foto: LETA
“Splendid Palace” un “Jest;” aicina skolēnus uz jauno kinolektoriju sezonu
Kinoteātra "Splendid Palace" lielā zāle.
Runā Rīga
2019. gada 3. septembris, 15:56

“Splendid Palace” un “Jest;” aicina skolēnus uz jauno kinolektoriju sezonu

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Sākot ar 2019. gada oktobri kinoteātris “Splendid Palace” un jauniešu organizācija “Jest;” aicina skolēnus uz jauno kinolektoriju ciklu. Šoreiz kinolektorija programmā tiks piedāvātas četras jaunākās Latvijas režisoru filmas, kā arī iespēja klātienē tikties ar filmu autoriem. Līdzās režisoriem kinolektorijos piedalīsies arī jaunākās paaudzes kino cienītāji, kuri būs lekciju vadītāji un moderatori.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Programmas “Latvijas kino skolu jaunatnei” 2019./2020. gada sezonā iekļautas divas spēlfilmas un divas dokumentālas filmas, ar izglītojošām lekcijām uzstāsies filmu režisori un jaunākās paaudzes lektori – vidusskolu skolēni un audiovizuālās mākslas studenti. Pirms filmu seansiem notiks sarunas ar to autoriem par kino uzņemšanas gaitu, problemātiku, dažādiem ar kino saistītiem teorētiskiem un praktiskiem jautājumiem.

Kinoteātrī “Splendid Palace” demonstrētā skolēniem veltītā kinolektoriju cikla programma:

  • 2019. gada 10. oktobrī spēlfilma “Jelgava 94”;
  • 2019. gada 12. decembrī vēsturiska lielfilma “Dvēseļu putenis”;
  • 2020. gada 16. janvārī dokumentālā filma “Klejotāji”;
  • 2010. gada 30. aprīlī animēta dokumentālā filmā “Mans mīļākais karš”

Lektoriju cikls sāksies 10. oktobrī ar aicinājumu palikt brutāliem Jāņa Ābeles spēlfilmā “Jelgava 94”, kas balstīta populārajā Jāņa Joņeva jauniešu romānā ar tādu pašu nosaukumu. Filmas darbība risinās 1994. gadā, un tās  galvenais varonis ir devītās klases skolnieks Jānis, kurš par katru cenu nolemj kļūt par īstu metālistu, lai atstātu iespaidu uz jauno un pievilcīgo klasesbiedreni Kristīni. Par deviņdesmito gadu atmosfēras radīšanu kino pasaulē lekcijā stāstīs režisors Jānis Ābele.

12. decembrī lektorija ietvaros piedāvājam skatīties vēsturisko lielfilmu “Dvēseļu putenis”, kuras autors ir Dzintars Dreibergs. Aleksandra Grīna romāna ekranizācija stāsta par latviešu tautas cīņu par neatkarību 1. pasaules kara laikā no jauna strēlnieku puiša skatpunkta. Filma ir viens no vērienīgākajiem kino projektiem Latvijas vēsturē, un režisors Dzintars Dreibergs stāstīs par izaicinājumiem, kas bija jāpārvar, lai realizētu šāda mēroga kino projektu.

Lektorijs turpināsies 2020. gada 16. janvārī ar jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālo filmu “Klejotāji”. Filma solās būt personiska un emocionāla, režisors portretē trīs pavisam atšķirīgus savas paaudzes jauniešus – klejotājus, kuri dažādās pasaules malās meklē savu ceļu sarežģītajā mūsdienu pasaulē. Par dokumentālās filmas aizkulisēm sarunā ar jauno lektoru stāstīs 24 gadus vecais režisors Matīss Kaža.

Sezonu noslēgsim 30. aprīlī ar Ilzes Burkovskas-Jacobsen animēto dokumentālo filmu “Mans mīļākais karš”. Filmas sižetiskā līnija seko filmas režisores cilvēciskajai izaugsmei – no bērnišķīgas rotaļu fascinācijas līdz patstāvīgai un kritiskai attieksmei pret kara un bruņoto konfliktu postošo ļaunumu. Filmas darbības laiks ir režisores bērnība un skolas gadi Padomju Savienības galējos rietumos – Kurzemē. Animēta dokumentālā filma ir Latvijas kino neierasts un īpašs kino veids, un par šāda darba specifiku stāstīs tās režisore Ilze Burkovska-Jacoben.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par četru lektoriju apmeklējumu (ieskaitot četrus filmu seansus) vienam skolēnam – 16,00 EUR, savukārt skolotājam ieeja ir bez maksas.

Pieteikt skolēnu grupas aicinām, rakstot uz e-pasta adresi irina.pavluka@riga.lv vai zvanot pa tālruņa numuru – 67181145.

Plašāka informācija par lektoriju ciklu saturu un ekspertiem pieejama www.splendidpalace.lv un www.jest.lv.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās