Sabiedrība
2019. gada 24. septembris, 14:09

Kas notiek ar Vanšu tilta margām? Aculiecinieks neizpratnē par savādo konstrukciju

Jauns.lv

Kāds “Twitter” lietotājs portālā ievietojis foto ar visnotaļ savādu ainu uz Vanšu tilta. Tā margas, šķiet, dubulti stiprinātas ar nožogojumu, kuru parasti izmanto pūļa norobežošanai masu pasākumos.

Neizpratni par konstrukciju, kas šobrīd redzama uz Vanšu tilta, “Twitter” pauž Jānis Tereško.

Viņa ierakstam pievienotas arī fotogrāfijas, kurās redzams, ka paralēli tilta margām izvietota papildus siena ar nožogojumu.

Vanšu tilta margu stiprinājumi pamatīgi izrūsējuši

Jauns.lv vērsās Rīgas domes Satiksmes departamentā, lai noskaidrotu, kādēļ uz Vanšu tilta šobrīd uzstādītas improvizētas papildus margas.

Departamenta direktora biroja sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Dimante rakstiski atbildēja, ka uz Vanšu tilta ir uzstādītas drošības barjeras. Iemesls tām – apsekošanas rezultātā konstatētais tilta margu stāvoklis.

“Ikdienas tiltu, satiksmes pārvadu un tuneļu uzturēšanas darbu ietvaros tiek veikta  inženierbūvju apsekošana, papildus pievēršot uzmanību tām būvēm, kurām kopš to būvniecības nav veikts kapitālais remonts. Veicot Vanšu tilta ikdienas tehnisko apsekošanu, tika secināts, ka stipri ir korodējis margu stiprinājums pie betona plāksnēm. Tilta ikdienas uzturēšanas ietvaros tika pieņemts lēmums, gājēju drošībai, abās tilta pusēs uz ietves, uzstādīt pagaidu risinājumu – drošības barjeras, līdz tilta remontdarbiem,” pauda Satiksmes departamenta pārstāve.

Jauns.lv augustā ziņoja, ka SIA "Rīgas tilti" ir pabeiguši Vanšu tilta kāpņu atjaunošanu un tās ir atklātas gājējiem.

Būvdarbi tika sākti aprīļa sākumā un kopumā kāpņu atjaunošana izmaksāja 375 619 eiro, lai gan sākotnējās aplēses liecināja, ka darbi varētu izmaksāt ap 100 000 eiro.

Remontdarbu laikā tika pārbūvētas abas tilta kāpnes Daugavas labajā krastā. Tā kā kāpnes atrodas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, būvniekiem bija uzticēts saglabāt to arhitektonisko izskatu.

Remonta laikā tika pilnībā demontētas bojātās kāpņu betona konstrukcijas, kā arī nomainīti visi granīta pakāpieni.

Pēc Dimantes teiktā, patlaban departaments veic visu nepieciešamo dokumentācijas sagatavošanu, lai tuvākajā laikā izsludinātu iepirkumu par būvprojekta izstrādi, kas paredzētu visu Vanšu tilta atjaunošanu.

Vanšu tilta kāpnes par bīstamām tika atzītas 2018. gada martā, un kopš tā laika bija slēgtas. Tiltam daļēji nobruka ar vienām kāpnēm saistītās konstrukcijas. Tās nobruka pie kāpnēm, kas no Vanšu tilta ved lejā uz 11. novembra krastmalu.