foto: Evija Trifanova/LETA
Ugunsgrēks Kaimiņa dzīvoklī, iespējams, sākās no "Ikea" lampiņas virs "Dormeo" matrača
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš pieļauj, ka ugunsgrēks viņa dzīvoklī varētu būt izcēlies no „Ikea” lampiņas.
112
2019. gada 20. decembris, 06:01

Ugunsgrēks Kaimiņa dzīvoklī, iespējams, sākās no "Ikea" lampiņas virs "Dormeo" matrača

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV), kurš 1. decembrī cieta ugunsgrēkā Rīgā, Antonijas ielā, izteicies, ka iespējamais ugunsgrēka iemesls varētu būt „Ikea” lampiņa. Portāls Jauns.lv skaidroja, vai ir zināms ugunsnelaimes iemesls un ko par to saka „Ikea".

foto: Zane Bitere/LETA
"Ikea" lampiņas (attēlā – iekārtojums veikalā Rīgā).

Portāls Jauns.lv jau rakstīja, ka 1. decembra vakarā Kaimiņa dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks un deputāts guva 10% ķermeņa apdegumus, metot pa logu ārā degošo "Dormeo" matraci. Par iespējamo nelaimes iemeslu tika minēta „Ikea” lampiņa. Kaimiņš žurnālam „Kas Jauns” pastāstīja, ka nelaimīgajā vakarā viņš guļamistabā uzklājis gultu, kuras malā ir „Ikea” lampiņa. Visu sakārtojis, Kaimiņš devās uz dzīvojamo istabu skatīties filmu. Abi ar draudzeni sēdējuši pie dīvāna, kad pēkšņi visā dzīvoklī pazuda elektrība. Tad Kaimiņš ar draudzeni pamanīja, ka no guļamistabas nāk dīvaina gaisma: „Iegāju iekšā, bet tur liesmās deg matracis. Kā ugunskurs! Visapkārt šausmīgākie dūmi, tumsa. (..) Ieslēdzās tāda kā panika, kā rezultātā ienāca prātā matraci dabūt ārā no mājas. Izdomāju to izmest pa logu. Taču man tas nekādi neizdevās, jo logs bija šaurs, bet matracis liels...”

„Ikea” sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijas valstīs Renata Dante par uzņēmumā tirgotās lampiņas saistību ar ugunsgrēku Jauns.lv teica: „„Ikea” ir informēts, ka zīmols ir minēts saistībā ar konkrēto gadījumu, taču mūsu rīcībā nav nekādas citas informācijas, izņemot medijos izskanējušo. Atbildīgajām iestādēm ir jāizmeklē un jāapstiprina ugunsgrēka iemesls. Kamēr nav saņemts oficiāls slēdziens, jebkādas spekulācijas par uguns izcelšanos vai tajā iesaistītu produktu ir bezatbildīgas un nepamatotas.  Mēs vēlamies uzsvērt, ka drošība ir pamatā visam, ko „Ikea” dara. Mums ir jau 75 gadu pieredze mājas preču ražošanā, un mēs vienmēr pārliecināmies par savu produktu drošību. Mēs turpināsim sekot līdzi situācijai un gaidīsim šī ugunsgrēka izmeklēšanas oficiālos rezultātus”. 

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska Jauns.lv informēja, ka ugunsgrēka iemesls vēl nav noskaidrots: „Saistībā ar notikušo ir uzsākta resoriskā pārbaude. Ugunsgrēka iemesli pagaidām nav noskaidroti”.

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Santa Zarāne Jauns.lv teica, ka pagaidām PTAC nav iemesla veikt „Ikea” ražojumu pārbaudi: „Šobrīd PTAC rīcībā nav informācijas par ugunsgrēka ierosinātāju. Ja ierosinātājs ir bijusi lampiņa, ir nepieciešama detalizētāka informācija par preci (piemēram, preces modelis), lai uzraudzību varētu veikt mērķēti”.