foto: Facebook
Nedaudz kartupeļu un divi cīsiņi - ar šādu bildi feisbukā lauku skola apmelota bērnu badināšanā
Nedaudz vārītu kartupeļu un divi cīsiņi pusdienās – šādi barojot Vircavas vidusskolā. Ārpus skolēna telefonbildes palikuši salāti, borščs ar frikadelēm, bumbieri, bet mamma meliem ir noticējusi.
Sabiedrība
2019. gada 23. septembris, 05:04

Nedaudz kartupeļu un divi cīsiņi - ar šādu bildi feisbukā lauku skola apmelota bērnu badināšanā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Ir lieli meli, mazi meli un bildīte "Facebook" – tā var teikt, pārfrāzējot vecu teicienu. Žurnālistiem ir pienākums informāciju pārbaudīt, bet sociālo tīklu aktīvisti sevi ar to neapgrūtina, un šoreiz kāda māmiņa Austra cēlusi nepelnītu neslavu Jelgavas novada Vircavas vidusskolas bērnu ēdinātājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Feisbukā plašu ievērību guvusi fotogrāfija, kurā it kā nobildēts viss, ko pusdienās piedāvā Vircavas vidusskolā – divi cīsiņi un nedaudz vārītu kartupeļu. Parakstā pie bildes minēts “uzvarēja lētākais piedāvājums, sabalansēts uzturs no lietuviešu ēdinātāja”, taču pilnīga skaidrība, vai foto tiešām ataino realitāti, izpaliek.

Neatbilst valdības noteikumiem

Plašu popularitāti šis vēstījums ieguva, kad ar to tālāk dalījās patērētāju sūdzību grupa "Slepenais pircējs" – komentāru skaits vien pārsniedza piecus simtus. Līdzās retam aicinājumam pārliecināties, vai foto vispār ir patiess, pausts gan sašutums, gan publicētas citas līdzīgas fotogrāfijas, kurās, kā apgalvots, redzamas tikpat trūcīgas porcijas citās izglītības iestādēs.
Vietā norādīt – to, kāda maltīte jāpiedāvā bērnudārzos un skolās, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 172 par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem. Attēlā redzamā porcija vismaz bez krietna zupas šķīvja un dārzeņu salātiem blakus tiem neatbilst.

Maza daļa no patiesības

Vircavas vidusskolas direktore Eva Fišere teic: “Jā, esam informēti par fotogrāfiju sociālajos tīklos. Protams, ka tā nepilnīgi attēlo skolā piedāvāto – iztrūkst zupa, salāti, augļu porcija. Todien tika piedāvāts borščs ar gaļas frikadelēm un krējumu, maizīte, bumbieri.” Bērni paši liek sev šķīvī kartupeļus – katrs tik, cik vēlas vai spēj apēst, līdzīgi ir arī ar zupu un salātiem.

Šā foto dēļ 13. septembrī notikusi tikšanās ar vecākiem, kurā viss pārrunāts. “Vecāki, protams, uzklausīja un bija saprotoši. Nonācām pie slēdziena, ka šis viss bijis pārpratums,” atklāj direktore.

Versija par kabatas naudu

Bildes autors esot bijis kāds 7. klases skolēns, taču iemesli to ievietot "Facebook" un melot par skolas pusdienām palikuši neskaidri. “Šī, protams, ir spekulācija, taču sarunās ar vecākiem palikām pie domas, ka tas, iespējams, darīts, lai vecāki, redzot, cik slikti baro skolā, dotu naudu tēriņiem ārpus tās,” prāto direktore.

Aplūkojot ēdienkarti 5.–9. klasei, top skaidrs, ka katru dienu Vircavas vidusskolas skolēniem piedāvā piecus līdz septiņus ēdienus (ēdienkartē ar jēdzienu ēdiens saprot arī augļu porcijas un pienu). Kas ne mazāk svarīgi – par ēdināšanu skolā atbild SIA "Ēdiens.lv", kas nepavisam nav lietuviešu kompānija, kā apgalvots komentārā feisbukā. Tā ir 2014. gadā Latvijā reģistrēta firma, šeit maksā nodokļus, juridiskā adrese ir Rīgā.

Kādas ir pusdienas, piemēram, ceturtdien Vircavas vidusskolas 5.–9. klasei

Mintejas filejas kotlete + kartupeļu biezenis + burkānu salāti ar eļļu. Kā arī kviešu maize, piens, apelsīni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās