foto: Shutterstock
Latvijā arestēts vīrietis, kuru apsūdz par miljonu izkrāpšanu
ASV Tieslietu departaments ir izteicis pateicību Latvijas varasiestādēm, tostarp Valsts policijai, par veiksmīgo sadarbību.
112
2019. gada 21. novembris, 05:14

Latvijā arestēts vīrietis, kuru apsūdz par miljonu izkrāpšanu

Jauns.lv

Aleksandrs Avergūns, darbojoties kā nekustamā īpašuma aģents Sandjego pilsētā (Kalifornija, ASV), daudzu gadu garumā esot izkrāpis apkārtnē dzīvojošajiem 12 miljonus ASV dolāru, saskaņā ar viņam izvirzīto apsūdzību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV tiesas priekšā Avergūns stājās 15. novembrī, īsi pēc tam, kad tika arestēts tepat Latvijā. Ņemot vērā apsūdzētā ilgstošo slapstīšanos, prokurori pieprasīja piemērot vīrietim drošības līdzekli - apcietinājumu.

Apcietināts oktobrī

Valsts policija nesniedza atbildes uz Jauns.lv jautājumiem saistībā ar ASV pilsoņa nodarījumiem un iemesliem atrasties Latvijā, skaidrojot, ka nevar komentēt citu valstu lietvedībā esošus kriminālprocesus un ar tiem saistītas nianses.

Taču vairāk informācijas par Aleksandra Avergūna darbībām un apcietināšanu atrodams ASV Tieslietu departamenta publicētajā ziņojumā.

No tā izriet, ka apsūdzība vīrietim tika izvirzīta šī gada augustā. Jau salīdzinoši drīz viņa atrašanās vietu noskaidrojušas Latvijas likumu sargājošās iestādes, oktobrī Avergūns apcietināts un pēcāk izdots ASV.

Gadiem ilgi mānījis investorus

Apsūdzībā, ar kuru ASV pārstāvji Latvijas sadarbības partnerus iepazīstināja oktobrī, izklāstīts, kā Avergūns vienā no krāpniecības shēmām, izmantojot savu pieredzējuša nekustamā īpašuma aģenta reputāciju, ilgā laika posmā esot apkrāpis Sandjego investorus, izliekoties, ka izmanto viņu naudu, lai pirktu nekustamo īpašumu Sandjego un tās apkārtnē.

Pēcāk viņš pārdevis piesaistītajiem investoriem tiesības uz fiktīvu aizņēmumu iekasēšanu no patiesībā nenotikušiem nekustamā īpašuma darījumiem. Viņš arī solījis, ka nākotnē, kad īpašumi tikšot pārdoti par lielāku cenu, investori būšot ieguvēji.

No investoriem iegūto naudu Avergūns vienkārši paturējis sev un, ik mēnesi maksājis investoriem zināmas naudas summas, sakot, ka tie ir ieguvumi no nekustamo īpašumu īrniekiem, tādējādi radot investoriem ilūziju, ka iepriekš minētie darījumi tik tiešām notikuši. Saskaņā ar ASV Tieslietu departamenta ziņojumu, šādu darbību blēdis izvērsis jau kopš 2010. gada.

Otras apsūdzībā pieminētās krāpšanas shēmas ietvaros Avergūns esot piedāvājis saviem upuriem-investoriem peļņas procentus no aizdevumiem namīpašniekiem, uzdodoties par starpnieku. Realitātē namīpašnieki ar Avergūnu nesadarbojās, viņš viltoja nepieciešamos dokumentus un šādi iegūto naudu vienkārši novirzīja sev.

ASV Tieslietu departaments ir izteicis pateicību Latvijas varasiestādēm, tostarp Valsts policijai, par veiksmīgo sadarbību aizdomās turamā notveršanā un saukšanā pie atbildības. Iemesli, kādēļ Avergūns beigu beigās uziets Latvijā, gan joprojām nav skaidri.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās