foto: LETA
Valdībā lems par rīcību pēc ASV sankciju vēršanas pret Lembergu
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs
Politika
2019. gada 10. decembris, 07:32

Valdībā lems par rīcību pēc ASV sankciju vēršanas pret Lembergu

Jauns.lv / LETA

Valdībā šodien plānots spriest par tālāko rīcību pēc tam, kad ASV nolēmušas vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Satiksmes ministrija (SM) šodien valdības sēdē informēs par priekšlikumiem, kā mazināt pret Lembergu vērsto ASV sankciju ietekmi uz Ventspils ostā strādājošiem uzņēmējiem un darbiniekiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA uzsvēra, ka līdz ar ASV atbildīgās institūcijas lēmumu iekļaut Lembergu sankciju sarakstā svarīgi ir nodrošināt tranzīta nozares darba nepārtrauktību, maksimāli mazinot sankciju ietekmi uz tiem, kas ar Lembergu nav bijuši saistīti.

Latvijas Televīzijai Linkaits tika izteicies, ka lēmums būs vērsts uz to, lai distancētu Lembergu no Ventspils ostas, un tas varētu nozīmēt arī plašākas izmaiņas Latvijas ostu pārvaldībā, kas ir solīts arī valdības deklarācijā.

Arī valdības koalīcijā ietilpstošā partiju apvienība "Attīstībai/Par!" aicināja premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) un Linkaitu šodien valdības sēdē ziņot par ASV lēmumu iekļaut Lembergu un Ventspils Brīvostas pārvaldi sankciju sarakstā, tā sekām un priekšlikumiem situācijas risinājumam.

Apvienība aicināja nekavējoties sasaukt Latvijas Ostu tranzīta un loģistikas padomes sēdi, lai lemtu par valdības tālāko rīcību. "ASV valdības lēmums ir kapa zvans postpadomju netīrā biznesa saimniecībai Latvijā, bet tam var būt arī plašāka ietekme uz Latvijas tautsaimniecību. Ārkārtējas situācijas prasa ārkārtējus risinājumus," norādīja apvienība.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.  

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības - Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar minētajām četrām juridiskajām personām - Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju, bet attiecībā uz privātpersonām esot jāpiemēro pagaidu iesaldēšana, kuras laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās