foto: Paula Čurkste/LETA
Dzērienu depozīta sāga: “Maxima” aicina iesaistītās puses būt godīgiem pret patērētājiem
"Depozīta sistēma jebkurā gadījumā pieprasīs izmaksas. Mūsu interesēs ir, lai šī sistēma iedzīvotājiem izmaksā pēc iespējas mazāk, lai izmaksas būtu saprātīgas [...]," pauž "Maxima Latvija" valdes loceklis Jānis Vanags.
Sabiedrība
2019. gada 3. oktobris, 10:42

Dzērienu depozīta sāga: “Maxima” aicina iesaistītās puses būt godīgiem pret patērētājiem

Jauns.lv

Dzērienu depozīta sistēmas ieviešanas kārtējais mēģinājums tiek palēnināts, iesaistītajām pusēm ķīvējoties par tās pamatiem un ieviešanas, kā arī uzturēšanas izmaksu dalīšanu. Tikmēr tirgotāju puses pārstāvis, lielveikalu tīkls “Maxima Latvija” nācis klajā ar deviņiem principiem, kurus, kā apgalvo tīkla pārstāvji, vajadzētu ievērot, lai izveidotā sistēma būtu atvērta un godīga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz dzērienu depozīta sistēmas ieviešanu, uz trešo lasījumu Saeimā iesniegti 83 priekšlikumi, kas šajā lemšanas posmā ir netipiski daudz.

No tiem daļa paredzēja būtisku principu maiņu attiecībā uz iecerēto depozīta sistēmu. Saeimas Tautsaimniecības komisija pagājušajā nedēļā uzsāka likumprojekta sagatavošanu galīgajam lasījumam.

Īpaši aktīvi dzērienu depozīta sistēmas jautājumā, uzņemoties iniciatīvu pār tirgotāju nostājas paušanu, iesaistās lielveikalu tīkls “Maxima Latvija”.

Plašākā telefonsarunā ar Jauns.lv tā valdes loceklis Jānis Vanags skaidroja, ko tirgotājs vēlas panākt ar izvirzītajiem principiem.

Izmaksām, kuras segs iedzīvotāji jābūt saprātīgām

“Īsi sakot – gribam, lai iedzīvotājiem-pircējiem paliktu vairāk naudas, lai pēc iespējas mazāk pircēju līdzekļi tiktu iesaldēti šajā sistēmā. Depozīta sistēma jebkurā gadījumā pieprasīs izmaksas. Mūsu interesēs ir, lai šī sistēma iedzīvotājiem izmaksā pēc iespējas mazāk, lai izmaksas būtu saprātīgas, nevis līdzīgi kā ar OIK – kad zaļas enerģijas ideja pati par sevi ir laba un atbalstāma, taču tās izpildījums – apšaubāms. Šo deviņu principu ievērošana, veidojot sistēmu, tad arī ir pamatnosacījums, lai iecerētais izdotos,” pauda Vanags.

“Maxima Latvija” ir aicinājusi arī citas dzērienu depozīta sistēmas veidošanā iesaistītās puses – atkritumu apsaimniekotājus un dzērienu ražotājus – konkrēti paust savas intereses un viedokli par veikalu tīkla izstrādātajiem principiem, taču trīs mēnešu laikā tas nav noticis.

Uzņēmuma pausto gan jau ir paguvuši atbalstīt vairāki citi lielie tirgotāji, tostarp, “IKEA”, “Depo”, “Kurši”, “Sky”, “Mego”.

“Ir vien neoficiāli zināms, ka ražotāji piekrīt astoņiem no deviņiem principiem. Nesaskaņas rodas saistībā ar ceturto principu, kurš paredz tirgotāju pārstāvība vismaz 50% apmērā depozīta sistēmas operatora valdē,” piebilda Vanags, “ceram, ka šī visbeidzot būs tā reize, kad ļoti ieilgušie strīdi par saprātīgas dzērienu depozīta sistēmas izveidi pārtop reālā sistēmā.”

Tirgotāja piedāvātie principi godīgai sistēmai:

Piesārņotājs maksā

Latvijas tirgotāji atbalsta iepakojumu aprites modeli un piekrīt, ka tam jābūt vienai no prioritātēm gan nacionālā, gan Eiropas Savienības līmenī. Īpaši svarīgi ir ņemt vērā atkritumu efektīvu apsaimniekošanu un pārstrādi, kurā ir skaidri un nepārprotami noteikta atbildība par atkritumu radīšanu. Iepakojuma depozīta gadījumā par piesārņotāju ir uzskatāmi ražotāji, kuriem jāuzņemas izmaksu slogs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Depozīta sistēma, kas ir pieejama visiem Latvijas iedzīvotājiem

Depozīta sistēma veidojama tā, lai iepakojuma (pudeļu, PET, skārdeņu u.c.) pieņemšana tiek nodrošināta gan tirdzniecības vietu tuvumā (līdz 150 m), gan degvielas uzpildes stacijās, gan arī pašvaldību pakalpojumu centros, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājiem maksimāli ērtu Depozīta sistēmas pieejamību.

Caurskatāmas izmaksas un  pārstāvības līdzsvars

Depozīta sistēmas operatoram ir jābūt bezpeļņas organizācijai, kurā vismaz 50% ir pārstāvēti tirgotāji.  Depozīta sistēmu nedrīkst veidot uz visas sabiedrības rēķina. Izmaksu efektivitātes rezultātā panāktais ieguvums, tai skaitā arī neizmantotais depozīts, kas lēšams vairāku miljonu EUR apmērā gadā, jānovirza Depozīta sistēmas operatora tiešo izmaksu samazināšanai.

Tirgotājiem – 50% balsstiesības, lai samazinātu izmaksas

Efektīvas depozīta sistēmas izveidē un darbībā tirgotājiem ir izšķiroša loma. Pircējiem ir jānodrošina patīkama, tīra, higiēniska iepirkšanās vide par samērīgām izmaksām. Lai to īstenotu, ir jānodrošina tirgotāju pārstāvība vismaz 50% apmērā Depozīta sistēmas operatora Valdē. 50% pārstāvība Valdē ļaus izvairīties no situācijas, kurā Depozīta sistēmas izmaksas subsidē visa sabiedrība.

Izmaksas apstiprina regulators

Depozīta sistēmas operatora izmaksas, tostarp apsaimniekošanas maksu tirgotājiem un dalības maksu depozīta sistēmā, ir jāapstiprina regulatoram (SPRK), lai nodrošinātu izmaksu pamatotu un atklātu izvērtēšanu.

Vienas pieturas punkts

Čeki par nodoto depozīta iepakojumu ir izmantojami kā maksāšanas līdzeklis tajā tirdzniecības vietā, kurā tas saņemts. Šis ir drošs, praktisks un efektīvs risinājums, kas neveidos papildus sistēmas izmaksas.

Brīvais tirgus un godīga konkurence

Depozīta sistēmā savāktais iepakojums ir jārealizē par iespējami izdevīgāko cenu brīvā tirgū, nodrošinot godīgu konkurenci un izmaksu samazināšanu.

Nododamo iepakojumu daudzveidība

Depozīta sistēmai  ir jāaptver visus iepakojumus, kurus ir iespējams savākt, ievērojot higiēnas prasības un pieejamās tehnoloģijas (piemēram, ja depozīta sistēmā paredzēts iekļaut stikla pudeles alum, tad jāiekļauj arī stiprā alkohola stikla pudeles). Depozīta sistēmai ir jābūt atvērtai, lai sākotnējos iepakojuma veidus varētu nemitīgi papildināt, attīstoties tehnoloģijām.

Sabiedrība izglītošana un dialogs

Jāveido jauni sabiedrības paradumi, kas balstīti izglītībā un dialogā. Lai to īstenotu, Depozīta sistēmas pārvaldē jāparedz noteikts finansējums sabiedrības izglītošanai.

Kā darbotos dzērienu depozīta sistēma?

Jau ziņots, ka Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Tikmēr Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 17.septembrī pirms trešā lasījuma neatbalstīja priekšlikumus, kas paredzēja paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu (paredzot, ka sistēma attieksies arī uz citiem, ne vien dzērienu iepakojumiem).

Komisija lēma palikt pie iepriekš atbalstītā depozīta sistēmas tvēruma, nosakot, ka depozīta sistēma attieksies uz dzērienu iepakojumiem.