķa dotībām, viņa īpašais talants ir saprotamā valodā un veidā uzrunāt jauniešus par Eiropas vērtībām, būt par autoritāti laikā, kad tradicionālās autoritātes zaudē savas pozīcijas, būt populāram un izteikt nepopulāru viedokli," sacīja valsts pirmā amatpersona.

foto: Paula Čurkste/LETA
Par "Gada Eiropas cilvēku Latvijā" atzīts mūziķis Ralfs Eilands.

Tāpat viņš norādīja, ka mūziķa aicinājums jauniešiem piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās bija ļoti svarīgs. "Briselē ar Latvijas politiķu līdzdalību pieņem lēmumus, kas vēl daudzus gadus ietekmēs dzīvi Latvijā. Aicinājums jauniešus piedalīties balsošanā bija būtisks, jo rezultāts atspēlēsies mums visiem. Tāpēc labāk ir iesaistīties, nekā palikt malā."

Prezidents sacīja, ka nākamā gada sākumā uzaicinās mūziķi uz Rīgas pili, lai pārrunātu, kāds varētu būt Latvijas pienesums Eiropas Savienībā.

Savukārt mūziķis atzina, ka neesot sagatavojis runu, jo necerēja, ka šo titulu saņems. "Nākamreiz, kad jums kaut kas nesanāk, atcerieties manu zaudi un turpiniet cerēt, darīt. Reiz kādā intervijā teicu, ka mūzika nav mana dzīve. Tā ir lieta, kas patlaban man vislabāk sanāk. Pienāks laiks, kad es to nedarīšu. Mana dzīve ir mana ģimene, draugi un cilvēki, kas man ir apkārt. Es savā dzīvē cenšos darīt visu, lai vide man apkārt būtu patīkama," sacīja Eilands.

Viņš teica, ka vēlas dzīvot sabiedrībā, kur cilvēkus nediskriminētu viņu ādas krāsas, seksuālās orientācijas vai citādības dēļ. Tāpat mūziķis aicināja cilvēkus, kuri izmanto sociālos tīklus, nepiedalīties linča tiesā, kur pret cilvēku izmanto to, ko viņš izdarījis tīņu vecumā.

"Nelinčojiet savus draugus. Dažādi viedokļi ir pašsaprotami! Izglītojiet, mīliet un cenšaties viņiem kaut ko iemācīt. Vēlos noslēgt savu sakāmo ar to, ko kādreiz dzirdēju "Fleetwood Mac" koncertā - mīliet un cieniet sevi, vienmēr apzinieties savu vērtību un nekad citiem neatdodaties par zemāku cenu. Tajā pašā laikā izturieties pret citiem cilvēkiem mīloši un cieņpilni," sacīja mūziķis.

Kā ziņots, sabiedriskā balsojuma noslēdzošo trijnieku, kas pretendēja uz "Gada Eiropas cilvēks Latvijā" titulu, veidoja festivāla "Lampa" direktore un fonda atvērtai sabiedrībai "Dots" izpilddirektore Ieva Morica, filmas "Dvēseļu putenis" galvenā personāža atveidotājs, Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas vēstnieks Oto Brantevics un Eilands.

Kandidātus šim titulam izvirzīja šogad rudenī un tos ar lielāko balsu skaitu iekļāva "Top10". Bez jau minētajiem, "Top10" bija iekļauta arī Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja Arta Ģiga, Latvijas vēstniece Lielbritānijā un Ziemeļīrijā Baiba Braže, filmas "Oļegs" režisors Juris Kursietis, Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdētāja Kristīne Saulīte, ārsts, profesors Uģis Gruntmanis, kā arī Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāja Ilze Juhansone un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Biedrība "Eiropas Kustība Latvijā" pēc iedzīvotāju balsojuma jau 22 gadu pēc kārtas piešķir titulu "Gada Eiropas cilvēks Latvijā", ko saņem cilvēks, kurš ar saviem darbiem šajā gadā devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanai Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanai Latvijā. Pagājušajā gadā titulu saņēma pašreizējais Valsts prezidents Levits.