foto: Ventspils brīvosta
Par Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelta Strautmane
Inguna Strautmane
Politika
2019. gada 18. decembris, 14:15

Par Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelta Strautmane

Jauns.lv / LETA

Par Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelta Satiksmes ministrijas (SM) izvirzītā pārstāve Inguna Strautmane, bet vietnieku - Finanšu ministrijas (FM) izvirzītais pārstāvis Ģirts Valdis Kristovskis (V), informēja Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārējo divu valdes locekļu pienākumus turpina pildīt Ekonomikas ministrijas pārstāvis Rūdolfs Nerets un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Laila Spaliņa.

Vakar Ventspils brīvostas pārvaldnieka amatā ieceltais Purmalis apliecināja, ka, veicot iepriekšminētās izmaiņas, var apliecināt, ka sadarbība ar Ventspils brīvostas pārvaldi nav saistīta ar ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstā minētām fiziskām personām. 

"Esam pateicīgi visiem sadarbības partneriem par pacietību, izpratni un elastību reaģēt šajā ārkārtas situācijā, no savas puses darīsim visu iespējamo, lai jau tuvākajā laikā osta atsāktu normālu darbību. Šajā brīdī vēlamies īpaši uzsvērt, ka darījumi ar Ventspils brīvostas pārvaldi līdz 8.janvārim nav pakļauti iepriekšminētajiem riskiem," uzsver Purmalis, aicinot stividorkompānijas un termināļus skaidrot situāciju arī saviem sadarbības partneriem. 

Rīt, 19.decembrī, pārvaldnieks uz tikšanos aicina visu Ventspils ostas termināļu un stividorkompāniju pārstāvjus, lai pārrunātu esošo situāciju un tālākās darbības plānus.

Lai nepārprotami nošķirtu ostas funkcijas no tās pārvaldītāja - Ventspils brīvostas pārvaldes, kas iekļauta sankciju sarakstā, valdība lēmusi par jaunas valsts akciju sabiedrības "Ventas osta" izveidi Ventspils ostas pārvaldīšanai. 

Jaunās VAS "Ventas osta" uzdevums būs pārvaldīt Ventspils ostas teritoriju, pilnībā vai daļēji pārņemot pašlaik Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas. Jaunās valsts kapitālsabiedrības izveides mērķis ir pēc iespējas samazināt sankciju iespējamās negatīvās sekas uz Latvijas tranzīta sektoru un ekonomiku. Ventspils brīvostas likuma grozījumos ir noteikts, ka "Ventas osta" pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem. 

Prognozējams, ka vairākus mēnešus būs nepieciešams pārejas posms, kurā paralēli darbosies gan Ventspils brīvostas pārvalde, gan jaundibinātā valsts akciju sabiedrība. Paredzēts, ka VAS "Ventas osta" Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki - speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz VAS "Ventas osta" pakāpeniski. 

Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa gaitā normatīvajos aktos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai. Ventspils brīvostas pārvaldes darbiniekiem nav pamata satraukties par palikšanu bez darba jaunās VAS "Ventas osta" izveides dēļ, jo labi speciālisti būs nepieciešami arī turpmāk, uzsvēra Purmalis.

Jaunais Ventspils brīvostas pārvaldnieks uzsver, ka jebkurai ostai, bet jo īpaši Ventspilij, sadarbība ar vietējo pašvaldību ir īpaši būtiska, un šajā ziņā nekas nemainīsies arī turpmāk. Tāpat nav nekāda pamata domāt, ka pārmaiņu dēļ ostas vadība zaudētu interesi par reklāmu sporta un kultūras pasākumos, skaidro Purmalis. Tomēr pašlaik galvenais uzdevums ir panākt ostas normālas darbības atjaunošanu, kam tiek veltītas visas pūles un darbības, strādājot ārkārtas režīmā.

Jau ziņots, ka Ventspils brīvostas valde piektdien, 13.decembrī, atbrīvoja no amata ostas pārvaldnieku Imantu Sarmuli. 

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieki ir Igors Udodovs un Māris Petrovskis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat ziņots, ka ar Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rīkojumu izveidota darba grupa Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, kuru vada Linkaits. Darba grupā strādā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinājumu dibināt VAS "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Kompānijas pamatkapitāls būs 35 000 eiro, bet kapitāldaļu turētāja būs SM.

Ventspils brīvostas likuma grozījumos ir noteikts, ka "Ventas osta" pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem.

Paredzēts pārejas posms, kurā sākotnēji paralēli darbosies Ventspils brīvostas pārvalde un jaundibinātā valsts kompānija. "Ventas osta" Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki - speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz "Ventas osta" pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai.

Jau ziņots, ka ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) šogad 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. 

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.