foto: Shutterstock
Mārupē nogalināts bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš (papildināts)
Mārupē nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš.
112
2019. gada 22. jūlijs, 10:35

Mārupē nogalināts bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš (papildināts)

Jauns.lv / LETA

Mārupē nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākotnējā informācija liecina, ka 1972. gadā dzimušais Bērziņš mājās pārsteidzis laupītājus un notikušais, visticamāk, nav saistīts ar advokāta darbību.

Kā preses konferencē atklāj Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, šī bijusi pirmā bruņotā laupīšana Latvijā šī gada laikā. Vismaz divi noziedznieki ielauzušies privātmājā, sasējuši tās 1940.gadā dzimušo saimnieci, un izlaupījuši māju. Kad mājās ieradies laulāts pāris, izvairoties no sagūstīšanas, noziedznieki bēguši prom, no šaujamieroča izdarot vairākus šāvienus Bērziņa virzienā. Bērziņš ar šautām brūcēm nogādāts slimnīcā, taču tur miris.

No mājas nolaupītas vairākas lietas, par kurām policija pagaidām plašāku informāciju nesniedz. Pašreiz nav informācijas par to, ka būtu aplaupīta vēl kāda māja. Šāds gadījums, kad mājas saimniece tiek sasieta, ir ārkārtējs.

Laupītājiem no notikuma vietas izdevies aizbēgt, un patlaban norit aktīva noziedznieku meklēšana, uzsvēra Grišins, piebilstot, ka kriminālpolicija strādā intensīvā režīmā. Laupītāji bijuši maskās.

Policija izvirzījusi versiju, ka laupītāji bijuši no Latvijas.

"Ir pavedieni, mēs strādājam," norādīja Grišins. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 117.panta, proti, saistībā ar slepkavību pastiprinošos apstākļos. Grišins skaidroja, ka sods par šādu noziegumu var būt arī mūža ieslodzījums. Policija patlaban neizskata versiju par to, ka advokāts būtu bijis nogalināts savas profesionālās darbības dēļ.

Noziegumā izmantotais ierocis notikuma vietā nav atrasts. Ieroča veids tiks skaidrots ekspertīzē, pauda Grišins.

Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks solīja, ka policija pielikšot visus spēkus, lai šo noziegumu ātri un efektīvu atklātu un pie atbildības sauktu vainīgās personas. Grišins gan nekomentēja vai policija noziedznieku meklēšanā lūgusi palīdzību Igaunijas un Lietuvas kolēģiem. "Mēs strādājam visās jomās. Mums ir pietiekami daudz instrumentu gan nacionālajā, gan starptautiskajā sadarbībā," uzsvēra policijas pārstāvis. Patlaban gan tiek uzskatīts, ka noziedznieki bijuši Latvijas iedzīvotāji.

Policija arī skaidros vai laupītāji nav pastrādājuši vēl kādu noziegumu. Pirms aptuveni divām nedēļā Jelgavas pusē ir reģistrēta ielaušanās privātmājā, kur miesas bojājumi nodarīti sirmgalvei un viņa aplaupīta. Šajā gadījumā noziedznieki tika aizturēti.

Ņemot vērā, ka Rīgas reģionā notiek arī mantiski noziegumi - privātmāju apzagšanas un automašīnu zādzības, Grišins aicināja privātmāju iedzīvotājus par aizdomīgām personām vai automašīnām nekavējoties zvanīt policijai.

Kādreizējais Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Bērziņš advokāta zvērestu nodeva 2008. gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska Mārupē nogalināto advokātu Uldi Bērziņu raksturo kā augstas klases profesionāli, par kura darbību nekādas sūdzības nav saņemtas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kaminska teica, ka padomei par Bērziņa slepkavību ir pieejama tikai publiska informācija.

"Tas ir vienkārši briesmīgi, jo no savas puses varu pateikt, ka kolēģis ir ārkārtīgi augstas klases profesionālis. Viņš augsti turēja savu advokāta un jurista vārdu. Kopš viņa pievienošanās advokatūrai 2008.gadā par viņu nekādi iebildumi no tiesu varas, tiesībsargājošām iestādēm, privātpersonām un kolēģiem nav saņemti," uzsvēra Kaminska.

Padomei nav informācijas, ar kādām lietām Bērziņš strādājis. Iespējams, ka viņš vairāk darbojies administratīvajās, komerclietās un civillietās.

Patlaban padome sēdi nevarot sasaukt, jo daudzi padomes locekļi ir atvaļinājumos, tāpēc iztrūkst kvoruma.

Jau ziņots, ka pēdējais gadījums Latvijā, kad nogalināts advokāts, notika pērn maijā. Toreiz, 2018. gada 30. maija rīta, tika nošauts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.