foto: LETA
Ašeradens: KP nemitīgi norādīja uz milzīgiem savstarpējās vienošanās riskiem būvindustrijā
Arvils Ašeradens.
Sabiedrība
2019. gada 5. septembris, 13:04

Ašeradens: KP nemitīgi norādīja uz milzīgiem savstarpējās vienošanās riskiem būvindustrijā

Jauns.lv / LETA

Konkurences padome (KP) jau iepriekš nemitīgi norādīja uz milzīgiem riskiem, kas saistīti ar būvuzņēmumu iespējamajām prettiesiskajām vienošanām, vienlaikus norādot, ka padome strādā pie šīs jautājuma, aģentūrai LETA norādīja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (JV), kurš laikā, par kuru tā dēvētajā būvuzņēmumu karteļa lietā sākts kriminālprocess, ieņēmis ekonomikas ministra amatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par sākto kriminālprocesu politiķim informācijas neesot. "Mana vienīgā saistība ar būvindustriju bija dažādu atbalsta sistēmu attīstība. Tāpat bijusi koplīgumu veidošana. Ar nekādām citām normām, kas varētu būt diskutablas vai kā savādāk varētu būt lobētas caur ministriju, man nav bijusi saskarsme," teica Ašeradens.

Viņš gan norādīja, ka, neesot informētam par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) tolaik sāktajām darbībām, KP viņam bija norādījusi uz riskiem nozarē, tostarp informējot par tās sākto darbu situācijas risināšanai.

"Tiekoties ar KP, nemitīgi norādīts, ka sektorā ir milzīgi riski par šādām vienošanām un ka viņi pie tā strādā. Protams, ka viņi to dara savas kompetences ietvaros, un nekas vairāk man nebija zināms," sacīja politiķis.

Ašeradenam tāpat neesot informācijas par to, vai kriminālprocesā varētu būt iesaistīti kādi viņa partijas biedri. "Es esmu tieši tāds pats informācijas patērētājs, kas informāciju uzzina no medijiem. Specifiski man nekas vairāk nav zināms," teica Ašeradens.

LETA jau vēstīja, ka KNAB otrdien paziņoja, ka birojs kopīgi ar KP veica tiesas sankcionētas, neatliekamas izmeklēšanas darbības. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.

KNAB rīcībā esošie fakti liecinot par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos. Savukārt KP veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu - aizliegtu karteļa vienošanos.

Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro.

Saskaņā ar LETA un Latvijas Televīzijas novēroto, otrdien KNAB bija ieradušies arī būvkompānijas "Arčers" un ceļu būves kompānijas "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns, bijušais SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs. Tāpat KNAB ieradās vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts, kurš gan nevēlējās atklāt, vai ieradies KNAB, lai pārstāvētu Martinsonu. KNAB iztaujāja arī bijušo "Skonto būve" līdzīpašnieku Ivaru Milleru.

KNAB otrdien apmeklēja arī Valmieras domi, tiekoties arī ar pilsētas domes priekšsēdētāju Jāni Baiku ("Valmierai un Vidzemei").

Tāpat zināms, ka otrdien KNAB iztaujāja arī bijušo Saeimas deputātu Ingmāru Līdaku, kurš savulaik Saeimā pārstāvēja Zaļo un zemnieku savienību. Līdaka apgalvoja, ka iztaujāts kā bijušais Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

Līdaka nekomentēja, vai biroja darbinieku vizīte pie viņa ir saistīta ar KNAB paziņojumu par neatliekamās kriminālprocesuālām darbības vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām.

Tāpat KNAB otrdien iztaujāja bijušo Valsts prezidentu un aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās