foto: LETA
Mirusi māksliniece Džemma Skulme
Džemma Skulme (1925-2019).
2019. gada 9. novembris, 13:10

Mirusi māksliniece Džemma Skulme

Jauns.lv

Šorīt 94 gadu vecumā mūžībā devusies māksliniece Džemma Skulme, atsaucoties uz gleznotājas dēla Jura Dimitera teikto, portālam Jauns.lv apliecināja dziesminieks Kaspars Dimiters.

Džemma Skulme (1925-2019)

gallery icon
80

Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī. 

Jau vēstījām, ka pēc gūžas operācijas māksliniece vairs neizgāja sabiedrībā, jo grūtības sagādāja pārvietošanās. 8. jūlijā Skulmes kundze bijusi apņēmības pilna klātienē pagodināt Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas ceremoniju Nacionālajā bibliotēkā, bet diemžēl tālāk par friziera salonu viņa netika – ceļoties no krēsla, sareiba galva, sekoja kritiens un gūžas locītavas lūzums. Vēlreiz māksliniece nokļuva slimnīcā 21. augustā, kad savās mājās, zaudējot līdzsvaru, krita un guva traumu. Tā nu piedzīvotas divas operācijas ar mazliet vairāk nekā mēneša starpību.

Žurnālam "Kas Jauns" māksliniece toreiz atklāja: “Pati biju pie vainas, paļāvos, ka pēc pirmās operācijas jau varu iet, bet patiesībā stingri neturējos. Par to, kā ar mani šeit apietas, varu teikt tikai vislabākos vārdus. Tagad manas kājas noliktas pār gultas malu. Jātur un jāvingro kopā ar fizioterapeitu. Neko nepadarīsi, jāturas.”

Informāciju par atvadīšanos no mākslinieces publiskos vēlāk. "Ceram, ka Dievs viņu pieņems pie sevis," pēc portālā Jauns.lv izskanējušās sēru vēsts aģentūrai LETA pauda gleznotājas mazdēls Jānis Skulme.

LETA arhīvs liecina, ka Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā. Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotāju skaitā un 1989.gadā tika ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā.

Skulme bijusi arī LPSR Augstākās Padomes deputāte. Skulme 1998.gadā parakstījusi Tautas partijas manifestu. Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē. Skulme bijusi precējusies ar aktieri Artūru Dimiteru un gleznotāju Ojāru Ābolu, ir divi bērni - mākslinieki Juris Dimiters un Marta Skulme, kā arī vairāki mazbērni.

Izsakām līdzjūtību gleznotājas tuviniekiem un visiem, kam Skulmes talants nozīmēja daudz.