foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com
Izplosījies Kurzemē, naktī negaiss skāris arī Vidzemi, nesdams tropiskas lietusgāzes un iespaidīga izmēra krusas graudus
Sabiedrība
2019. gada 12. jūnijs, 07:00

Izplosījies Kurzemē, naktī negaiss skāris arī Vidzemi, nesdams tropiskas lietusgāzes un iespaidīga izmēra krusas graudus

Jauns.lv / LETA

Izplosījies Kurzemes centrālajā un ziemeļu daļā, otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu pērkona negaiss šķērsoja lielu daļu Vidzemes, liecina meteoroloģiskā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

FOTO: iespaidīgais 11. jūnija negaiss Latvijā (2019. gads)

gallery icon
25

Saskaņā ar iedzīvotāju ziņoto vietām Vidzemes rietumu novados krita līdz trim centimetriem lieli krusas graudi. Vējš lauza un gāza kokus, kas vietām bloķēja ceļus un pārrāva elektrolīnijas.

Vidzemi skāra plašas un intensīvas lietusgāzes. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvajiem datiem nokrišņu daudzums Alūksnē sasniedza 29,8 milimetrus (mm), Zvejniekciemā - 34,8 mm, Zosēnos - 37,6 mm, Priekuļos - pat 49,4 mm. Līdz ar to pāris stundu laikā vietām nolijusi vairāk nekā puse mēneša normas.

Lielākais nokrišņu daudzums Kurzemē, kas otrdien reģistrēts valsts novērojumu stacijās, bija 18 mm Ventspilī un 20 mm Stendē.

Jau ziņots, ka daudzviet Kurzemē krita lieli krusas graudi, kuru diametrs vietām sasniedza pat piecus centimetrus, savukārt vējš vislielākos postījumus radīja Tukumā un tā apkaimē, kur, iespējams, pāri brāzās virpuļviesulis.

Pērkona negaiss pagāja garām Rīgai pa ziemeļu pusi. Valstī kopumā reģistrēti aptuveni 25 tūkstoši zibens šautru. Iepriekš līdzīgas intensitātes zibeņošana Latvijā bija 2017.gada augustā.

Trešdienas rītā pērkona negaiss ir pametis Latviju. Nokrišņu vairs nav, daudzviet spīd saule, bet vietām - īpaši Ziemeļkurzemē un Ziemeļvidzemē - debesis sedz zemi mākoņi, dažviet izklīst migla.

Pūš lēns līdz mērens austrumu un ziemeļu vējš.

Gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā piecos rītā bija no +13,6 grādiem Kolkā līdz +18,7 grādiem Rīgas centrā un +18,8 grādiem Jēkabpilī.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien Latvijā bija no +17..+19 grādiem Rīgas līča Kurzemes piekrastē un +21 grāda Ainažos līdz +27..+31 grādam valsts lielākajā daļā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 11.jūnijā bija +35..+36 grādi Polijā, Itālijā un Krievijas dienvidos. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -5 grādi Alpu kalnos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās