foto: liepajniekiem.lv
Ārkārtas pārbaudē "šausmīgajās Liepājas kojās" atklāj higiēnas pārkāpumus, taču telpas esot lietojamas
Veselības inspekcija, pārbaudot Liepājas Universitātes kopmītnes, atzinusi, ka tās, neskatoties uz zināmām „neatbilstībām”, tomēr izmantot var.
Sabiedrība
2019. gada 19. septembris, 06:01

Ārkārtas pārbaudē "šausmīgajās Liepājas kojās" atklāj higiēnas pārkāpumus, taču telpas esot lietojamas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Veselības inspekcija pēc presē un sociālajos tīklos izskanējušiem pārmetumiem par antisanitāriem apstākļiem Liepājas Universitātes kopmītnēs (dienesta viesnīcā „Liepu hostelis”), veikusi ārpuskārtas pārbaudi un konstatējusi, ka tās atbilst „normatīvo aktu prasībām”, bet „konstatētas arī neatbilstības atsevišķu prasību izpildē”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dzīves apstākļi Liepājas Universitātes dienesta viesnīcā „Liepu hostelis”

Liepājas Universitātes studentiem, ievācoties augstskolas dienesta viesnīcā, paveras pārsteidzošs skats – tiem, kuri gatavi maksāt vairāk, kopmītnes istabiņas ir svaigi ...

gallery icon
12

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā par diametrāli atšķirīgiem dzīves apstākļiem Ganību ielas kopmītnē „Liepu hostelis” ziņoja laikraksts „Kurzemes Vārds”. Divi no pieciem hosteļa stāviem tikko ir izremontēti, vienā turpinās remonts, bet augšējos divos stāvos valda postaža. Jaunajiem censoņiem, kuri vēlas ekonomēt, tad arī istabiņas tiek piedāvātas augšstāvos – tā patālāk no ērtībām un skaistuma.

Kāds students sociālajos tīklos ievietojis video, kurā redzamas hosteļa apķēpātas tapetes, netīrs ledusskapis un bojātas kontaktligzdas. Puisis neslēpa savu sašutumu par to, kādas istabiņas tiek piedāvātas citu pilsētu studentiem: „Telpa bija netīra, ledusskapī – pelējums, sienā esošie elektroinstalācijas kontakti īsti neturējās”.

Veselības inspekcija Jauns.lv informēja, ka tā „nav saņēmusi sūdzības par nehigiēniskiem apstākļiem kopmītnē „Liepu hostelis”. Taču ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju, inspekcija pēc savas iniciatīvas veiks ārpus kārtas kontroli”.

Neievēro higiēnas prasības

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Saiva Luste Jauns.lv pastāstīja, kādus pārkāpumus inspekcija atklājusi 17. septembra pārbaudē: “Pārbaudes  laikā konstatēti atsevišķi higiēnas prasību pārkāpumi (aprīkojuma un iekārtu mehāniski bojājumi). Neatbilstību novēršanas termiņi saskaņoti ar ēkas apsaimniekotāju. Ar apjomīgiem remontdarbiem saistītās neatbilstības apsaimniekotājam uzdots novērst līdz nākošā mācību gada sākumam, pārējo neatbilstību, kuras nav saistītas ar lieliem finanšu līdzekļu ieguldījumiem, uzdots novērst īsākā laika periodā.
 
Visiem īrniekiem ir iespēja par jebkuriem nepieciešamajiem nelieliem remontdarbiem informēt dienesta viesnīcas administratori (iekārtots speciāls žurnāls), remontstrādnieks dienas laikā tos novērš. Notiek plānoti remontdarbi iespēju robežās, tāpat dienesta viesnīcas īrniekiem tiek piedāvāta iespēja, saskaņojot ar apsaimniekotāju, veikt kosmētisko remontu savās istabiņās, apsaimniekotājs atlīdzina izdevumus”. 

Universitāte: "Valsts nedod naudu vienīcas labiekārtošanai"

Liepājas Universitātes (LiepU) sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Laiveniece par pārbaudes rezultātiem Jauns.lv teica: „Tā kā valsts finansējums, ko saņem Liepājas Universitāte, nav paredzēts tādiem mērķiem, kā dienesta viesnīcas labiekārtošana, 2016. gadā tika pieņemts konceptuāls lēmums meklēt LiepU dienesta viesnīcai apsaimniekotāju, un kopš 2018. gada to apsaimnieko SIA “OAG Projekti”. Apsaimniekotāja pārziņā ir viss, kas saistīts ar dienesta viesnīcas darbību, izņemot – Liepājas Universitātes Senāts patur sev tiesības noteikt un apstiprināt maksu, par kādu studentiem tiek izīrētas istabiņas.

Protams, LiepU un SIA “OAG Projekti” darbojas saskaņoti un sadarbībā, ejot uz vienotu mērķi – sadzīves apstākļu uzlabošanu studējošajiem. Tas prasa laiku, un pagaidām viena gada laikā ir pilnībā izremontēti divi no pieciem dienesta viesnīcas stāviem. Darbs turpinās nākamajā posmā, un ar katra posma pabeigšanu arvien vairāk ir pieejamas labiekārtotas istabiņas.

Studentiem, piesakoties dienesta viesnīcā, tiek piedāvāta izvēle no zemākās uz augstāko cenu, attiecīga ir arī istabiņu kvalitāte. Tā kā šobrīd pilnībā izremontēti ir divi dienesta viesnīcas stāvi, līdz nākamajam rudenim tie būs vēl vismaz divi un vēl pēc gada studentiem būs pieejamas tikai un vienīgi remontētas istabas (tiesa – cena noteikti nebūs 40 eiro mēnesī).

Šobrīd, universitātesprāt, skumjākais ir tas, ka, lai arī risinājums ar dienesta viesnīcas apsaimniekotāju tika atrasts, process virzās strauji un vēl pēc gada LiepU studentiem būs pilnībā atjaunota dienesta viesnīca, savstarpējās komunikācijas trūkuma dēļ ir izveidojusies nepatīkama situācija, kas patiesību atspoguļo tikai daļēji. Uzskatām, ka vēršoties nevis sociālajos tīklos, bet vispirms pie universitātes vadības, problēmas tiktu risinātas straujāk.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

18. septembrī LiepU dienesta viesnīcas apsaimniekotājs ir saņēmis Veselības inspekcijas slēdzienu: “Objekts atbilst kontroles aktā vērtēto normatīvo aktu prasībām, konstatētas arī neatbilstības atsevišķu prasību izpildē””.

Studente: “Kā jau zināms, viss nenotiek uzreiz”

Savukārt LiepU Studentu padomes priekšsēdētāja Anna Margreta Vērdiņa Jauns.lv sacīja: „Liepājas Universitātes dienesta viesnīcā iekšējā kontrole notiek katru nedēļu, lai uzlabotu kvalitāti. Rezultāti ir kā visas apkalpošanas iestādēs - veikt pozitīvas pārmaiņas, kas uzlabos patērētāja un uzņēmēja apkārtējo vidi.
 
Kā arī izmaiņas ir redzamas katru brīdi. Kā jau zinām viss nenotiek uzreiz, bet pakāpeniski. Es kā studentu padomes priekšsēdētāja šīs pārmaiņas vērtēju pozitīvi. Redzamajās studenta uzņemtajās foto un video ir salīdzinoši mazs ieskats LiepU hostelī, lai apkārtējā sabiedrība varētu objektīvi spriest (par reālo situāciju – red.)".