foto: LETA
Domnieki šodien lems par Turlā atstādināšanu no Rīgas mēra amata
Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais
Politika
2019. gada 20. jūnijs, 07:39

Domnieki šodien lems par Turlā atstādināšanu no Rīgas mēra amata

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.14 gaidāma Rīgas domes sēde, kurā notiks opozīcijas rosinātais neuzticības balsojums Rīgas domes priekšsēdētājam Dainim Turlajam (GKR).

Turlais amatā tika ievēlēts 30.maijā pēc tam, kad pēc ievēlēšanas Eiropas Parlamentā amatu atstāja ilggadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Tomēr īsi pēc Turlā ievēlēšanas no "Saskaņas" frakcijas tika izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Petrovs, Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri vēlāk tika izslēgti arī no partijas kopumā.

Dainis Turlais toreiz un tagad: Rīgas mēra politiskā karjera laiku lokos

gallery icon
74

Līdz ar četru biedru zaudēšanu, sabruka arī Rīgas domes koalīcijas pārsvars, tai paliekot 28 deputātu sastāvā.

Tas ir par vienu vairāk nekā ir opozīcijai, jo, Oskaram Putniņam izstājoties no partijas "Latvijas attīstībai", opozīcija palika 27 deputātu sastāvā. Putniņš līdz šim pamatā ir atbalstījis valdošo koalīciju. Tomēr, lai pieņemtu lēmumu par mēra iecelšanu amatā vai atstādināšanu, kopumā nepieciešama vismaz 31 domnieka balss.

No "Saskaņas" izslēgtie politiķi izveidojuši jaunu frakciju, kuru nosaukuši par "Neatkarīgo deputātu frakciju". Tieši viņu rokās patlaban ir Turlā palikšana amatā. To, kā gaidāmajā sēdē balsot, tā sola izlemt frakcijas sēdē šodien plkst.13.

Aptaujātie opozīcijas frakciju pārstāvji atzina, ka savu nostāju nav mainījuši un joprojām balsos par Turlā atstādināšanu no amata.

Nils Ušakovs mēra amata ķēdi nodod Dainim Turlajam

gallery icon
9

Komentējot savas izredzes saglabāt amatu, Turlais žurnālistiem sacīja, ka nav "ne gaišreģis, ne ekstrasenss" un ka ceturtdienas balsojums ir katras frakcijas politiskā atbildība. "Mana atbildība ir piedāvāt iespējamos domes darba variantus. Viņu - izvēlēties, vai to atbalstīt," pauda politiķis, apgalvojot, ka nevienai frakcijai neesot uzdevis jautājumu, kā viņi balsos.