foto: LETA
Čeku loterijas lielākais tehniskais izaicinājums ir lielā čeku dažādība Latvijā
Kases čeks.
Sabiedrība
2019. gada 1. jūlijs, 13:06

Čeku loterijas lielākais tehniskais izaicinājums ir lielā čeku dažādība Latvijā

Jauns.lv / LETA

Čeku loterijas lielākais izaicinājums ir lielā čeku dažādība Latvijā, tāpēc loterijas sākumam tehniskais risinājums ir izstrādāts maksimāli vienkāršs, pirmdien čeku loterijas atklāšanas pasākumā sacīja tīmekļa vietnes "www.cekuloterija.lv" izstrādātāja SIA "Mobilly" izpilddirektors Ģirts Slaviņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš sacīja, ka, strādājot pie tehniskā risinājuma, "Mobilly" krāja dažādus čekus un izrādījies, ka to ir vairāki desmiti veidu. "Tas sākotnēji apgrūtina lielāku mākslīgā intelekta iesaisti tehniskajā risinājumā, jo šis mākslīgais intelekts ir jāapmāca, lai tas atpazīst visus iespējamos čeku veidus," sacīja Slaviņš.

Viņš piebilda, ka citās valstīs, kurās notiek līdzīgas čeku loterijas, čeki un kvītis ir daudz vairāk standartizēti. Tomēr Slaviņš neizslēdza, ka, turpinot darbu pie loterijas tehniskā risinājuma pilnveidošanas, būs arī mobilā aplikācija, kā arī lielākas iespējas automātiski atpazīt čeku, līdz pat tam, ka čeks automātiski reģistrējas izlozei jau pie kases, veicot pirkumu, ja vien pircējs tam dod savu piekrišanu.

"Čeku loterijas sākuma versija ir vienkārša, visiem saprotama un tās izstrādi mēs varējām paveikt salīdzinoši īsā termiņā. Kādi būs nākamie soļi - tas atkarīgs no pasūtītāja vēlmēm. Svarīgi, ka produkts ir gatavs, tas darbojas un pilda savu uzdevumu. Mēs redzam, kas notika, piemēram, ar e-veselību, kuras risinājums tika iecerēts tik sarežģīts, ka izstrāde prasīja gadus un rezultātā, kad tas beidzot tikai izveidots, izrādījās, ka tas jau novecojis un neatbilst aktuālajiem standartiem," stāstīja Slaviņš.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Čeku loterijas projekta vadītāja Anna Šapovala sacīja, ka loterijā var piedalīties jebkuri čeki, vai biļetes par pasākumu apmeklējumu, vai stingrās uzskaites kvītis, kuras pārsvarā izsniedz patentmaksas maksātāji, vai tirgotāji, kuriem tajā brīdī nedarbojas kases aparāts.

Šapovala arī atgādināja, ka gada izlozei tiks virzīti 120 čeki no mēneša izlozēs nelaimējušajiem čekiem, līdz ar to, iekļūstot gada izlozē, iespējas laimēt būs lielākas. "Jāņem gan vērā, ka šogad gada balvas būs uz pusi mazākas nekā paredzēts turpmāk, jo šogad loterija darbojas tikai pusgadu. Attiecīgi šogad gada balvas būs šādas - viena naudas balva 10 000 eiro vērtībā, četras naudas balvas 5000 eiro vērtībā un piecas naudas balvas 1000 eiro vērtībā," sacīja Šapovala.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pauda cerību, ka pēc loterijas sākšanās cilvēki daudz biežāk uz jautājumu "vai čeku vajag?" atbildēs apstiprinoši. "Loterija atvieglos arī VID darbu, jo caur loteriju iegūsim nepastarpinātu informāciju, kādi čeki caur kādām iekārtām tiek izsniegti. Attiecīgi VID klātbūtne uzņēmumos kļūs mazāk pamanāma," sacīja Jaunzeme.

Jautāta, vai nav bažas, ka lielākus pirkumus cilvēki lūgs dalīt vairākos mazos pa pieci eiro, tādējādi palielinot rindas pie kasēm, Jaunzeme sacīja, ka cer uz cilvēku veselo saprātu. "Mazumtirdzniecības dati rāda, ka tāpat jau tiek veikts pietiekami daudz pirkumu, lai pietiktu čeku, ko reģistrēt," sacīja Jaunzeme.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Salmiņa norādīja, ka čeku loterijas ideja radās pirms trīs vai četriem gadiem. "Nebija viegls šis ceļš no idejas līdz realizācijai, daudz diskusijas Saeimā raisījās gan par balvām, gan uzņēmēju iesaisti. Ja sākotnēji čeku loterijas ideja bija saistīta ar ēnu ekonomikas apkarošanu, tad tagad tas vairāk ir cilvēku attieksmes maiņas jautājums," sacīja Salmiņa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka no šodienas sāk darboties čeku loterija un pirkumu jeb pakalpojumu čekus var reģistrēt jaunās čeku loterijas vietnē "www.cekuloterija.lv".

Lai piedalītos loterijā un pretendētu uz naudas laimestiem, kā arī uz padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētajām papildu balvām, tīmekļa vietnē ir jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete par kopējo summu vismaz pieci eiro. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja.

Čeku loterijā var piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma, izņemot VID un čeku loterijas tīmekļvietnes izstrādātāja "Mobilly" pārstāvjus. Čeku loterijā var piedalīties arī bērni, tikai tādā gadījumā reģistrētajā čekā nedrīkst būt tādi pirkumi kā alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un enerģijas dzērieni.

Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete būs obligāti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas būs jāuzrāda VID klātienē vai jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā skenētā veidā.

No 1.jūlija čeku loterijas dalībnieki ikmēneša izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro vērtībā, trīs naudas balvas 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā. Gada izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 20 000 eiro vērtībā, četras naudas balvas 10 000 eiro vērtībā un piecas naudas balvas 2000 eiro vērtībā. Tāpat katru mēnesi būs iespējams piedalīties padziļinātas sadarbības programmas dalībnieku sarūpēto papildu balvu izlozē. Šobrīd jūlijam papildu balvas ir pieteikuši 11 padziļinātas sadarbības programmas dalībnieki.

Loterijas uzvarētāji tiks paziņoti TV3 raidījuma "Superbingo" laikā, kā arī loterijas rezultāti tiks publicēti tīmekļvietnē "www.cekuloterija.lv" un "www.latloto.lv". Tāpat mēneša balvu ieguvējiem un gada izlozei izvirzītajiem loterijas dalībniekiem tiks izsūtītas īsziņas uz reģistrācijas brīdī norādīto mobilā tālruņa numuru.

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā.

Čeku loteriju organizē VID, bet informatīvi atbalsta "Latvijas loto".