foto: AFP/Scanpix
Latvijā šodien pirmo reizi nosēdušies ASV iznīcinātāji "F-35"
Lielvārdes bāzē šodien pirmo reizi nosēdušies divi moderni ASV iznīcinātāji "F-35"
2019. gada 23. jūlijs, 16:39

Latvijā šodien pirmo reizi nosēdušies ASV iznīcinātāji "F-35"

Jauns.lv / LETA

Latvijā, Lielvārdes bāzē, šodien pirmo reizi nosēdušies divi moderni ASV iznīcinātāji "F-35", pavēstīja Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Sandra Brāle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat Lielvārdē nosēdušies divi "F-15" lidaparāti. Lidmašīnas uzpildījušas degvielu un devušās tālāk pildīt dienesta pienākumus.

Lidmašīnas Latvijā ieradās atbilstoši ASV vadītas Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzības operācijai "Rapid Forge".

ASV Gaisa spēki izvieto iznīcinātājus un mobilitātes lidaparātus Polijas, Igaunijas un Lietuvas bāzēs atbilstoši operācijai "Rapid Forge". Vingrinājuma mērķis ir uzlabot NATO un partnervalstu resursu savietojamību un sadarbību, kā arī stiprināt operacionālās spējas.

"Rapid Forge" ir ASV Gaisa spēku Eiropā (USAEF) vadīta operācija, lai uzlabotu kaujas gatavību un pārbaudītu spēju veikt operācijas vietās, kurās nav galvenās gaisa bāzes - tās tiek sauktas par izkliedēšanas operācijām.

"F-35 Lightening II" iznīcinātājs, "F-15E Strike Eagles" un "C-130J Super Hercules" lidaparāti ieradušies Poviedas gaisa bāzē Polijā, "F-15E Strike Eagles" un "C130J Super Hercules" gaisa kuģi ieradušies Lietuvā, Šauļu gaisa spēku bāzē, lai veiktu degvielas uzpildi, kā arī pārapbruņošanas operācijas, izmatojot inerto munīciju. Savukārt "F-15E Strike Eagles" un "MC-130J Commando II" gaisa kuģi ieradušies Igaunijas Amari gaisa bāzē, lai veiktu degvielas uzpildes operāciju.

"Rapid Forge" operācijā "F-35 Lightening II" un "F15E Strike Eagles" iznīcinātāji tiks pārvietoti no Vācijas Spandagahlemas gaisa bāzes uz bāzēm NATO sabiedroto valstu teritorijās. Papildus operācijā piedalīsies ASV Gaisa spēku Eiropā gaisa kuģi, tostarp "C-130Js" un "KC-135s", kas izlidos no savām līdzšinējām bāzēšanās vietām Eiropā.

Kompānijas "Lockheed Martin" "F-35" ražošanas programma tiek uzskatīta par dārgāko bruņojuma sistēmas attīstības programmu ASV vēsturē.

Gaisa kuģi tiks izvietoti NATO sabiedroto teritorijās, lai stiprinātu sadarbības spējas. Gaisa kuģu izvietošana tiks veikta sadarbojoties ASV sabiedrotajiem un partnervalstīm Eiropā.

Spēja izvietot gaisa spēku kuģus dažādās valstīs stiprina kolektīvās aizsardzības spējas un nodrošina ASV un NATO sabiedrotajiem stratēģisko un operatīvo kapacitāti, kas nepieciešama pretinieka atturēšanai, kā arī sabiedroto un partneru nodrošināšanai, norādīja Latvijas AM.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās