Starptautiska konference “Baltu mantojums”
Runā Rīga
2019. gada 9. septembris, 14:54

Starptautiska konference “Baltu mantojums”

Jauns.lv

20. septembrī Baltu vienības dienas kontekstā Rīgas Centrālā bibliotēka sadarbībā ar Rīgas sadraudzības pilsētas Viļņas Centrālo bibliotēku organizē starptautisku konferenci “Baltu mantojums”, kas norisināsies Rīgas domes sēžu zālē.

Konference tiek rīkota, pieminot Saules kauju, kas notika 1236. gada 22. septembrī, kad divas baltu tautas – lietuvieši un zemgaļi – sakāva Zobenbrāļu ordeņa karaspēku. Šī uzvara nozīmēja to, ka uz vairākām desmitgadēm tika apturēta krustnešu iespiešanās zemgaļu, kuršu, sēļu un žemaišu teritorijā. 

Lai arī vēsturniekiem nav vienota viedokļa Saules kaujas sakarā, tomēr, par spīti dažādajām pretrunām, tā kļuvusi par baltu tautu vienotības simbolu. 2000.gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims 22. septembri pasludināja par Baltu vienības dienu. Šajā dienā tiek godināta ne vien kopīgā vēsture, bet arī īpaši uzsvērta abu tautu tuvā radniecība. Tā ir vienotā kultūrtelpā dzīvojošu tautu brālība. Šīs tautas runā pēdējās divās indoeiropiešu valodu saimes dzīvajās baltu valodās.  

Konferencē būs iespējams noklausīties Latvijas un Lietuvas lektoru vēstījumu par kopīgo un atšķirīgo baltu kultūrvēsturiskajā mantojumā – vēsturē, valodā, literatūrā un tradīcijās. Konference norisināsies latviešu un lietuviešu valodā, bez trešās valodas iesaistīšanas, tādējādi klausītājiem būs iespēja dzirdēt abas baltu valodas. 

Konferencē ar priekšlasījumiem piedalīsies prof., Dr.philol., Latvijas Universitātes profesore un Helsinku Universitātes asociētā profesore Laimute Balode, profesore, Dr.philol., Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāja Anna Stafecka, profesore, Dr.art., Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, Mg.art., mākslas zinātniece, mākslas vēsturniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktore Edvarda Šmite, Dr.hum, lietuviešu dzejniece, literatūras kritiķe un tulkotāja Ērika Druņģīte (Erika Drungytė), Dr. hum,, Latvijas Universitātes lietuviešu valodas, literatūras un vēstures kursa pasniedzējs Edmunds Trumpa un Mg.philol., Rīgas Centrālās bibliotēkas projektu vadītāja Santa Mūrniece.

Līdzās konferencei Rīgas Centrālā bibliotēka un Viļņas Centrālā bibliotēka piedāvās vairāk nekā 150 izdevumu lielu grāmatu izstādi, kurā būs iekļauta lietuviešu daiļliteratūra latviešu valodā un latviešu daiļliteratūra lietuviešu valodā no RCB un VCB krājumiem.