foto: ekrānuzņēmums no video
Rūjienieši par novadu reformu: "Tas, kas šo karti zīmējis, ir politiska prostitūta vai nesaprot, ko dara"
Visā Latvijā briest plašas protesta akcijas pret reģionālo reformu. Visradikālāk noskaņoti rūjienieši, kuri gatavi ar traktoriem braukt uz Rīgu - tāpat kā reiz barikāžu laikā.
Novadu ziņas
2019. gada 9. oktobris, 06:01

Rūjienieši par novadu reformu: "Tas, kas šo karti zīmējis, ir politiska prostitūta vai nesaprot, ko dara"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizvien skaļāk un ekstrēmāk mazāko Latvijas novadu iedzīvotāji protestē pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecerēto reģionālo reformu, kas paredz mazos novadus pievienot lielāko pilsētu novadiem. Rūjienieši nevēlēšanos vardarbīgai pievienošanai Valkai gatavi paust ar traktoriem braucot uz Rīgu, pie valdības ēkas izlejot mēslu mucas un izgāžot laukakmeņu kaudzes.

Kareivīgie Rūjienas iedzīvotāji uzskata par absurdu Valku pasludināt par novada centru, jo ar šo pierobežas pilsētu rūjieniešiem nav nekāda sakara, daudzi tur bijuši labi ja pāris reizes mūžā, pie tam caurbraucot. Ja nu būtu nepieciešama novadu apvienošana, tad Rūjienu visprātīgāk būtu pievienot Valmieras novadam.

Vai jauns Molotova-Ribentropa pakts?

Vietējie uzņēmuši īsfilmu, kurā nepieciešamības gadījumā izsaka gatavību braukt ar traktoriem uz Rīgu, tāpat kā barikāžu laikā, un aizstāvēt savu neatkarību. Sociālajos tīklos filma tiek pieteikta: „Rīgā jau dzirdama traktoru rūkoņa!”. Rūjienieši teic, ka viņu novads ir pašpietiekams un nevēlas balstīt „nabadzīgo” Valku. Vietējie zemnieki un uzņēmēji neslēpj savu sašutumu. Dace Antone: „Saka, ka novadu reforma notiek visu novadu labā. Puse Rūjienas novada iedzīvotāju pateikuši skaidru nē reformai. Vai tas nozīmē „visu labā”?” Druvis Melkurts: „Mūs met atpakaļ bedrē, no kuras esam izrāpušies. Nu mērs ir pilns!” Jurģis Krastiņš: „Mēs jau mīlam velnu dzīt. Mums tas patīk, bet šis nav tas gadījums. Ja Juris Pūce (VARAM ministrs) savu kļūdu neizlabos, tad iesim uz Rīgu”. Vēl skarbāks ir Rūjienas novada domes priekšsēdētājs Guntis Gladkins: „Tas līdzinās Molotova-Ribentropa paktam, kur kāds mums aizmuguriski izveidojis kaut kādu jaunu karti”.

Arī Valsts prezidentam Egilam Levitam, 30. septembrī viesojoties Rūjienas novada Ipiķos, nācās uzklausīt vietējo iedzīvotāju sašutumu par reģionālo reformu un draudus braukt uz Rīgu ar mēslu cisternām. Prezidents pēc Ipiķu iedzīvotāju bažu uzklausīšanas diplomātiski sacīja, ka teritoriālā reforma ir VARAM jautājums, un tā, visticamāk, zina par Ipiķos dzīvojošo satraukumu. Levits lauciniekus mierināja, ka diskusijas par teritoriālo reformu vēl nav beigušās, un tāpēc varētu būt arī kāds cits risinājums.

Viens no aktīvākajiem protestētājiem Jurģis Krastiņš saka: “Tas, kas šo novadu karti zīmējis, ir vai nu politiska prostitūta, vai arī neko nesaprot no tā, ko dara, jo nav nekādas loģikas un ekonomiska pamatojuma Valkai būt par Rūjienas centru. Taču Vents Armands Krauklis ir biežs viesis valdībā. Tāpat kā zooloģiskajā dārzā prezidentu ievēlēja, tā arī velkam novadu robežas kartē. Tur ir netīra politika, tāda sarunāšana, lai tikai kāds noturētos krēslā”.

Rūjienieši gatavi barikādēm

Biedrība „Rūvenietis” vadītāja Līga Siliņa Jauns.lv pauda: „Mums nav nekāda vēsturiska sakara ar Valku. Pati tur pat tā īsti neesmu bijusi, varbūt tikai kādu reiz caurbraucot. Visi mūsu ceļi ved uz Valmieru. Tas ir tikai loģiski, ja mūs pievienotu Valmierai. Rūjiena nav pret reformu, nav tā, ka mēs gribam savu „mazo karaļvalsti”. Reformu vajag, bet loģisku. Tā ir lielākā kļūda – ministrijai ar zīmuli vilkt pa karti, nepaskatoties kā ir vēsturiski bijis un kā būtu normāli. Man jau traktora nav, droši vien uz Rīgu nebraukšu, bet domāju: ja Saeimā sēž saprātīgi cilvēki, viņi mūs sapratīs”. 

Savukārt Rūjienas amatnieku biedrības „Rūzele” pārstāve Guna Ķibere Jauns.lv teica: „Pirmām kārtām gribu uzsvērt, ka neesmu pret reformu, bet, ja to taisa, tad vajag izdiskutēt ar iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ņemt vērā pētījumus, nevis vienā naktī ar flomāsteru apvilkt kaut kādas teritorijas. Es tam nepiekrītu! Ar Valku mums tikai tāds sakars, ka abi novadi ir pie Igaunijas robežas. Visa saimnieciskā un administratīvā dzīve mums iet caur Valmieru. Cilvēki tur kārto visas darīšanas, bērni mācās ģimnāzijā. Ja par reformu – tad tikai pie Valmieras!”

Rūjienas novada Lodes pagasta pārvaldes vadītāja Kaija Laure: „Arī autobusu satiksmes ar Valku ir „nekāda”: uz Valku autobuss iet divas reizes dienā, uz Valmieru – sešas reizes. Jeru pagasta cilvēkiem vispār, lai tiktu uz Valku, vispirms jābrauc uz Valmieru vai Rūjienu un tur jāpārsēžas. Valmiera ir slimnīca, Zemes dienests. Es Valkai cauri izbraucu kaut kad pirms pieciem gadiem

Novada iedzīvotāji ir vienoti pret šādu reformu, nedzirdēsiet nevienu pozitīvu atbildi. Ja būs vajadzīgs mēs uz Rīgu brauksim tāpat kā uz barikādēm, organizēsim autobusus. Šoreiz cilvēki ir gatavi iet līdz galam! No ministra puses tas būtu ļoti netaisnīgi, ja mūs neuzklausītu. Mēs taču viņam maksājam algu no saviem nodokļiem. Viņam mūsos ir jāieklausās, nevis – kā es gribu, tā es zīmēju karti; kur likšu, tur jūs būsiet! Kādā sakarā Valka ir centrs, tā ir nomale, kaut kur projām pie robežas...

Suiti: būs ziepes visai Latvijai!

Protesta balsis paceļas arī citos novados. Tā, piemēram, Svētā Miķeļa dienā rakstniece Dace Priede, atverot savu jauno grāmatu, pārpildītā Alsungas kultūras namā aicināja pretoties reģionālajai reformai un atjaunot seno suitu novadu, nevis pakļauties pievienošanai Kuldīgai vai Ventspilij: „Ja tā būs, tad būs ziepes ne tikai Latvijai, bet visai pasaulei un suitus piemeklēs Ziemeļamerikas indiāņu liktenis. Vairs nedrīkst klusēt!”

Savukārt Ozolnieku novada domes deputāti aicina Saeimu neatbalstīt administratīvi teritoriālo reformu esošajā variantā un gatavo pieteikumu Satversmes tiesā, pamatojot to ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartā noteikto pienākumu par vietvaru robežu maiņu konsultēties ar pašvaldībām. Toties Baltinavas novada dome ar pretenzijām vērsusies Tiesībsarga birojā.

Bet 2000 Ikšķiles novada iedzīvotāji parakstījuši Valsts prezidentam adresētu vēstuli, kurā lūdz nepieļaut VARAM iniciētās reģionālās reformas sasteigtu īstenošanu.