foto: Edijs Pālens/LETA
Tiesa paziņos, vai tiek apmierināts prokurora Cinkmaņa noraidījums “Trasta komercbankas” krimināllietā
Plāksne pie AS "Trasta komercbankas" klientu apkalpošanas centra.
112
2019. gada 23. septembris, 17:11

Tiesa paziņos, vai tiek apmierināts prokurora Cinkmaņa noraidījums “Trasta komercbankas” krimināllietā

Jauns.lv

Rīt 8:50 Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesis Imants Dzenis paziņos lēmumu, vai tā saucamajā "Trasta komercbankas" krimināllietā tiks apmierināts apsūdzētā Māra Sprūda aizstāvja zvērināta advokāta Jāņa Rozenberga pieteiktais noraidījums valsts apsūdzības uzturētājam prokuroram Uldim Cinkmanim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Sprūda aizstāvja zvērināta advokāta Jāņa Rozenberga paustā, Sprūds noraidījumu prokuroram pieteicis, ņemot vērā, ka atklājušies fakti par iespējamu prokurora prettiesisku rīcību laikā, kad krimināllietas materiāli tika nodoti lietā iesaistītajām personām, tostarp, Sprūdam. Krimināllietas materiāli, kas tika nodoti lietā iesaistītajām personām, saturējuši dažādu personu sensitīvos datus un pat ziņas par personu veselības stāvokli, tādējādi prokuroram Cinkmanim pašlaik ir ierosināta disciplinārlieta. Atzīstams, ka lēmums par piemērojamo disciplinārsodu vēl gan nav pieņemts. Tomēr pēc Jauns.lv rīcībā esošās informācijas, Latvijas Republikas Prokuratūras Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra (ONCNSP) izsūtījusi vairākām personām vēstules par atsevišķu krimināllietas materiālu atgriešanu.

Šajās vēstulēs ONCNSP virsprokurores vietniece K.Markova ir lūgusi rast iespēju vēstules adresātiem steidzami atgriezt prokuratūrā personām izsniegtos krimināllietas materiālus, kas satur ziņas par personu datiem. Šāds lūgums ir izteikts nolūkā novērst krimināllietas materiālu izsniegšanā pieļautos pārkāpumus. Kā atzīst tiesību eksperti, šāds prokuratūras solis ir netipiska rīcība, ņemot vērā, ka personu datu izpaušana jau ir noticis fakts, tādējādi ir jaušams, ka pārkāpums no prokurora puses, visticamāk, ir noticis.

Piektdien, 20. septembrī, notikušajā tiesas sēdē, kad tika skatīts jautājums par prokuroram pieteikto noraidījumu, prokurors Cinkmanis izteiktos pārmetumus noraidīja. Savukārt Sprūda aizstāves zvērinātas advokātes Sandras Slejas uzturētajam noraidījumam pievienojās visi tiesas sēdē klāt esošie apsūdzētie.

Jāatzīmē, ka piektdien, 20. septembrī  tiesas sēde notika pēc tam, kad jau iepriekš 13. septembrī uz tiesas sēdi nebija ieradies pats prokurors Cinkmanis. Ņemot vērā, ka bez Cinkmaņa nebija iespējama turpmāka lietas izskatīšana, tiesas sēde tika atlikta. 

Lai noskaidrotu prokurora tiesas sēdes kavēšanas iemeslus, Jauns.lv vērsās prokuratūrā ar jautājumiem par radušos situāciju. Lai arī bijām uzdevuši plašāka konteksta jautājumus, prokuratūras preses dienesta pārstāve Laura Majevska portālam Jauns.lv vien sniedza īsu atbildi: “Prokurors Uldis Cinkmanis nebija ieradies uz konkrēto tiesas sēdi, jo paralēli bija aizņemts citā tiesas procesā. Apsūdzību uztur divi prokurori un Kriminālprocesa likums neparedz obligātu abu apsūdzību uzturošo prokuroru piedalīšanos tiesas sēdē.”

Prokuratūras pārstāve nesniedza atbildi uz jautājumiem, vai prokurors pirms tiesas sēdes savlaicīgi informēja tiesu par savu nespēju ierasties uz jau janvārī nozīmēto tiesas sēdi. Tāpat prokuratūra nekomentēja, vai prokurora neierašanas un rakstiska paskaidrojuma neiesniegšana tiesā uz 13. septembra tiesas sēdi, ir vai nav bijusi necieņas izrādīšana tiesai no prokurora Cinkmaņa puses.

Jau vēstīts, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa tā saucamo "Trasta komercbankas" krimināllietu sāka skatīt šā gada 25. janvārī. Lietā ir apvienoti kriminālprocesi par uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesiem. Līdz šim lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta izskatīt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lietā apsūdzētas 11 personas, Ilmārs Krūms, Aigars Lūsis, Ilze Gulbe, Oskars Ercens, Vjačeslavs Holmins, Diana Mašina, Jorens Raitums, Guntars Slišāns, Mārtiņš Krūms, Timotijs Džozefs Kellijs (Timothy Joseph Kelly) un Māris Sprūds.