foto: LETA
Kristovskis aicina Lembergu atkāpties no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata
Ģirts Valdis Kristovskis.
Politika
2019. gada 10. decembris, 10:51

Kristovskis aicina Lembergu atkāpties no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata

Jauns.lv / LETA

Finanšu ministrijas pārstāvis Ventspils brīvostas valdē un Ventspils domes deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (JV) aicina Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") atkāpties no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata.

Publiskā paziņojumā Kristovskis aicinu Lembergu parādīt politiķa cienīgu, ētisku rīcību un atkāpties no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata.

Kristovskis savu aicinājumu pamato ar to, ka Rīgas apgabaltiesa jau gadiem ilgi Lembergam ir piemērojusi drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus, kā arī to, ka Amerikas Savienoto valstu (ASV) Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī ir iekļāvis Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, kā rezultātā tiek bloķēti Ventspils Brīvostas pārvaldes īpašumi un tiks ierobežota Ventspils ostas darbība, kas ievērojami apgrūtinās ostas komersantu darbības iespējas jau tā sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos.

"Šis ir brīdis, kad jums ir jāievēro un pirmajā vietā jāliek ventspilnieku un visas Latvijas valsts un sabiedrības intereses. Tikai jūsu labprātīga un nekavējoša atkāpšanās no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata būs signāls ASV OFAC un Ventspils ostas komersantu sadarbības partneriem pasaulē, ka Ventspils brīvosta netraucēti turpina darbību un ir noņemti riski, kas samilzuši pret jums vērsto OFAC sankciju rezultātā," uzsver Kristovskis.

Viņš piebilst, ka neesot šaubu par to, ka Lembergs apzinās, ka Likums par ostām nepieļauj, ka Ventspils brīvostas valde varētu Lembergu atcelt no amata ar vienkāršu balsu vairākumu. Likums ir izveidots Lemberga interesēs un prasa vismaz piecu Ventspils brīvostas valdes locekļu balsojumu, kam valsti pārstāvošo četru valdes locekļu skaits ir nepietiekams.

"Diemžēl mani līdzšinējie daudzkārtējie aicinājumi Ventspils brīvostas valdei ievērot tiesas aizliegumu jums ieņemt Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatu, ir atstāti bez nepieciešamās uzmanības," pauž Kristovskis.

Šādas attieksmes sekas Ventspils brīvostas darbībai pašreiz izvēršas dramatiskas kā Latvijas, tā arī starptautiskā mērogā. Šāda situācija prasa politiskajai atbildībai atbilstošu jūsu, Aivara Lemberga, rīcību - nekavējošu atkāpšanos no Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amata, piebilst Kristovskis.

Jau vēstīts, ka OFAC pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu ("Latvijai un Ventspilij").

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un augstāk minēto struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās. Viņš teica, ka ar OFAC lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".

Ventspils mēram jau iepriekš "Rīgas zvirbuļi" esot pačukstējuši, ka šāds ASV lēmums tiek gatavots un to esot kārtojuši divi Latvijas valdības pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Ministri šī lēmuma tapšanā esot piedalījušies, jo abi tradicionāli Lembergā saskata nopietnu politisko konkurentu, paziņoja politiķis.