foto: Zane Bitere/LETA
Reirs pastāsta, kā sokas ar FKTK vadības meklēšanu
Reirs ir optimistisks par FKTK vadītāja atrašanu noteiktajā termiņā un atklāja, ka konkursam ir uzrunāti daudzi starptautiskajās institūcijās strādājošie.
Politika
2019. gada 12. jūlijs, 09:28

Reirs pastāsta, kā sokas ar FKTK vadības meklēšanu

Jauns.lv / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadības meklēšanā uzrunāti daudzi starptautiskajās institūcijās strādājošie, šorīt intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzvēra, ka FKTK vadības atrašana šobrīd ir svarīgākais Finanšu ministrijas (FM) uzdevums. To plānots izdarīt līdz 1.oktobrim.

Reirs bija optimistisks par FKTK vadītāja atrašanu noteiktajā termiņā un atklāja, ka konkursam ir uzrunāti daudzi starptautiskajās institūcijās strādājošie, piemēram, no Pasaules Bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas. Tāpat uzrunāti privātajā sektorā strādājošie.

Finanšu ministrs arī atzīmēja, ka Latvija veiksmīgi pilda Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" ieteikumus, pieņemot virkni likumu grozījumu, kā arī reformējot FKTK, lai tā galvenokārt koncentrētos uz naudas atmazgāšanas izskaušanu. "Riski ir būtiski mazinājušies, taču ir vēl daudz darāmā," teica Reirs.

Jau vēstīts, ka ar publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" Valsts kanceleja piektdien izsludinājusi pieteikšanos uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amatu.

Atklātajā konkursā pretendenti var pieteikties līdz 12.augustam.

Galvenās pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, pretendents nedrīkst būt sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, kā arī viņam jāatbilst normatīvajos noteiktajām prasībām, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam. FKTK padomes priekšsēdētāja amatam var pretendēt Latvijas pilsonis, kurš ieguvis vismaz maģistra vai tam pielīdzināmu grādu ekonomikas, finanšu vadības vai tiesību zinātņu jomā.

Tāpat tiek prasīta vismaz piecu gadu darbības pieredze organizācijas vadītāja vai tā tiešā padotībā esošā amatā, kā arī finanšu un kapitāla tirgus vai tā uzraudzības jomā vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Lai varētu kandidēt vakantajam amatam, pretendentam ir arī jābūt kompetentam finanšu un organizācijas vadības jautājumos un jāpārvalda latviešu un angļu valoda. Tāpat tiks ņemtas vērā komunikācijas, argumentācijas un prezentācijas prasmes.

Iepriekš tika solīts, ka konkursa organizēšanā tiks piesaistīts starptautisks augstākā līmeņa personāla atlases uzņēmums "Executive Search Baltics" ("Amrop"). Personāla atlases eksperti veiks darba tirgus izpēti un pretendentu piesaisti, CV un reputācijas sākotnējo pārbaudi, piedalīsies komisijas sēdēs, vērtēs kandidātu kompetences un vāks atsauksmes par viņiem, kā arī sniegs atgriezenisko saiti vērtētajiem pretendentiem un sagatavos individuālās attīstības plānu pretendentam, kurš tiks virzīts apstiprināšanai amatā.

Pretendentu atlase notiks trīs kārtās. Pirmajā kārtā tiks novērtēta pretendentu atbilstība FKTK likumā noteiktajām FKTK padomes priekšsēdētāja amata prasībām.

Otrajā kārtā norisināsies klātienes intervija, lai noskaidrotu pretendentu motivāciju ieņemt vakanto amatu, pieredzi un izpratni finanšu un organizācijas vadībā. Būs jāprezentē savs redzējums par FKTK prioritātēm, kā arī tiks novērtētas komunikācijas, argumentācijas un prezentācijas prasmes un angļu valodas zināšanas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par pretendentiem, kuri tiek virzīti uz trešo kārtu, komisijas priekšsēdētājs pieprasīs Valsts drošības dienestam sniegt atzinumu par viņu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam.

Trešajā kārtā tiks novērtētas pretendenta vadības kompetences: pārmaiņu vadīšana, lēmumu pieņemšana, stratēģiskais redzējums, komandas vadīšana, rezultātu sasniegšana.

Pretendentu atlases un atbilstības izvērtēšanas komisijas sastāvā ir Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), Latvijas Bankas padomes loceklis, Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets un Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Pretendentu atlases un atbilstības izvērtēšanas komisijas sēdēs ar padomdevēja tiesībām piedalās ne vairāk kā trīs Finanšu sektora attīstības padomes deleģēti tās sastāvā esošu biedrību pārstāvji.

2019.gada 13.jūnijā Saeimā pieņemtie grozījumi FKTK likumā paredz, ka turpmāk FKTK priekšsēdētāja amata pretendentus Ministru kabinets izraudzīsies atklātā konkursā, kuru vada Valsts kanceleja.

Konkursa uzvarētājs, ieņemot FKTK priekšsēdētāja amatu, saņems mēnešalgu 9000 eiro (pirms nodokļu nomaksas), kā arī veselības apdrošināšanu un sociālās garantijas. Tāpat šis amats paredz iespēju īstenot pārmaiņu procesus, pieņemt sabiedrībai būtiskus lēmumus finanšu sektora jomā un sekmēt Latvijas finanšu sektoram atbilstošu un samērīgu regulatīvo vidi.

Ministru kabinetam FKTK priekšsēdētāja amata pretendents apstiprināšanai Saeimā jāizvirza līdz šā gada 1.oktobrim.

LETA jau ziņoja, ka Saeima 8.jūlijā atbalstīja priekšlikumu FKTK vadībā uz laiku iecelt FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāju Kristīni Černaju-Mežmali.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne 4.jūlijā iesniedza atlūgumus.

Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienākas Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no gada mēnešalgas.

Černajas-Mežmales kandidatūru uz FKTK pagaidu vadītāja amatu rosināja virzīt finanšu ministrs, un to akceptēja arī Latvijas Bankas padome.