foto: Vida Press
Kur Jāņu agrā rītā izskraidīties pa pliko?
Arī šogad ļoti agrā Jāņu dienas rītā notiks tradicionālie pliko skrējieni. Pēdējos gados aizvien vairāk drosmīgajiem puišiem pievienojas arī meičas. * Katru gadu tradicionālais pliko skrējiens tēlnieka Ojāra Feldberga rosināts notiek arī Pedvāles brīvdabas muzejā, bet tajā drīkst piedalīties tikai vīri, izpildot vienu no auglības un fertilitātes (organisma spējas radīt pēcnācējus) rituāliem.
Kultūra
2019. gada 23. jūnijs, 16:30

Kur Jāņu agrā rītā izskraidīties pa pliko?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kā pēdējo pārdesmit gadu laikā ierasts, arī šogad Jāņos rīkos pliko publiskus skrējienus pretī saullēktam. Šoreiz Latvijas latviešu kailajam skrējienam pievienosies arī tautieši Vācijā. Pliko skrējieni iepriekš īpaši netiek reklamēti, bet par dažiem informācija jau ir. Būs gan skrējieni maksas pasākumos, gan arī par baltu velti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no vasaras saulgriežu svinību rituāliem ir pliko skrējiens – samērā jauna tradīcija, kura no Kurzemes – Kuldīgas un Pedvāles izplatījusies visā Latvijā. Arī šogad, kā jau tas bijis pēdējos gados, Jāņos pirms saullēkta pliko skrējieni notiks visos Latvijas novados. Nu pikantajam skrējieniem pievienojušies arī tautieši Frankfurtē pie Mainas.

Par pamatu pliko skrējienam kļuvis senais tautas ticējums – kas Jāņu rītā rasā mazgājas, tam skaistums un spēks garantēts visu nākamo gadu.

Visslavenākais Jāņu rīta pliko skrējiens notiek Kuldīgā pār veco tiltu pie Ventas rumbas, kurš šogad noritētu jau 19. reizi pēc kārtas. Atšķirībā no citviet Latvijā rīkotajiem līdzīgiem pasākumiem, skrējienu pār veco Kuldīgas tiltu neviens nerīko, tajā vienkārši piedalās bez jebkādas dzimuma, vecuma vai rasu diskriminācijas. Tas jau teju 20 gadus ir noticis ap trijiem naktī. Īpaši tas netiek izsludināts, bet, domājams, ka arī šogad pliko diepšana pāri senajam ķieģeļu velvju tiltam notiks.

Pliko skrējiens būs arī Kuldīgas pievārtē – Padures muižā, kur Jāņu svinēšanas pasākumā pēc pusnakts tiek solīta “peldēšanās pa pliko vai pliko skrējiens”. Bet lai iekļūtu Padures svinētāju pulkā ir jāmaksā ieejas maksa – 15 eiro.

Biļete jāpērk arī, lai piedalītos Līgo festivālā Vecpiebalgā, kur pusvienos naktī notiks Zāļu pliko skrējiens no estrādes līdz ezermalai un atpakaļ. Toties bez maksas varēs piedalīties pliko skrējienā Viļānos Laktīgalu saliņā.  Šis būs pat ļoti oficiāls pliko skrējiens, jo Viļānu novada domes mājaslapā melns uz balta rakstīts: “Pasākuma apmeklētājus sagaida arī pārsteigumi Jāņiem un Līgām, kā arī pliko skrējiens!”

Toties tautiešiem Tēvzemē šogad dienu iepriekš priekšzīmi rādīs Vāczemē mītošie letiņi, kuri to nolēmuši rīkot sestdienas, 22. jūnija, vakarā, jo fāterlandē Jāņu diena, lai cik tas nebūtu dīvaini, ir parasta darbadiena. Frankfurtes pie Mainas priekšpilsētā Kronbergā vietējie latvieši uz līgošanu pulcēsies 22. jūnijā un svētku rīkotāji sola ·      “pikanto nakts skrējienu pretim papardes ziedam”.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Katru gadu tradicionālais pliko skrējiens tēlnieka Ojāra Feldberga rosināts notiek arī Pedvāles brīvdabas muzejā, bet tajā drīkst piedalīties tikai vīri, izpildot vienu no auglības un fertilitātes (organisma spējas radīt pēcnācējus) rituāliem.

Tomēr ir arī puritāniski noskaņoti latvieši, un, pēc visa spriežot, viņi mīt katoliskajā Latgalē - Daugavpils novada Līksnā, jo tur jau trešo gadu pēc kārtas notiks pavisam jauna Jāņu tradīcija, kas vēl nav ierakstīta mūsu lielajā Jāņu tradīciju grāmatā - Līgo skrējiens kažokos. Pērn pēc Jāņiem Daugavpils novada mājaslapā par to raportēja: “Jau otro gadu Līksnā notika Līgo skrējiens kažokos. Šoreiz skrējēju skaits bija krietni lielāks, un skrēja gan lieli, gan mazi, gan veselām ģimenēm. Šis skrējiens likās neparasts it sevišķi tiem Līksnas viesiem, kas skrēja pirmo reizi, jo par tādu aktivitāti viņi līdz šim nekur nebija dzirdējuši”.

Bet šie ir tikai daži, izsludinātie līgotāju pikanttie skrējieni. Gan jau tie bez īpašas reklāmas notiek arī citviet.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās