foto: Edijs Pālens/LETA
GKR domā par jauna mēra amata kandidāta virzīšanu; "Saskaņa" gatava turpināt līdzšinējo sadarbību
GKR frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko.
Politika
2019. gada 20. jūnijs, 21:56

GKR domā par jauna mēra amata kandidāta virzīšanu; "Saskaņa" gatava turpināt līdzšinējo sadarbību

Jauns.lv / LETA

Partija "Gods kalpot Rīgai" būtu gatava atkārtoti Rīgas domes priekšsēdētāja amatam virzīt kādu no savas frakcijas biedriem, pauda frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Stepaņenko sacīja, ka frakcijā joprojām ir daudz spēcīgu mēra amata kandidātu un viņš ir pārliecināts savu partijas biedru spējā uzņemties šī amata pienākumus. "Mēs noteikti izskatīsim kandidātus partijas biedru vidū," teica politiķis.

Taujāts, vai frakcija būtu gatava atbalstīt opozīcijas vai "Saskaņas" virzītu mēra kandidātu, Stepaņenko sacīja, ka šis jautājums patlaban nav dienaskārtībā un par to tiks lemts pēc svētkiem.

Arī Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR), kurš tagad atkārtoti uzņemsies domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanu, sacīja, ka partijai vajadzētu sasaukt valdes sēdi un lemt par jauna mēra amata kandidāta izvirzīšanu.

"Divu mēnešu laikā atrast jaunu mēru būtu vieglāk nekā iet uz ārkārtas vēlēšanām. Taču tagad visiem vajag nomierināties. Ar visu frakciju vadītājiem vienojāmies, ka kādas divas nedēļas paņemsim pauzi un nerunāsim par lieliem politiskiem jautājumiem," sacīja Burovs.

Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā lemj par neuzticības izteikšanu Turlajam

Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā plānots izteikt neuzticību Rīgas domes priekšsēdētājam.

gallery icon
26

Atbildot uz jautājumu par atbalstu opozīcijas virzītam mēra kandidātam, Burovs norādīja, ka GKR nekādu "sarkano līniju" nav, jo GKR ir pilsētas partija.

Savukārt GKR valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šis bijis politisks lēmums, jo trīs nedēļu laikā Dainim Turlajam (GKR) nav bijis pietiekami ilgs laiks pierādīt savas spējas. "Tas pierāda, ka Rīgas domei nav uzticības," sacīja Ameriks, vienlaikus atsakoties komentēt iespējamo "Neatkarīgo deputātu frakcijas" balsojuma motivāciju.

Tikmēr "Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova pauda viedokli, ka no partijas izslēgtie četri biedri ar savu balsojumu ir salauzuši daudzus sasniegtos darbus un, ka viņi savas personīgās vēlmes ir likuši augstāk par rīdzinieku interesēm.

Taujāta, vai "Saskaņa" varētu atbalstīt opozīcijas virzītu mēra kandidātu, Vladova atbildēja ar: "Skatīsimies". Vienlaikus viņa pauda gatavību turpināt strādāt kopā ar GKR.

Turlais ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Dainis Turlais toreiz un tagad: Rīgas mēra politiskā karjera laiku lokos

gallery icon
74

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks.

Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti, bet opozīcijas deputāts Imants Keišs (JKP) atturējās.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30.maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas "Saskaņa" tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu.