foto: LETA
Rīgas dome par tālāko rīcību atkritumu izvešanā lems tikai pēc tiesas sprieduma
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.
2019. gada 23. septembris, 13:23

Rīgas dome par tālāko rīcību atkritumu izvešanā lems tikai pēc tiesas sprieduma

Jauns.lv / LETA

Rīgas dome par turpmāko rīcību atkritumu apsaimniekošanā lems tikai pēc tiesas sprieduma par Konkurences padomes (KP) piemēroto pagaidu noregulējumu, atzina Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR)

"Tikai pēc tā pašvaldībai būs skaidrs, kādā virzienā rīkoties un kādu procedūru piemērot. Ja spriedums būs par to, ka pašvaldībai līgums ar AS "Tīrīga" ir jālauž un jāīsteno jauna procedūra, tad pie viena saruna galda aicināšu gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, gan Konkurences padomes pārstāvjus, lai vienotos par nākamo iepirkuma procedūru," sacīja Burovs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka nav atbalstāma iecere pašvaldībai pašai uzņemties atkritumu apsaimniekošanas veikšanu, jo tas konkurenci ierobežotu vēl vairāk.

Rīgas domes sūdzību par KP lēmumu piemērot pagaidu noregulējuma Rīgas atkritumu apsaimniekošanas tirgū Administratīvā apgabaltiesa vērtē šodien.

Kā ziņots, Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcija un deputātu bloks "Rīgai!" uzskata, ka pašvaldības noslēgtais sadarbības līgums ar "Tīrīga" ir rīdziniekiem neizdevīgs un nedrīkst tikt ieviests.

Pirmdien preses konferencē Neatkarīgo deputātu frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs pastāstīja, ka deputāti ir iepazinušies ar noslēgtā līguma nosacījumiem, kā rezultātā konstatējuši, ka tas rīdziniekiem nav izdevīgs un tādēļ nedrīkst tikt ieviests.

Deputātu ieskatā, tā kā valdība ir izsludinājusi ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā, kā rezultātā tiek nodrošināta pakalpojuma nepārtrauktība, patlaban ir labvēlīgākais laiks radušos situāciju mainīt.

Lai situāciju risinātu, domnieki plāno aicināt sasaukt Mājokļu un vides, kā arī Finanšu un administrācijas lietu komiteju, kurā rosinātu uzdot Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam par pienākumu izvērtēt iespēju lauzt noslēgto līgumu un meklēt veidus, kā izveidot jaunu, rīdziniekiem izdevīgāku atkritumu apsaimniekošanas procedūru.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā un Saeima šo lēmumu atzina par pamatotu.

Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem - "Clean R", "Eco Baltia vide" un "Lautus" - piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu

Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna. Patlaban paredzēts, ka regulējums darbosies ne ilgāk kā trīs mēnešus..

Vienlaikus Rīgas dome KP lēmumu ir pārsūdzējusi tiesā.