foto: Ieva Leiniša/LETA
Salaspilī šodien tikšanās ar filmas “Jelgava’94” režisoru Jāni Ābeli
Filmas "Jelgava 94" režisors Jānis Ābele.
Kultūra
2019. gada 25. oktobris, 05:26

Salaspilī šodien tikšanās ar filmas “Jelgava’94” režisoru Jāni Ābeli

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Salaspils kultūras namā “Rīgava” piektdien, 25. oktobrī, pulksten 19.00 paredzēta šī rudens pašmāju kino hita – spēlfilmas “Jelgava’94” izrāde un tikšanās ar filmas režisoru Jāni Ābeli. Kā liecina Latvijas Nacionālā Kino centra dati, tad “Jelgava’94” kļuvusi par vienu no šobrīd visvairāk skatītajām kinolentēm Latvijā.

Septembrī vien – pirmajās nedēļās kopš filmas parādīšanas uz kinoekrāniem, - to noskatījušies vairāk nekā 23 500 skatītāju.

Filmas “Jelgava’94” stāsta pamatā ir četrpadsmit gadus vecais Jānis, Jelgavas puika ar “zubra” cienīgu mācību līmeni, kurš cenšas būt neviena nepamanīts. Tomēr iemīlēšanās klasesbiedrenē Kristīnē un nejauši iegūtie draugi Nāve un Zombis neatgriežami aizsāk jaunu lappusi Jelgavas pusaudža dzīvē – jāspēlē grupā, jāklausās metāls, vajadzīgas īstās drēbes un līdz asarām jānoved skolotāji un vecāki.

Filmas "Jelgava 94" pirmizrāde

2019. gada 18. septembrī "Kino Citadele" notika pēc Jāņa Joņeva kulta romāna "Jelgava 94" motīviem tapušās spēlfilmas Rīgas pirmizrāde.

gallery icon

Tas ir laiks, par kuru, pieaugot, ļoti iespējams, būs kauns, bet tāpat tas varētu izrādīties pats labākais dzīves posms. Filmas pamatā ir Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma kulta romāns, kura stāsts risinās uz 1994. gada notikumu fona – cietumnieku izbēgšana Jelgavā, mūzikas ierakstu nelegālais tirgus, Kurta Kobeina nāve.

Filma tapusi Jura Podnieka studijā, tās režisors ir Jānis Ābele, scenārija autors Matīss Gricmanis, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producente Antra Cilinska. “Jelgava’94” ir debijas filma virknei jauno aktieru: galvenā varoņa atveidotājam Bruno Biteniekam, viņa ekrāna mīlestībai Elizabetei Zviedrei, draugiem Aleksim Tauriņam, Endijam Žukam un citiem. Filmā jauniešu vecākus un skolotājus atveido tādi labi pazīstami aktieri kā Andris Keišs, Guna Zariņa, Ieva Puķe, Kaspars Gods, Māra Ķimele, Elīna Vaska, Jānis Jarāns, Kaspars Aniņš un citi.

Jāpiebilst, ka “Jelgava’94” jau ir saņēmusi deviņas nominācijas nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”, tai skaitā kategorijās “Labākā pilnmetrāžas spēlfilma”, “Labākais spēlfilmas režisors” un “Labākais mākslinieks”.

Filmas producente Antra Cilinska uzskata, ka filmas panākumi skaidrojami ar to, ka filma uzrunā dažādu paaudžu skatītājus. “Mēs esam pamanījuši, ka filmu arvien vairāk skatās ģimenes. Vecāki vēlas parādīt bērniem savu jaunību un saviem vecākiem atklāt, kādi paši toreiz bijuši. Jaunieši ierauga savus vecākus citā gaismā un tajā pat laikā arī paši spēj identificēties ar filmas stāstu, jo pēc būtības jau daudz nekas nav mainījies,” skaidro Cilinska.

Foto no filmas "Jelgava 94"

Foto no filmas "Jelgava 94" un tās uzņemšanas aizkulisēm.

gallery icon

Pēc filmas kultūras namā notiks saruna ar filmas režisoru Jāni Ābeli. Biļešu cenas: 4 eiro ( “Biļešu paradīzes” tīklā).