foto: LETA
Lemberga krimināllietā debašu runu sāk lasīt viņa dēla un biznesa partnera aizstāvji
Aivars Lembergs (no kreisās) un viņa dēls Anrijs Lembergs
112
2019. gada 12. septembris, 13:14

Lemberga krimināllietā debašu runu sāk lasīt viņa dēla un biznesa partnera aizstāvji

Jauns.lv / LETA

Rīgas apgabaltiesā, kur tiek skatīta smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllieta, šodien savu debašu runu sāka lasīt Lemberga biznesa partnera Anša Sormuļa aizstāvis Jānis Rozenbergs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Advokāts tiesai norādīja, ka debašu runu plāno lasīt kopumā trīs tiesas sēdes. Pēc tam savu debašu runu lasīs arī Anrija Lemberga advokāts Oskars Rode.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā tiesas sēdē tika paziņots, ka veselības stāvokļa dēļ kriminālprocesa iztiesāšanā vairāk nepiedalīsies tiesas sēdes priekšsēdētājs tiesnesis Boriss Geimans, kura vietu sastāvā ieņems rezerves tiesnese Ārija Ždanova, bet par jauno priekšsēdētāju izvēlēta lietas tiesnese Irīna Jansone.

Iepriekšējā sēdē tiesa par Aivara Lemberga advokātu nozīmēja jau agrāk izvēlēto valsts nodrošināto aizstāvi Genādiju Ivankinu. 

Ivankins tiesai sākotnēji lūdza septiņus mēnešus ilgu laiku, lai iepazītos ar lietas materiāliem, taču tiesa nolēma, ka vismaz pagaidām tiks samazināts lietas skatīšanas biežums, proti, līdzšinējo četru reižu nedēļā vietā lieta tiks skatīta divas reizes nedēļā. 

Jauns aizstāvis Lembergam bija nepieciešams, jo 25.jūnija tiesas sēdē viņa komandu pameta aizstāvis Raimonds Krastiņš, kurš pašlaik ir apturējis savu darbību advokatūrā. Lembergam lietā bija vēl divi advokāti, tomēr politiķis tika paziņojis, ka viņi nevarot uzņemties trešā advokāta pienākumus, jo katrs atbildot par specifiskiem lietas aspektiem, un tieši Krastiņš bijis "vienīgais un pastāvīgais tiesas advokāts, aizstāvības stratēģis". Pārējiem pilnvaras tikušas izrakstītas uz konkrētām sēdēm.

Aivara Lemberga mēteļu evolūcija

gallery icon
17

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Anrijs Lembergs ar sievu Lieni

2014. gada 18. septembrī nedēļā ar jauniestudējumu “Rigoleto” sezonu uzsāka Latvijas Nacionālā opera. Uz pirmizrādi ieradās arī Latvijas miljonāru sarakstos ...

gallery icon
4

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās