foto: Edijs Pālens/LETA
"Latvijas attīstībai" sāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām un Rīgā mērķē uz rezultātu "virs vidējā"
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Politika
2019. gada 2. novembris, 18:40

"Latvijas attīstībai" sāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām un Rīgā mērķē uz rezultātu "virs vidējā"

Jauns.lv / LETA

Partijas "Latvijas attīstībai" (LA) kongresā šodien tika novērtēti līdzšinējie panākumi vēlēšanās un iezīmēts mērķis uz labākiem rezultātiem "par vidējo" 2021.gadā paredzētajās Rīgas domes vēlēšanās.

Vairāki runātāji vērsa uzmanību uz labajiem panākumiem, kas gūti partiju apvienībās ar citiem spēkiem, kad iepriekš ticis startēts Rīgas domes, Saeimas un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

LA valdes loceklis Edgars Jaunups savā uzstāšanās reizē norādīja, ka vēlēšanās nevienai partijai nekas nepienākas automātiski, bet panākumi tiek gūti grūtā un ļoti svarīgā darbā. Viņš norādīja, ka zīmīgs piemērs, ka laba startēšana vēlēšanās nav pašsaprotama, bija tas, ka tādas vērā ņemamas partijas kā Zaļo un zemnieku savienība un Jaunā konservatīvā partija neiekļuva EP.

Pēc Jaunupa vārdiem, LA un arī tās veidotā partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) pretendē uz to, lai politikā būtu uz ļoti ilgu laiku. Viņš akcentēja, ka arī šajā jomā nekas nav pašsaprotami, ka katru dienu ir jāizcīna "vieta uz pjedestāla" un ka katras vēlēšanas ir jauna sacensība. Lai 2021.gadā labi startētu vēlēšanās, LA un AP jāsāk strādāt pie tā jau pašlaik.

Ņemot vērā, ka Rīga ir "mūsu elektorāta sirds", tad, tikai panākot viduvēju rezultātu Rīgā, politiskais spēks var daudz zaudēt, brīdināja Jaunups. Reizē viņš optimistiski prognozēja, ka AP būs viena no galvenajām izvēlēm šajās vēlēšanās kā uz reformām virzīts politiskais spēks.

Kā viešņa no AP veidojošās partijas "Kustība "Par!"" ("Par!") uzrunu LA kongresā teica veselības ministre Ilze Viņķele, kura uzsvēra, ka "Attīstībai/Par!" ir uz palikšanu Latvijas politikā un ka partiju apvienībai ir stabils vēlētāju pulks.

Politiķe raksturoja, ka no apvienības partijām LA ir pragmatiskāka, mērķtiecīgāka un ar mazāk šaubām, savukārt "Par!" piedāvā spēju paskatīties soļi atpakaļ un nedaudz pašaubīties. Šo īpašību apvienojums dodot "brīnišķīgu rezultātu" - izlēmīgu un rīcībspēju politisko apvienību, savu politisko spēku slavēja politiķe.

Nesen par partijas biedru kļuvušais Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs (LA) akcentēja, ka LA kā partija domāta brīviem un pieaugušiem cilvēkiem. Viņš norādīja, ka politiskais spēks augstu vērtē indivīda izvēli attiecībā uz reliģisko pārliecību, nodarbošanos un kopdzīves modeli.

Reizē LA esot arī partija pieaugušiem cilvēkiem, kuri saprot, cik realitāte ir kompleksa, ka pozitīvas pārmaiņas ir iespējams panākt vien ar "ilgu, ķēpīgu darbu", strādājot kopā arī ar cilvēkiem, kas nav tik simpātiski. Ijabs akcentēja, ka viņam ir liela privilēģija strādāt kopā ar citiem LA biedriem un līderiem, kuri sevi ir parādījuši savā darbā.

Ijabs runā uzsvēra, ka Latvija kā demokrātiska, neatkarīga un droša valsts ir iedomājama tikai plašākas Eiropas kontekstā. Viņš arī norādīja, ka kopā ar Latvijas pārstāvjiem EP strādā pie tā, lai arī Latvija saņemtu atbilstošu finansējumu inovācijām un pētniecībai. Reizē viņš norādīja, ka šajā jautājumā mūsu valstī ir pietiekoši daudz neizdarītu darbu zinātnes un augstākās izglītības jomā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) norādīja, ka neviena valsts nevar pastāvēt bez liberālajām vērtībām, kā arī atsaucās uz vairākām vēsturiski filozofiskām, tajā skaitā ar politikas zinātni saistītām atziņām šajā jautājumā. Politiķis norādīja, ka partija iestājas pret oligarhu ietekmi un uzskata, ka vidusšķirai ir jāpārvalda valsts. Reizē līdzīgi kā oligarhija bīstamas ir arī populistiskās tirānijas idejas, kas ir skārušas arī Latvija, norādīja Pabriks.

Runājot par plānoto administratīvi teritoriālo reformu, politiķis norādīja, ka Latvijā vairs nevar pastāv tik liels skaits jeb 119 novadu, un pozitīvi novērtēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) darbu šajā jautājumā.

Tikmēr pats Pūce AP pieteica kā reformu virzītāju Latvijas politikā, jo politiskais spēks ir pieteicis ambiciozas reformas - administratīvi teritoriālo reformu, visaptverošas aizsardzības sistēmas nodrošināšanu, kā arī uzlabojumus veselības aprūpē.

Valdību veidojošā koalīcija pašlaik virza arī citas reformas un, pat ja AP tās tieši nevada, tad politiskais spēks iesaistās nepieciešamo izmaiņu "stumšanā" uz priekšu, paziņoja Pūce. "Līdzīgi kā dzelzceļa transportā vilciena sastāvu lokomotīve virza no aizmugures," izteicās politiķis.

Partija šodien kongresā pieņēma vairākas rezolūcijas par sabiedriskajiem medijiem, administratīvi teritoriālo reformu (ATR), Rīgu un resursu efektīvu izmantošanu. Norādot uz sabiedrisko mediju problēmām, LA rezolūcijā "Par spēcīgiem sabiedriskajiem medijiem" rosina tiem palielināt Latvijas budžetā dotācijas apmēru līdz 0,17% no iekšzemes kopprodukta un noteikt, ka valsts budžeta dotācija sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai nedrīkst būt mazāka par iepriekšējā gadā piešķirto.

Partija arī aicina veikt sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus 2021.gadā, paredzot tam papildu finansējumu, topošajā likumā noteikt atbilstošu sabiedrisko mediju neatkarības un uzraudzības modeli, kā arī neizmantot jēdzienu "viltus ziņas" ar nolūku graut sabiedrības uzticēšanos plašsaziņas līdzekļiem.

LA iestājas par Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un sabiedrisko mediju portālu "lsm.lv" izveidošanu par vienotu organizāciju, kas, partijas skatījumā, uzlabotu tās pārvaldību un padarītu efektīvāku cilvēkresursu politiku, tādējādi veicinot oriģināla satura radīšanu.

Rezolūcijā par "21.gadsimta galvaspilsētu" LA pārmet Rīgai necaurspīdīgu un sliktu pārvaldību un iezīmē prioritāres nākošām galvaspilsētas domes vēlēšanām. "Latvijas attīstībai" biedri norāda, ka to redzējums ir par "viedu pilsētu", ar moderniem pilsētvides risinājumiem un spēju ātri atbildēt iedzīvotāju strauji mainīgajām prasībām.

Politiskais spēks akcentē izglītības pieejamības un kvalitātes nodrošināšanu, vides kvalitātes un atbilstošas vides pieejamības uzlabošanu, būtiski palielinot koku un atpūtas zonu apjomu, tajā skaitā daudzdzīvokļu māju pagalmos. LA ieskatā, atbilstoši modelējot transporta plūsmas, ir iespējams panākt videi draudzīgāku pārvietošanos, atslogojot Rīgas centru no izplūdes gāzēm.

LA šodien apstiprinātajā rezolūcijā par moderniem reģioniem aicina Saeimu nekavējoties atbalstīt administratīvi teritoriālo reformu, lai efektīvāk izmantotu pašvaldību resursus to attīstībai un mazinātu iedzīvotāju nevienlīdzību. "Latvijas attīstībai" uzsver, ka īstenojot ATR tiktu nodrošināta efektīva izglītības, veselības aprūpes, sociālās palīdzības, ceļu un transporta, kā arī komunālās saimniecības infrastruktūras tīkla izveide.

Politiskā spēka ieskatā, līdz ar šīs reformas veikšanu tikšot nodrošināta efektīva pašvaldību pašpārvaldes darbība, racionāla budžeta līdzekļu izlietošana, kā arī radīta pievilcīga vide investīcijām, jaunu darba vietu radīšanai un emigrācijas mazināšanai.

Atbalstītajā dokumentā par resursu efektīvu izmantošanu un aprites ekonomiku partija aicina Saeimu īstenot likumdošanas iniciatīvas, kas ierobežo nepārdomātu plastmasas lietojumu un mudina uz resursu atkārtotu izmantošanu. Tāpat LA mudina visus nozares dalībniekus atbalstīt pētniecību alternatīvo un videi draudzīgo materiālu ieviešanā, ražot un izmantot visa veida produktus ilgtspējīgā veidā, lai samazinātu atkritumu rašanos.

Šodien notikušais "Latvijas attīstībai" kongress bija pieteikts, kā "vērtību un satura" sanāksme.