foto: LETA
Ventspils brīvostas pārvalde joprojām nevar veikt finanšu norēķinus
Kravas kuģis un ceļamkrāni ostā.
Politika
2019. gada 18. decembris, 14:21

Ventspils brīvostas pārvalde joprojām nevar veikt finanšu norēķinus

Jauns.lv / LETA

Ventspils brīvostas pārvalde joprojām nevar veikt finanšu norēķinus, apliecināja pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

Ventspils brīvostas pārvaldei finanšu norēķinu veikšana ir apgrūtināta jau no 10.decembra - pēc tam, kad 9.decembrī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

Kā ziņots, pēc OFAC paziņojuma par sankciju noteikšanu, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informēja bankas un lūdza caurskatīt klientu bāzi, lai identificētu, vai bankas apkalpo sankcionētās personas. Tajā pašā laikā bankas tika aicinātas īslaicīgi atturēties sniegt finanšu pakalpojumus, kamēr nebūs skaidri tālākie norādījumi, kā pareizi ieviest un interpretēt sankcijas.

Vēlāk FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile informēja, ka no 12.decembra bankas atsāks sniegt finanšu pakalpojumus, bet pastiprinātā uzraudzības režīmā, piebilstot, ka Ventspils brīvostas pārvaldei nav slēgti konti nevienā kredītiestādē, bet bankas atturējās sniegt finanšu pakalpojumus. 

Vaicāta par Ventspils brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem un viņu iespējām saņemt un veikt maksājumus, Purgaile teica, ka brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem nav jāsatraucas. 

"Visiem uzņēmumiem, kuri nonāks padziļinātas kontroles ietekmē, būtu pašiem jāpārliecinās, vai viņu saimnieciskā darbība nerada bažas par to, ka kaut kādi maksājumi vai darījumi varētu tikt traktēti kā tieša Lemberga atbalstīšana. Uzņēmumi var preventīvi pārskatīt savus sadarbības partnerus un pārliecināties, kas tur viss ir tīrs. Tas nozīmē, ka viņiem nekādas problēmas ar finanšu pakalpojumu saņemšanu nebūs," skaidroja FKTK vadītāja.

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, kas nepieciešams pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalstu un pensijas saņemšanai, nodokļu un valsts nodevu apmaksai, maksājumiem par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. 

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.