foto: LETA
Kur un ko varēs aplūkot gaismas festivālā "Staro Rīga 2019"
Gaismas festivāls "Staro Rīga".
Kultūra
2019. gada 14. novembris, 11:21

Kur un ko varēs aplūkot gaismas festivālā "Staro Rīga 2019"

Jauns.lv / LETA

No 15.novembra līdz 18.novembrim divpadsmito reizi norisināsies starptautiskais gaismas festivāls "Staro Rīga", kura tēma šogad būs 4D jeb gaismas mākslas četras dimensijas - laiks, telpa, cilvēks un gaisma, ko festivāla mākslinieki interpretējuši katrs pēc savas radošās ieceres, informē pasākuma rīkotāji.

Festivālā būšot pārstāvētas dažādas gaismas mākslas formas - no nosacīti ierastākiem objektiem līdz "ģeneratīvajai mākslai". Pavisam šogad festivālā būs apskatāmi 35 gaismas mākslas objekti, kas sadalīti divās programmās. Festivāla pamatprogrammai objekti tika izvēlēti mākslinieku konkursa kārtībā, bet otru programmu veidojuši "Staro Rīga" sadarbības partneri, un tajā iekļauti 12 objekti.

Tik skaisti staro Rīga valsts simtgadē

gallery icon
45

Šogad festivālā piedalās mākslinieki no sešām valstīm - Latvijas, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Francijas un Lielbritānijas. Izteiktākās mākslinieciskās tendences šoreiz būšot lāzerprojekcijas un radoša veida interaktivitāte, kas izpaudīsies dažādās gaismas mākslas formās. Objektu izvietojums tiek solīts gana intensīvs un viegli sasniedzams, pārsvarā lokalizējoties vecpilsētā un Rīgas centrā, taču trīs ne mazāk apskatīšanas vērti festivāla objekti atradīsies arī attālāk no pilsētas centrālās daļas - lidostā "Rīga", Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un Āgenskalna tirgū.

Festivālā pirmoreiz būs īpašo notikumu programma, kuras ietvaros varēs apskatīt, piemēram, starptautisku atzinību guvušo britu multimākslinieka Braeina Īno instalāciju "77 miljoni gleznu" Rīgas mākslas telpā vai apmeklēt populārās Latvijas popdziedātājas Aminatas jaunā minialbuma prezentāciju skvērā pie Latvijas Nacionālās operas, kur visu festivāla laiku būs izvietota arī gaismas instalācija, kas tapusi, iedvesmojoties no viņas mūzikas. Notiks arī tradicionālais festivāla "Staro Rīga" skrējiens.

Gaismas festivāls "Staro Rīga" - pa mazumiņam no katras dienas

Gaismas festivāls "Staro Rīga" - pa mazumiņam no katras dienas

gallery icon
35

"Gaismas festivāli un gaismas māksla urbānajā vidē ir relatīvi jauns mākslas žanrs, kas neilgā laikā ir iezīmējis daudzveidīgas izpausmes formas - video projekcijas, brīvstāvošas vides instalācijas, kā arī interaktīvus gaismas objektus, ko festivāla skatītāji var veidot un pilnveidot, izmantojot dažādas tehnoloģijas un virtuālo vidi," sacījusi "Staro Rīga" mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle, "gaismas festivāls pārvērš pilsētu par lielu izstāžu zāli, kurā pastaigājoties var izbaudīt gaismas mākslinieku lielizmēra mākslas objektus. Tie var atrasties uz ēku fasādēm, pieminekļiem, uz ietvēm, parkos, kokos un pat ūdenstilpnēs."

"Globālā laikmeta un informācijas pārprodukcijas nenoteiktība ģenerē impulsus citu vai citādu dimensiju, jaunu algoritmu meklējumiem, dodoties virtuālajā tīmeklī un paplašinātajā realitātē, ejot pāri robežām lielo datu plūsmā," turpināja Čivle, "piedāvājot gaismas objektus festivālam "Staro Rīga", gaismas mākslinieki tika aicināti nodefinēt sava gaismas objekta četras dimensijas. Šī plašā tēma var tikt traktēta brīvi gan no eksakto zinātņu viedokļa, gan gremdējoties filozofiskos apcerējumos, kas ved pāri faktiskās pieredzes horizontiem, apšaubot visu, kas šķiet neracionāli ierobežots zināšanu jomā un tradicionālu, stereotipisku pieņēmumu zonā."

"Staro Rīga" norises laikā darbosies informācijas centrs pie "Laimas" pulksteņa, kā arī būs lejupielādējama festivāla mobilā aplikācija. Visās četrās festivāla norises dienās tā objekti būs apskatāmi no plkst.17 līdz 23.

Šogad festivālā ir 13 sadarbības partneru piedāvātās programmas gaismas objekti. 11 no tiem būs izvietoti līdzās pārējiem festivāla darbiem vecpilsētā un centrā, bet divi būs sasniedzami attālāk.

Viens no attālāk sasniedzamajiem būs lāzerprojekcija “Greenovative Latvia” uz starptautiskās lidostas “Rīga” administratīvās ēkas fasādes. Šajā darbā piedāvāta vīzija par zaļu un inovatīvu valsti, kuras priekšplānā ir tuvināšanās dabai, spēja no tās iedvesmoties, meklējot arvien jaunus, modernus un ilgtspējīgus risinājumus. Otrs attālais objekts “Mūžīgā kustība” būs apskatāms gluži pretējā Rīgas pusē – uz Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas nesen kā atjaunotās un izgaismotās fasādes Brīvības gatvē 333. Šajā projekcijā ar dažādu sporta veidu attēlojumu būs simbolizēta attīstība, izaugsme un inovatīvie sasniegumi sporta zinātnē, fiziskajā kustībā un zināšanās.

"Staro Rīga 2014"

gallery icon
63

Pie trim Rīgas Sv. Pētera baznīcas apkārtnē izvietotajiem festivāla pamatprogrammas objektiem draudzīgi piepulcējies arī muzikāls lāzeruzvedums “Linea Temporis”, kas trīs reizes stundā būs apskatāms pašā baznīcā. Sireālais mūzikas un gaismas ceļojums, ko vizuāli izzīmē 258 lāzeru stari, veidots divās daļās. Pirmajā igauņu komponista Roberta Jūrjendāla skaņdarbs ir kā laika tunelis citā dimensijā, bet otrajā lāzerstaru horeogrāfija radīta ar jaunā igauņu komponista Pērta Ūsberga skaņdarbu, kas primāri komponēts šā gada Igauņu dziesmu svētkiem.

Vēl vecpilsētā lokalizēta gaismas instalācija ar hologrammu “Jānis Čakste – 160”, kas būs aplūkojama pie Saeimas nama un ir veltīta pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes jubilejai, sava vecvecvectēva ādā iejūtoties Aleksandram Čakstem, kā arī video mākslinieka Riharda Gēča veidotā projekcija uz Pulvertoņa “Varoņu simtgade”. Tās pamatā ir laika ritējums, kas parāda mūsu karavīru drosmi un varonību simts gadu laikā.

Pārvaldemārielas rajonā četriem pamatprogrammas objektiem piepulcējusies arī interaktīvā mākslas instalācija “Bāka”, kas būs atrodama Kronvalda parkā. Bāka kalpo kā simbols drošībai, stabilitātei un uzticamībai, ceļojot nezināmos, tieši tādēļ, atzīmējot savu 20 gadu jubileju Latvijā, bāku kā simbolu paveiktajam izvēlējās zvērinātu advokātu biroja “Eversheds Sutherland Bitāns” komanda.

Akciju sabiedrība “Latvenergo” 80. dzimšanas dienas ietvaros aicina būt klāt gaismas un skaņas īsuzvedumā “Enerģijas dzimšanas stāsts” uz savas ēkas fasādes Pulkveža Brieža ielā 12. Tas vēstī par elektroenerģijas dzimšanu, turklāt interaktīvajā instalācijas daļā ikviens varēs digitalizēt savas enerģijas vilni un veidot digitālās enerģijas tīklu #nākotnesenerģijai.

Projekcija “Brīdis pirms sapņa” uz Kultūras ministrijas saimniecības ēkas fasādes K. Valdemāra ielā 11a ieaicinās mākslinieces Elitas Patmalnieces sapņu pasaulē. Projekcijā viņas darbi atdzīvosies un gleznu varoņi aicinās  pasapņot nomodā.

„Staro Rīga” 2009. gada novembrī

gallery icon
5

Esplanādē būs iespēja noskatīties multimediālu uzvedumu “Erasmus+ atver pasauli”, kas izgaismos tādas jaukas parādības kā redzesloka paplašināšana, vērtīgu zināšanu apgūšana, valodu prasmju attīstīšana, starptautiskas pieredzes iegūšana, izaugsme un atvērtība dažādībai un inovācijām. Pie Ministru kabineta savukārt notiks dinamisku projekciju, atspulgu un skaņas saspēle “Satikšanās”, kas vēstīs par Latviju kā vietu, kurā mēs satiekamies un darbojamies kopā, lai veidotu labāku nākotni.

Pagalmā pie kinoteātra “Splendid Palace” dzīvosies “Jūras briesmonis”. Šī gaismas instalācija un projekcija liks aizdomāties par jūru un okeānu piesārņojumu un ļaut katram atbildēt uz jautājumu, kur likt komatu teikumā: “Nosargāt nedrīkst iznīcināt!” Tikmēr uz Raiņa bulvāra 13. ēkas fasādes būs skatāma projekcija ar vācu mākslinieka Roberta Seidela digitālajiem gleznojumiem “#Europe United”, bet Elizabetes ielā 81 būs apskatāma “Leļļu māja”, kur noteikti būs, ko redzēt, festivāla jaunākajiem apmeklētājiem.