foto: Publicitātes foto
Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” atklās mākslinieka Jāņa Brinkmaņa 110 gadu atceres izstādi
Runā Rīga
2019. gada 28. oktobris, 12:11

Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” atklās mākslinieka Jāņa Brinkmaņa 110 gadu atceres izstādi

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

No 2019. gada 1. novembra līdz 30. novembrim kultūras pilī “Ziemeļblāzma” būs skatāma gleznotāja Jāņa Brinkmaņa darbu izstāde, kura veltīta mākslinieka piemiņai, sagaidot viņa 110. dzimšanas dienu, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstādē būs eksponēti mākslinieka radītie figurālās glezniecības darbi, kas spilgti raksturo 20. gadsimta dzīvi un cilvēkus. Gleznu sižeti nav tikai noskatītas ainas no ostas strādnieku ikdienas, bet arī paša mākslinieka piedzīvotais, jo, pelnot līdzekļus, lai studētu glezniecību, gleznotājs vasarās strādāja par kuģu krāvēju. Vēlākajos gados J. Brinkmanis visbiežāk gleznojis  dabu, Vecmīlgrāvja ainas – senās mājas, ieliņas, ziedošos dārzus. Vienā no J. Brinkmaņa darbiem ir spilgta viņa bērnības atmiņu aina – kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā uz soliņa sēž un sarunājas Krišjānis Barons ar Augustu Dombrovski, kuram pie kājām viņa uzticamais draugs suns Kangars. Šo gleznu mākslinieks dāvinājis kultūras pils “Ziemeļblāzma” tēlotāja mākslas studijai.

Jānis Brinkmanis ir dzimis Vecmīlgrāvī, skolas gaitās sācis mecenāta Augusta Dombrovska celtajā skolā. Iestājies Latvijas mākslas akadēmijā, kur ar labiem panākumiem studēja pie Jāņa Roberta Tilberga, viņa darbus studiju laikā atzinīgi vērtēja arī Vilhelms Purvītis. Gleznotāja diplomu J. Brinkmanis ieguva 1933. gadā ar diplomdarbu “Slīperu cirtēji”. Pēc Mākslas akadēmijas absolvēšanas J. Brinkmanis pārcēlās uz dzīvi Elejā, kur Elejas vidusskolā strādāja par zīmēšanas skolotāju, bet no 1950. gada līdz pat aiziešanai pensijā,  70. gadu sākumam, strādāja kultūras namā “Ziemeļblāzma” gan kā mākslinieks, gan dekorators, gan arī kā krāsotājs, bet radošais darbs viņa dzīvē vienmēr bija galvenais.

foto: Publicitātes foto

J. Brinkmaņa darbi privātās kolekcijās atrodas Latvijā, bijušajās PSRS valstīs, ASV, Vācijā, Lielbritānijā, Austrālijā un Bulgārijā.
Izstādi rīko kultūras pils “Ziemeļblāzma” sadarbībā ar J. Brinkmaņa ģimeni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās