Kultūra
2015. gada 23. decembris, 13:28

Mazbānīša svētki Ventspilī, Sveču mežs Skaņākalna parkā un operete Ziemeļblāzmā: ko darīt 26. un 27.decembrī?

Jauns.lv

Šīs nedēļas nogales kultūras programma, protams, aizritēs Ziemassvētku un Jaungada svinību noskaņā. Atliek vien izvēlēties, kur un kā to svinēt. Skaņākalna dabas parkā iedegsim svētku svecīšu mežu, bet Piejūras brīvdabas muzejā uz svētku vizināšanos aicina Ventspils mazbānītis.

Kā vienmēr gadu mijā, varen plašs svētku koncertu, izrāžu un baļļu klāts – Operetes koncerti „Ziemeļblāzmā”, lielie Rīgas svētku koncerti Ķīpsalā, džeza vakari Frenka Sinatras zīmē Lielajā ģildē, norvēģu kino svētku izrādes „K. Sunī”... Vērts ielūkoties arī izstāžu zālēs: Dabas muzejā varat iepazīt skeletu noslēpumus (baisi jau izklausās, bet nemaz tik šausmīgi nav – ir pat interesanti un aizraujoši), skaistuma cienītāji ir aicināti aplūkot porcelāna lelles Jūgendstila muzejā un princeses Jelgavā, Ventspilī toties „Saldējuma” instalācijas.

1. Sveču mežs Skaņākalna dabas parkā

Skaņākalna dabas parkā Mazsalacas novadā sestdien, 26. novembrī, pulksten 16.30 šajā svētku laikā tiks iedegts Sveču mežs. Būs gaismas mandalu veidošana, radošās darbnīcas un aktivitātes bērniem: sveču laimes liešana Rūķu takā, Velna dīdīšana un velna dziras vārīšana pie Velna alas, Sapņu koka veidošana Skaņākalna pakājē, putnu dziesmas Putnu takā. Notiks arī mājražotāju tirdziņš.

 Pulksten 18.30 Salacas upē tiks palaisti uguns plosti, pulksten 19.30 būs vokālās grupas „Framest” uzstāšanās Skaņākalna pakājē, bet astoņos vakarā iedegs laternu ceļu virzienā uz Mazsalacu.

Vienlaikus ar Skaņākalna dabas apmeklējumi sestdien laikā no pulksten 14.30 līdz 16.30 varat ieplānot arī viesošanos Mazsalacas novada muzejā.

Skaņākalna dabas parks stiepjas trīs kilometru garumā Salacas labajā krastā lejpus Mazsalacas. Te izstaigājama latviešu tautas stiprinieka Kurbada taka, kas ar 50 koka tēliem turpinās līdz Skaņākalna klintij. Ja nav bail no Nelabā, var apmeklēt 14 metrus garo Velna alu un Velna akmeni.

Sveču mežs Skaņākalna parkā kļuvis par Ziemassvētku tradīciju. Pērn tajā tika aizdegtas vairāk nekā 2000 sveces. Paredzams, ka šogad to būs vairāk.

Biļešu cenas: 5 eiro, pensionāriem – 3 eiro, skolēniem – 2 eiro, ģimenes biļete – 12 eiro. Sīkāk internetā: www.mazsalaca.lv .

Sveču mežs 2015

2. Mazbānīša svētki Ventspilī

Svētdie,27.decembrī, no pulksten 14.00 līdz 16.30 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā notiks Mazbānīša svētki, kuros varēs vizināties ar Mazbānīti, liet laimes, zīlēt nākotni un piedalīties dažādās aktivitātēs.

Par pasažieru prieku rūpēsies Jūrmalas teātra aktieri. Muzeja smēdē varēs izliet savu laimi, zīlnieki palīdzēs ielūkoties nākotnē. Bet Smiltnieku mājā kopā ar darba pienākumus sadalījušajiem mājas zirneklīšiem un muzeja rūķiem varēs sašķirot pupiņas un liet sveces. Lībiešu sētā Smiltiņu ģimene cienās ar Kazas zupu. Savukārt pirms teju trīs gadiem uz muzeju pārvestajā Lielirbes baptistu lūgšanu namā no notiks jauktā kora „Līvzeme” koncerts „Ziemas ceļi”.

Jāatgādina, ka katru gadu, sagaidot ziemas saulgriežus, Piejūras brīvdabas muzejā mazo 1916. gadā ražoto tvaika lokomotīvi sapoš, lai gaismiņām mirdzot, tā nestu gaismu un prieku.

Biļešu cena: 1,40 eiro; skolēniem, studentiem un pensionāriem – 0,60 eiro. Sīkāk internetā: www.muzejs.ventspils.lv.

Ventspils mazbānītis

3. Operetes Jaungada koncerti kultūras pilī „Ziemeļblāzma”

Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” katru vakaru no svētdienas, 27. decembra, līdz trešdienai, 30. decembrim, pulksten 18.00 notiks operetes Jaungada koncerti „No Rīgas līdz Vīnei”. Operetes Jaungada programmās būs daudzveidīga, dažāda un bagāta solistu buķete.

Šampanieša viegluma muzikālu dzirksti un valdzinājumu Jaunā gada priekšvakarā ļaus baudīt latviešu un pasaules operetes un mūziklu hiti - Arvīda Žilinska „Aktiera mūžs” un „Peld lielā jūrā lasis” no operetes „Dzintarkrasta puiši”, Anneles valsis no Elgas Īgenbergas operetes „Annele”, Auces un Marijas duets no Imanta Kalniņa dziesmuspēles „No saldenās pudeles”, dziesmas no Raimonda Paula dziesmuspēles „Pāri, kas dabonas” un operetes „Māsa Kerija”, Maricas ārija no Imre Kalmana operetes „Mārica”, skatītāju iemīļoti numuri no Franča Lehāra operetes „Jautrā atraitne”, Homonoja čardašs no Johana Štrausa operetes „Čigānu barons”, „Tev pieder mana sirds” no Franča Lehāra operetes „Smaidu zeme”, fragmenti no Žaka Ofenbaha operetes „Perikola” un Franča Lou operetes „Mana skaistā lēdija”, Johana Štrausa valši, polkas. Būs arī ieskats gaidāmajā Latvijas Operetes fonda jauniestudējuma Paula Abrahama džeziskās operetes „Balle Savojā” melodikā.

Skatītājus priecēs tādi mākslinieki - solisti kā Evita Zālīte, Nauris Indzeris, Anta Jankovska, Marlēna Keine, Dainis Skutelis, Jolanta Strikaite, Artūrs Mangulis, Juris Vizbulis un Emīls Kivlenieks. Koncertprogramma ir arī bagātināta ar dejām, tādējādi izdejojot. Koncertprogrammas režisors ir Valdis Lūriņš, bet orķestra diriģents ir Guntars Bernāts. Par pasākuma horeogrāfiju rūpējies Alberts Kivlenieks, bet par scenogrāfiju - Oskars Dreģis.

Biļešu cena: 10 – 35 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv.

4. Džezs Ziemassvētkos un romantika Zvaigznes dienā

Sestdien, 26.decembrī, pulksten 20.00 un svētdien, 27. decembrī, pulksten 14.00 Lielajā ģildē Ziemassvētku džeza koncerti notiks Frenka Sinatras 100. dzimšanas dienas zīmē, klausītājiem piedāvājot spožu Latvijas mūzikas zvaigžņu – Aminatas Savadogo, Daumanta Kalniņa, Ingus Pētersona, Mārtiņa Ruska un Armanda Siliņa uzstāšanos ar pūtēju orķestra „Rīga” bigbendu. Programmā: dziesmas no Frenka Sinatras repertuāra, tostarp Ziemassvētku dziesmas.

Koncertos dziedās Aminata Savadogo, Daumants Kalniņš, Ingus Pētersons, Mārtiņš Ruskis un Armands Siliņš. Koncertos „Tribute to Frank Sinatra” skanēs tādas Slavenas Frenka Sinatras dziesmas kā „Come Fly With Me” , „It Was a Very Good Year”, „New York, New York”, „Luck Be A Lady”, „I’ve Got You Under My Skin”, „Fly Me To The Moon”.

Aminata Savadogo uzstāsies duetā gan ar Daumantu Kalniņu, gan Ingu Pētersonu un Armandu Siliņu, atskaņojot Ziemassvētku džeza klasikas pērles, kā „Baby It’s Cold Outside” un „Santa Baby”. Koncerta programmā iekļautas arī Frenka Sinatras dziedātās Ziemassvētku dziesmas.

Divi solisti šai džeza programmā iezīmēs jaunas šķautnes savā dziedātāja ampluā. Tie ir Mārtiņš Ruskis, kurš līdz šim prezentējis sevi kā talantīgu latviešu mūzikas atskaņotāju, un Armands Siliņš, kura skatuves gaitu centrā jau daudzus gadus ir opermūzika. Spēlēs orķestra „Rīga” bigbends diriģenta Raita Ašmaņa vadībā.

Biļešu cena: 10 – 40 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.orkestris.riga.lv .

Frenks Sinatra: „It Was A Very Good Year”

5. Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalā

Lielie Ziemassvētku koncerti Ķīpsalā piektdien, 25. septembrī, pulksten 15.00 un sestdien, 26. decembrī, pulksten 17.00 pulcēs mūziķus Vestardu Šimkus, Elīnu Šimkus, Martu Kristiānu Kalniņu, Ievu Kerēvicu un diriģentu Kasparu Ādamsonu.

Koncerta programmas atslēgas vārds ir vērtības – muzikālas vērtības gan no pagātnes, gan no šodienas. Skanēs pazīstamas operu ārijas un fragmenti no Karla Orfa iedvesmojošās kantātes „Carmina burana”, uzmirdzēs klaviermūzikas pērles, atmiņā tiks atsauktas kinomelodijas, slaveni mūzikli un Džordža Gēršvina sacerējumi. No apceres klusuma caur mīlestības spēku līdz mūžīgajai gaismai vedīs Riharda Dubras opuss „Silence, Love and Light” („Klusums, mīlestība un gaisma”) ar mātes Terēzes vārdiem, bet ar ironiju uz trako Ziemassvētku iepirkšanās bumu palūkosies jaunais komponists Jēkabs Jančevskis darbā „Trakās dienas”. Gaišu svētku noskaņu uzburs Raimonda Paula, Zigfrīda Muktupāvela un Aigara Voitišķa melodijas un neiztrūkstošās tradicionālās Ziemassvētku dziesmas.

Šogad Rīgas Ziemassvētku koncertiem ir izvēlēts neparasts vizuālais risinājums - karuselis, jo karuselis daudziem saistās ar jaukām bērnības atmiņām un prieku, citiem – ar Ziemassvētku tirdziņu Doma laukumā. Un arī Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalā klausītājiem allaž sagādā daudz pozitīvu emociju un pārsteigumu, teic koncerta producents Viesturs Tīle.

Biļešu cena: 9 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

Rīgas Ziemassvētku koncerts - Elīna un Vestards Šimkus

6. Norvēģijas bērnu filmu Ziemassvētku programma

Kinoteātrī „K. Suns” (Elizabetes ielā 83/85, Rīgā) no piektdienas 25. decembra, līdz pat nākamā gada 3. janvārim skolēnu ziemas brīvdienu laikā notiek Norvēģijas bērnu filmu seansi. Tajos iekļautas trīs spēlfilmas un viena animācijas filma.

* Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, un 1. janvārī pulksten 14.00 tiks demonstrēta 1976. gadā uzņemtā pasaku filma ģimenei „Ceļojums uz Ziemassvētku zvaigzni. Šī filma joprojām ir populāra Norvēģijā - Norvēģijas sabiedriskā televīzijā ik gadu demonstrē šo filmu Ziemassvētku vakarā un tā ir neatņemama Ziemassvētku tradīcija daudzās norvēģu ģimenēs.

* Šī gada filmu programmā bērni varēs redzēt arī turpinājumu stāstam par diviem draugiem – puisēnu Kaštenu un meiteni Petru 2014. gadā uzņemtajā filmā „Kaštena un Petras brīnišķīgie Ziemassvētki”. Filma ir uzņemta pēc bērnu grāmatu sērijas par Kaštenu un Petru, kuru sarakstījis Norvēģijā plaši pazīstamais rakstnieks Tūrs Oge Bringsvers. Kaštens un Petra ļoti gaida Ziemassvētkus un kopā ar Truša jaunkundzi un mazo Lauvēnu nepacietīgi skaita atlikušās dienas līdz Ziemassvētku vakaram. Viņi  ir nolēmuši radīt pasaulē visvisvislabāko Ziemassvētku noskaņu. Filmu demonstrēs sestdien, 26.decembī, un 2. janvārī pulksten 14.00.

* Svētdien, 27. decembrī, un 3. janvārī pulksten 12.00 mazākos skatītājus noteikti aizraus animācijas filma par policijas auto Pelles piedzīvojumiem - „Policijas mašīna Pelle uz pēdām”. 2013. gadā šī filma tika atzīta par labāko bērnu un jauniešu filmu Norvēģijā, iegūstot Norvēģijas Nacionālā kino balvu „Amanda”.

* Lielākajiem bērniem 2. un 3. janvārī pulksten 14.00 tiks piedāvāta filma „Vispatiesākā mīlestība”, kas ir dzīvespriecīgs stāsts par desmit gadus veco meiteni Anni, viņas attiecībām ar vienaudžiem un par pirmo mīlestību. Filma ir uzņemta pēc norvēģu autores Vigdis Jortas populārās bērnu grāmatas ar tādu pašu nosaukumu un ir guvusi vairākas balvas starptautiskos filmu festivālos.

Filmas demonstrēs norvēģu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Bērniem un vecākiem ar bērniem ieeja bez maksas. www.norvegija.lv.

Animācijas filmas „Policijas mašīna Pelle uz pēdām” reklāmas rullītis

7. Izstāžu ceļvedis: skeleti Dabas muzejā, porcelāna lelles Jūgendstila centrā un princeses Jelgavas baznīcas tornī

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz nākamā gada 9. janvārim skatāma Alvja Zemzara gleznu izstāde „Ieeja par brīvu”, kuras darbi lielākoties tapuši šogad. Gleznotājs un interjera dizainers Alvis Zemzaris ir pievērsies urbānās ainavas žanram, liekot savos lielformāta audeklos naksnīgās noskaņās uzmirdzēt Rīgas un Londonas skatiem. Mākslinieka gleznās pilsēta attēlota diennakts tumšajā laikā – laternu izkliedētā gaisma atspīd uz asfalta un koku kailie zari skatienam atklāj pilsētas ielu tīklojumu. Līdztekus Rīgas un Londonas skatiem, izstādē aplūkojami arī Amsterdamā un Visbijā tapuši gleznojumi, kā arī filozofiski piesātināti ikdienas priekšmetu uzstādījumi. Sīkāk internetā: www.paintings.lv .

 

* Rīgas Jūgendstila muzejā līdz nākamā gada 14. februārim skatāma autorleļļu un juveliermākslas darbu izstāde „Sapņu dārzs”. Izstādes eksponātus mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas veidojuši iedvesmojoties no jūgendstila motīviem. Baltijas Autorleļļu un rotaļlietu ģildes meistari izstādes darbos interpretē jūgendstila tēmas un motīvus un parāda šī stila daudzveidību.

Savukārt juvelieris Anatolijs Nazarenko (Latvija), speciāli izstādei izveidojis mūsdienu rotu un miniatūru kolekciju no bronzas, emaljas un pusdārgakmeņiem. Sīkāk internetā: www.jugendstils.riga.lv .

* Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) līdz nākamā gada 13.martam skatāma visnotaļ savdabīga un unikāla izstāde „Skat - logā skelets!”. Izstāde veidota, lai ļautu labāk izprast dzīvnieku valsts pārstāvju skeletu daudzveidību un to nozīmi dzīvo organismu dzīvē.

Tā demonstrē dzīvnieku ārējo un iekšējo skeletu, gan arī to, kā skeleta uzbūve ir saistīta ar dzīvnieku dzīvesveidu un vidi, kurā tie dzīvo. Vai zināji, ka jūraszvaigznei ir skelets? Vai zināji, ka kurmim ir ilkņi, ar kuriem tas savu iekāroto objektu „apdullina”, pirms ķeras tam klāt? Par šo un daudz ko citu varēs uzzināt šajā izstādē. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv .

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” līdz nākamā gada 13. janvārim ir skatāma mākslinieka vācu izcelsmes somu Mikko Hinca personālizstāde „Lost/Saldējums” -  krāsainu objektu, metāla siluetu, gleznu un zīmējumu instalācijas. Autors izmēģinājis un apvienojis dažādus medijus, lai vērstu skatītāja uzmanību no centra uz perifēriju, turklāt novietojot mākslas darbu labilā pozīcijā starp objektu un gleznu. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv .

Atklāta Mikko Hinca izstāde „Saldējums”

* Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī līdz nākamā gada 3. februārim apskatāmas princeses, nāras un eņģeli Dainas Dagnijas tekstilkolāžu izstādē „Princeses, nāra un eņģeli”.

Māksliniece pievērsusies tekstilkolāžām, kuras veido no dažādu krāsu audumu gabaliņiem, rokdarbiem, bižutērijas, fliteriem, podziņām un citiem materiāliem. Šajos darbos parādās mākslinieces fantāzijās ieraudzīti vai ceļojumos pamanīti tēli. Sīkāk internetā: www.tornis.jelgava.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto