foto: Publicitātes foto
Konference “Itālija, iedvesma un skatuve” Rīgas Centrālajā bibliotēkā
Runā Rīga
2019. gada 23. oktobris, 20:35

Konference “Itālija, iedvesma un skatuve” Rīgas Centrālajā bibliotēkā

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

25. oktobrī plkst. 17.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas 2. stāva izstāžu un pasākumu zālē Brīvības ielā 49/53 notiks Dantes Aligjēri biedrības Latvijā organizētā konference “Itālija, iedvesma un skatuve”. Tās laikā aicinām arī apskatīt izstādi “Ar iedvesmu par Itāliju” un tikties ar māksliniekiem. Tikšanās noritēs XIX Itāļu valodas nedēļas pasaulē kultūras pasākumu programmas ietvaros, portālu Jauns.lv informēja Rīgas Centrālā bibliotēkā.

XIX Itāļu valodas nedēļas pasaulē 2019. gada tēma ir “Itāļu valoda un skatuve”. Dantes Aligjēri biedrības Latvijā organizētas konferences lektori stāstīs par itāļu kultūrai nozīmīgām skatuves mākslām: itāļu teātri un tās reformatoru Karlo Goldoni, itāļu operu un tās dižgariem ― Džakomo Pučīni, Džoakīno Rosīni un Pjetro Maskanji. Daudziem būs pārsteigums iepazīt talantīga latviešu scenogrāfa un gleznotāja Ēvalda Dajevska daiļradi, kā arī viņa mākslas avotus un simbolus, veidojot scenogrāfiju itāļu lugu un operu iestudējumus Latvijā, Vācijā un Amerikā.

Konferences lektori un tēmas:

Dzintra Andrušaite, mākslas vēsturniece, Mag. art.
“Itālijas pieturas scenogrāfa Ēvalda Dajevska daiļrades ceļā”
Leonards Varžinskis, tulkotājs un itāļu valodas pasniedzējs, Mag. philol.
    “Karlo Goldoni ― nacionālās komēdijas aizsācējs”
Guntis Gailītis, operas režisors, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs
    “Pučīni, Rosīni, Maskanji un Dajevskis”

Izstādes “Ar iedvesmu par Itāliju” vadmotīvs ir Itālijas dabas skaistums, dižas personības un kultūrvēstures bagātības. Dantes Aligjēri biedrības mākslinieki savām gleznām nebeidzamu iedvesmu atraduši visā Itālijā ― Venēcijā, Asīzē, Burano, Palermo, Toskānā un Sicīlijā. Daudzas izcilas personības Itālijā (Dante, Bokačo, Verdi, Pučīni u.c.) un kultūras inteliģence Latvijā (tulkotājs Valdis Bisenieks) ir iemūžinātas skaistās medaļās.

Izstādē piedalās mākslinieki: Aleksejs Naumovs, Vija Dzintare, Laine Kainaize, Jānis Strupulis, Sarmīte Caune, Maira Veisbārde, Andris Bērziņš, Raimonda Strode, Gunta Brakovska, Dzintars Adienis, Ligita Caune, Ieva Muzikante, Tālivaldis Muzikants, Lauma Palmbaha, Dionisijs Miončinskis, Liene Ūlande, Inese Sudare.

foto: Publicitātes foto

Dantes Aligjēri biedrība
Dantes Aligjēri biedrība Latvijā ir izveidota 1934. gadā, bet 1996. gadā atjaunota.pēc kinorežisores Laimas Žurginas un latviešu kultūras inteliģences iniciatīvas. Biedrība apvieno vairāk nekā 50 itāļu kultūras speciālistus, māksliniekus un interesentus, ar savu darbību sekmējot sabiedrības interesi par Itālijas kultūru, Itālijas un Latvijas sadarbības formām, kultūrpieredzes apmaiņu un perspektīvām. Biedrība organizē ikmēneša tikšanās ar brīnišķīgu pieredzi guvušiem cilvēkiem, kā arī lasījumus par mākslas un sabiedriski nozīmīgām tēmām. DA biedrība ir nodibinājusi “Gada Lielo balvu”, kuru piešķir izcilām personībām Latvijā un Itālijā, kuri ar savu darbību ir sekmējuši Latvijas-Itālijas kultūras sakaru stiprināšanu. DA biedrības mākslinieku radošajai un profesionālajai darbībai ir īpaša nozīme Latvijas kultūras laukā, viņu daiļradē būtisku vietu ieņem Latvijas un Itālijas dabas un pilsētu skaistums, interese par kultūrvēsturisko mantojumu un personībām, viņi ir piedalījušies daudzās izstādēs un simpozijos Latvijā un ārzemēs, rīkojuši personālizstādes. Biedrības rīkotās izstādes ir notikušas Rīgas Latviešu biedrībā, Ārzemju mākslas muzejā, Jūrmalas Pilsētas muzejā, Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā, Stāmerienas Tautas namā, Siguldas Mākslu skolā “Baltais Flīģelis”, Gulbenes bibliotēkā, LU Akadēmiskajā bibliotēkā un Rīgas Centrālajā bibliotēkā.