foto: LETA
Deputāti vēlas pārliecināties, vai uz darbu pametušo tienesi Bitenieci nav izdarīts spiediens
Rīgas rajona tiesas tiesnese Inese Biteniece.
Sabiedrība
2019. gada 15. oktobris, 13:03

Deputāti vēlas pārliecināties, vai uz darbu pametušo tienesi Bitenieci nav izdarīts spiediens

Jauns.lv / LETA

Saeimas Juridiskās komisijas deputātiem ir radušies jautājumi par iemesliem, kādēļ darbu atstājusi Rīgas rajona tiesas tiesnese Inese Biteniece, tāpēc uz rītdienas komisijas sēdi nolemts aicināt arī šīs tiesas priekšsēdētāju Inesi Siliņeviču.

Kā pastāstīja komisijas vadītāja Juta Strīķe (JKP), bažas radušās, jo Biteniece nav klātienē runājusi nedz ar tiesas priekšsēdētāju, nedz ar tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP). Tiesas priekšsēdētāja ar Bitenieci esot runājusi telefoniski.

Strīķe norādīja, ka ir izskanējusi informācija par to, ka tiesnese bija atbildīga par ar Latvijas Bankas vadību saistīto lietu, bet nav informācijas, kādas citas krimināllietas bijušas viņas pārraudzībā.

Deputātiem ir jautājumi, vai lēmums aiziet no tiesneses amata pēc pašas vēlēšanās, ir patiesais iemesls, pastāstīja Juridiskās komisijas vadītāja.

Biteniece tika aicināta uz šodienas Juridiskās komisijas sēdi, bet neieradās. Viņa tikšot aicināta atkārtoti uz rītdienas sēdi, bet tiesnesei nav pienākuma obligāti ierasties, atzina Strīķe.

Vaicāta, vai deputāti vēlas pārliecināties, ka uz tiesnesi nav izdarīts spiediens, pieņemot lēmumu par amata atstāšanu, Strīķe atbildēja apstiprinoši.

Kā ziņots, Biteniece, kurai sākotnēji bija iedalīta krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons, amatu atstājusi personīgu apsvērumu dēļ, un viņas lēmums nav saistīts ar nevienu no lietvedībā esošajām vai bijušajām lietām, tā ar Tiesu administrācijas starpniecību izplatītajā paziņojumā presei norādījusi pati tiesnese.

Attiecīgi Biteniece lūdz cienīt viņas privātumu un nemēģināt sazināties ar viņas ģimenes locekļiem, lai iegūtu kādu papildu informāciju.

Jau vēstīts, ka Rimšēviča un Martinsona lieta tiks skatīta, kā bija plānots - šogad 4.novembrī. Lietu izskatīs tiesnese Gundega Lapiņa vienpersoniski, taču nepieciešamības gadījumā būs arī rezerves tiesnese Baiba Jakobsone.