foto: Paula Čurkste/LETA
Kučinskis stāsta, ka situācijas Latvijas būvniecībā pēdējos gados ir uzlabojusies
Saeimas deputāts un bijušais premjers Māris Kučinskis.
Sabiedrība
2019. gada 7. septembris, 21:09

Kučinskis stāsta, ka situācijas Latvijas būvniecībā pēdējos gados ir uzlabojusies

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā, ka tiesībsargājošajās iestādēs sāktā izmeklēšana saistībā ar iespējamu karteli būvniekiem nebija noslēpums, no 2017.gada beigām situācija nozarē sāka uzlaboties, norādīja bijušais Ministru prezidents, pašreizējais Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka 2017.gada nogalē tiesībsargājošās iestādes informēja toreizējo premjeru Kučinski par vairāku būvniecības uzņēmumu iespējamo vienošanos par tirgus sadali. Par šīs lietas izmeklēšanu šonedēļ publiski paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Konkurences padome (KP).

Kučinskis norādīja, ka nekomentēs, kuras tiesībsargājošās iestādes viņu informējušas par šo situāciju, bet norādīja, ka būtu dīvaini, ja viņš kā tā laika premjers nezinātu, kas notiek valstī.

Ekspremjers pauda gandarījumu, ka šī lieta virzās uz rezultātu un ka ir uzlabojusies sadarbība atbildīgo iestāžu starpā, norādot uz Satversmes aizsardzības biroja, Drošības policijas, KNAB un KP darbu.

Kā ziņots, KNAB otrdien paziņoja, ka birojs kopīgi ar KP veica tiesas sankcionētas, neatliekamas izmeklēšanas darbības. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.

KNAB rīcībā esošie fakti liecina par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos. Savukārt KP veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu - aizliegtu karteļa vienošanos.

Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro.

KNAB trešdien sniedza papildu informāciju, norādot, ka otrdien birojs iepriekš sāktajā kriminālprocesā par iespējamu būvniecības uzņēmumu iesaisti kukuļošanā veica vairākas kratīšanas, nopratināšanas, izņemšanas gan būvniecības nozares uzņēmumos, gan pašvaldībā.

Izmeklēšanas darbību rezultātā izņemti dokumenti un datu nesēji, un aizturētas divas personas. Abas aizturētās personas otrdien atbrīvotas, nepiemērojot tām drošības līdzekļus.

Birojs atklāja, ka kriminālprocesā kopumā sešām personām ir tiesības uz aizstāvību. Saskaņā ar likumu tiesības uz aizstāvību ir aizturētajam, personai, pret kuru sākts kriminālprocess un aizdomās turētajam. Plašākus komentārus šajā sakarā birojs nesniedza, taču informēja, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumā noteikto personai, par kuru izteikts pieņēmums vai apgalvojums, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, ir tiesības uz aizstāvību, tas ir, tiesības zināt, kāda nodarījuma izdarīšanā to tur aizdomās vai apsūdz.

Patlaban izmeklēšana ir sākuma stadijā. Lai to novestu līdz sekmīgam iznākumam, procesa virzītājam jāpaveic apjomīgs darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. KNAB ir sācis izņemtās dokumentācijas analīzi, datu nesēju apskati un tajos esošās informācijas apstrādi. Vienlaikus turpināsies kriminālprocesā iesaistīto personu pratināšana, informēja KNAB.

Saskaņā ar LETA un Latvijas Televīzijas novēroto otrdien KNAB bija ieradušies arī būvkompānijas "Arčers" un ceļu būves kompānijas "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns, bijušais SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs. Tāpat KNAB ieradās vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts, kurš gan nevēlējās atklāt, vai ieradies KNAB, lai pārstāvētu Martinsonu. KNAB iztaujāja arī bijušo "Skonto būve" līdzīpašnieku Ivaru Milleru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"LNT ziņas" vēstīja, ka bijušajam SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājam Rāvim šajā lietā piemērots statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. To apliecināja arī viņa advokāts Dmitrijs Skačkovs.

KNAB otrdien apmeklēja arī Valmieras domi, tiekoties arī ar pilsētas domes priekšsēdētāju Jāni Baiku ("Valmierai un Vidzemei").

Tāpat zināms, ka otrdien KNAB iztaujāja arī bijušo Saeimas deputātu Ingmāru Līdaku, kurš savulaik Saeimā pārstāvēja Zaļo un zemnieku savienību. Līdaka apgalvoja, ka iztaujāts kā bijušais Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

Līdaka nekomentēja, vai biroja darbinieku vizīte pie viņa ir saistīta ar KNAB paziņojumu par neatliekamās kriminālprocesuālām darbības vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām.

Tāpat KNAB otrdien iztaujāja bijušo Valsts prezidentu un aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Viņa sekretāre Kristīne Reisa-Dāboliņa aģentūrai LETA apliecināja, ka Vējonim KNAB izmeklētā kriminālprocesā piemērots liecinieka statuss. Viņa apstiprināja, ka 3.septembrī Vējonis apmeklēja KNAB, kur sniedza atbildes uz biroja darbiniekus interesējošiem jautājumiem. Plašāku informāciju par tikšanos viņa nevarēja sniegt, jo Vējonis parakstījis apliecinājumu neizpaust pārrunāto.