foto: Ieva Leiniša/LETA
VARAM jau ilgāku laiku spriež, lai, atlaižot domi, uzreiz rīkotu ārkārtas vēlēšanas
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Politika
2019. gada 5. decembris, 09:30

VARAM jau ilgāku laiku spriež, lai, atlaižot domi, uzreiz rīkotu ārkārtas vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) jau ilgāku laiku tiek apspriesti iespējami likuma grozījumi, kas ļautu pašvaldībās sarīkot ārkārtas vēlēšanas arī tad, ja dome būtu atlaista tās pilnvaru pēdējos 15 mēnešos, un tādā gadījumā ārkārtas vēlēšanās ievēlētā dome varētu strādāt līdz pat aiznākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Viņš skaidroja - patlaban likumā ir paredzēts, ka gadījumā, ja pašvaldības domi atlaiž vēlāk nekā 15 mēnešus pirms kārtējām pašvaldību vēlēšanām, tad tās vietā tiek iecelts pagaidu administrators. Taču Pūce uzskata, ka pašreizējais modelis ir ļoti nedemokrātisks, jo tas paredz, ka pašvaldība uz laiku strādā bez vēlētas varas.

"Mēs esam strādājuši un domājuši par risinājumu, lai tā nebūtu, bet lai iedzīvotājiem vienmēr būtu iespēja par pašvaldību izteikties vēlēšanās. Un viens no variantiem ir lemt par to, ka gadījumā, ja notiek domes atlaišana, tad [ārkārtas] vēlēšanas nav uz atlikušo pilnvaru laiku, bet uz periodu līdz aiznākamajām [kārtējām] vēlēšanām," skaidroja ministrs, uzsverot, ka šāds regulējums, ja tas tiktu ieviests, attiektos nevis tikai uz Rīgu, kur patlaban draud domes atlaišana, bet uz jebkuru Latvijas pašvaldību.

Ministrs papildināja, ka, domājot par iespējamiem risinājumiem, kā padarīt demokrātiskāku pastāvošo domes atlaišanas kārtību, ir notikušas ilgstošas diskusijas un konsultācijas gan ministrijā, gan ar Saeimas deputātiem.

Jau ziņots, ka VARAM juristi šonedēļ sniegs atzinumu par to, vai un kādā kārtībā ir rosināma Rīgas domes atlaišana, iepriekš paziņoja Pūce. Latvijas Televīzijā viņš apstiprināja, ka ar šo atzinumu nāks klajā līdz piektdienas, 6.decembra, vakaram.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka pašvaldība jau otro reizi nav tikusi galā ar vienu no savām autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tādēļ juridiski pamats šāda lēmuma pieņemšanai ir iestājies.

Tomēr par konkrētu turpmāko rīcību VARAM pārstāvji vēl lems.

Ministrs iepriekš atzinis, ka VARAM nelolo cerības, ka dome spēs savus pienākumus veikt arī pēc 12.marta, kas beigsies valdības izsludinātā ārkārtējā situācija atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, tādēļ tiek gatavoti alternatīvi risinājumi, kā ar šo problēmu cīnīties pavasarī.

Savukārt Rīgas domes vadība vairākkārt paudusi nostāju, ka atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētai ārkārtējās situācijas regulējuma pagarināšana nav nepieciešama.