foto: Zane Bitere/LETA
Biedrība “Par legālu saturu” atbalsta vēršanos drošības iestādēs saistībā ar LMT veikalos konstatēto
LMT prezidents Juris Binde vēl pirms salīdzinoši neilga laika publiski izteicās, ka LMT televīzijas kanālu piedāvājumā principiāli neiekļauj Latvijai nedraudzīgu saturu. Tikmēr, kā ziņo mediji, LMT veikalos pārdevēji klientiem skaidrojuši, kā piekļūt gan valstij nedraudzīgam, gan nelegālam saturam.
Sabiedrība
2019. gada 24. septembris, 05:48

Biedrība “Par legālu saturu” atbalsta vēršanos drošības iestādēs saistībā ar LMT veikalos konstatēto

Jauns.lv

Biedrība “Par legālu saturu” ir paudusi atbalstu Baltijas Mediju Aliansei (BMA) saistībā ar vēršanos Valsts drošības dienestā (VDD) ar lūgumu izvērtēt LMT veikalos konstatēto klientu apmācīšanu piekļuvē nelegālam un Latvijas valstij nedraudzīgam saturam.

Telefonsarunā biedrības “Par legālu saturu” izpilddirektore Dace Kotzeva apgalvoja, ka BMA soli uzskata par pareizu, jo līdz šim publiskajā telpā izskanējusī informācija un demonstrētie TV ziņu sižeti, kuros LMT veikalu darbinieki it kā apmāca klientus nelegāla satura piekļuvei, veicinājuši vien spekulācijas.

“Vēršanās NEPLP, PTAC un VDD nozīmē kompetento valsts iestāžu iesaistīšanos un faktu noskaidrošanu par notikušo. Patērētāju tiesību aizstāvjiem būtu uzdevums noskaidrot, vai LMT šādi nav maldinājis klientus, savukārt VDD iespējās ir izprast situāciju kontekstā ar to, ka šis uzņēmums daļēji pieder Latvijas valstij,” telefonsarunā pauda Kotzeva.

LMT veikalu darbiniekus, kuri apmācījuši klientus TV pirātismā pieķer Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienesta "Latvijas Laiks" žurnālisti

Jau ziņots, ka nesenā TV kanāla PBK sižetā bija redzams, kā dažādu LMT veikalu darbinieki nevilcinoties nodemonstrē un izskaidro personām, kāda aplikācija nepieciešama, lai nelegāli piekļūtu ap 400 kanāliem. To darbinieki izdara gan latviski, gan krieviski, turklāt konsultē arī pa telefonu.

Būtiski, ka vienā no aplikācijām ir brīvi pieejams gan par Kremļa propagandas kanālu atzītais “Rossia 1”, gan arī odiozā Krievijas politiķa Vladimira Žirinovska pārstāvētās Krievijas Liberāli demokrātiskās partijas LDPR “televīzija” LDPR TV.

Ne mazāk svarīgi, ka, kā tiek apgalvots PBK sižetā, ar šīm aplikācijām ir iespējams piekļūt arī tādu rietumu TV kanālu kā HBO saturam, kas iekļauts arī LMT piedāvājumā, taču par maksu.

Biedrības “Par legālu saturu” vadītāja šokā

Arī biedrība “Par legālu saturu” iepriekš informēja par tās rīcībā nonākušiem audiovizuāliem materiāliem, kuros esot redzams, kā LMT veikalos pārdevēji māca klientiem, piekļūt pirātiskam TV saturam, tostarp virknei Krievijas propagandas kanālu.

“Redzētais mani ir šokējis. Indikācijas par to, ka LMT veikalos šādi piedāvājumi tiek izteikti parādījās jau iepriekš – par to ziņoja atsevišķi legālo Krievijas TV izplatītāji Latvijā.  Apgalvojumiem, ka šādi varētu rīkoties tik liels uzņēmums, negribējās noticēt,” telefonsarunā ar Jauns.lv pauda biedrības “Par legālu saturu” izpilddirektore Dace Kotzeva.

Taču šobrīd viņas rīcībā, kā biedrības vadītāja apgalvo, ir nonākuši video ieraksti, kuros esot redzams, kā veikalu darbinieki kompetenti un laipni paskaidro, kā savā datorā, ar interneta pārlūku un speciālu pirātisku TV aplikāciju palīdzību piekļūt virknei citādi nepieejamu TV kanālu. Papildus maksas par tiem neesot piemērota.

Biedrības vadītāja apgalvoja, ka video, cita starpā, tapuši veikalos, kuri atrodas tirdzniecības centros “Akropole”, “Origo” un “Alfa”.

Esot fiksēts arī zvans uz LMT telefoncentrāli, kur šāds “draudzīgs padoms” labprāt sniegts telefoniski.

“Tas apgāž uzņēmuma teikto, ka vadības līmenī par šādu praksi nav zināms, ja ir fiksēts, kā pa uzņēmuma telefonlīniju, kur, domājams, darbinieku teiktais tiek stingri kontrolēts, sniedz šādus padomus piekļūšanai saturam,” pauda Kotzeva.

Viņa arī piebilda, ka starp pieminētajām bijusi arī “Peers TV” – pirātiska lietotne, pret kuru, kā noskaidroja Jauns.lv, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šobrīd ir uzsākusi lietvedību.

Nelegālajos kanālos čum un mudž no Kremļa propagandas

Telefonsarunā biedrības “Par legālu saturu” izpilddirektore arī izteicās, ka laikā, kad kopīgā darba grupā izstrādāti grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kurš dod NEPLP vairāk iespēju cīnīties ar nelegālu saturu, LMT pārstāvji esot darījuši daudz, lai to nepieļautu.

Saistībā ar ieceri elektronisko sakaru komersantiem padarīt saistošus noteikumus, kuri uzdod bloķēt vietnes ar nelegālu saturu, uzņēmuma pārstāvji esot nodēvējuši Kotzevu par “cenzori”, par “diktatori”, kura “grasās ierobežot vārda brīvību”.

“Tā ir dubultmorāle. Kamēr publiski tiek teikts viens, realitātē tiek darīts, lūk, kaut kas tāds,” sarunā ar Jauns.lv pauda biedrības izpilddirektore.

Jāatgādina, ka LMT vadībā, tostarp Juris Binde, iepriekš publiski vēstījis, ka principiāli neplāno pārraidīt Latvijai nedraudzīgu informāciju.

Šāda uzņēmuma nostāja sabiedrībā guva plašu atzinību. Taču jāpiebilst, ka jau pieminētajā “Peers TV” netrūkst TV kanālu, kuros tiek pārraidīta klaja propaganda.

Kā raksta portāls Diena.lv, videomateriālos fiksētie LMT veikalnieki šādi pieejamo papildus saturu – ap 400 kanālus – pasnieguši kā “patīkamu bonusu”.

Tikmēr LMT preses sekretāre taisnojusies, ka televīzijā “nav šāda satura” un principiāli tas netiek piedāvāts. Veikalos fiksētais visticamāk esot “manipulatīva rīcība, lai nomelnotu LMT”.