foto: LETA
Lietus daudzviet Latvijā ceļus padarījis praktiski neizbraucamus
2019. gada 6. novembris, 21:58

Lietus daudzviet Latvijā ceļus padarījis praktiski neizbraucamus

Jauns.lv / LETA

Valmierā lietavu dēļ grūti izbraucamas vairākas ielas un applūduši gruntsgabali, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Viņa stāstīja, ka ilgstošās lietavas ir negatīvi ietekmējušas arī Valmieras grantēto ielu seguma kvalitāti. "Šodien lietus intensitāte Valmierā mazinājās, uzlabojot arī pilsētas grantēto ielu situāciju. Taču ilgstošais lietus, protams, atklāja pilsētas ielu infrastruktūras ūdens noteces vājās vietas. Secinājām, ka pilsētas grantēto ielu grāvju sistēma funkcionē," komentēja Valmieras pilsētas pašvaldības ceļu būvinženiere Inese Kokenberga.

Viņa norādīja, ka ielas ar labiem garenprofiliem arī lietavu laikā ir saglabājušas labu ūdens noteci. Taču atsevišķās vietās, kur ūdens notece ir sliktāka, lietavu negatīvā ietekme bija spēcīgāka. Visgrūtāk caurbraucamas situācijas veidojās uz Mujānu un Sporta ielām, kā arī gruntsgabalu applūšana notika Straumes un Akmeņu ielās, teica Kokenberga.

Autoceļa Limbaži-Salacgrīva posms pie Korģenes applūdis un slēgts satiksmei

Reģionālā autoceļa Limbaži-Salacgrīva (P12) posms pie Korģenes ir applūdis un slēgts satiksmei,  informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi" Komunikācijas daļā. Slēgto posmu var apbraukt, izmantojot vietējo autoceļu Akmeņkalni-Lauvas-Ķekari, taču uz šī autoceļa no ceturtdienas, 7.novembra, noteikts masas ierobežojums 10 tonnas.

Atbilstoši meteorologu prognozēm arī turpmākajās dienās gaidāms lietus, kas nozīmē, ka grants ceļu stāvoklis turpinās pasliktināties. Ilgstoša lietus laikā grants ceļi pārmitrinās, zaudē nestspēju un uz tiem intensīvāk veidojas bedres, ceļi kļūst grūti izbraucami. Tieši lietus un mitrums apgrūtina autoceļu uzturēšanu, jo slapjā laikā greiderēšana ir mazāk efektīva un bedres ātri vien veidojas atkārtoti.

LVC reģionālo nodaļu speciālisti seko līdzi autoceļu stāvoklim un gadījumos, kad ceļa virsma ir pārmitrinājusies un ceļš zaudējis nestspēju, un ar smago transportu var tikt neatgriezeniski sabojāts, uz autoceļiem tiek ieviesti masas ierobežojumi - liegums pārvietoties transportam, kas ir smagāks par 10 tonnām. Aizliegums paliek spēkā līdz brīdim, kad ceļš ir apžuvis un to var kvalitatīvi sakārtot. 

Patlaban masas ierobežojumi rudens šķīdoņa dēļ ir ieviesti 12 valsts autoceļu posmos dažādos valsts reģionos.

Valsts autoceļus regulāri apseko arī VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) speciālisti. Grants autoceļu uzturēšanas un remonta darbus LAU varēs veikt, kad autoceļi būs apžuvuši, kā arī atguvuši nestspēju, lai ceļu uzturēšanas smagsvara tehnika vēl vairāk nepasliktinātu autoceļu stāvokli. LAU regulāri seko līdzi grants autoceļu stāvoklim un tiklīdz konstatēs, ka ceļa segums atbilst grants seguma remonta un greiderēšanas darba veikšanai, tie tiks sākti.

Valsts ceļu tīklā kopumā ir 20 066 km autoceļu, no tiem 10 812 km ir ar grants segumu.

Jau ziņots, ka ilgstošu lietavu dēļ Latvijā applūduši vairāki autoceļi. 

Patlaban pie Limbažiem ir pārplūdusi Lūdiņupe, un tādēļ ir slēgts vietējā autoceļa Pāle-Pociems (V146) posms no pagrieziena uz Āsteri līdz ceļam Limbaži-Aloja (P13).

Applūdis un slēgts arī autoceļa Sīļi-Igaunijas robeža (V176) posms pie Raudavas upes.

Savukārt pie Cēsīm applūdis un slēgts autoceļa Dauguļi-Rozula (V195) posms no Zaķīšiem līdz Pīpeņiem.

Tāpat Cēsu novadā applūdis vietējās nozīmes ceļš Unguri-Lielstraupe (V280) tā 3,5. kilometrā. Šis posms ir ierobežots ar vadstatņiem un tajā ir samazināts maksimālais braukšanas ātrumus līdz 50 kilometriem stundā.