foto: LETA
Rīgā sadārdzināsies nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas maksa
Sadzīves atkritumu tvertnes.
Sabiedrība
2019. gada 21. maijs, 18:07

Rīgā sadārdzināsies nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas maksa

Jauns.lv / LETA

Nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas maksa Rīgā sadārdzināsies, otrdien žurnālistiem sacīja atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotāja SIA "Getliņi EKO" Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības konkursa uzvarētāja SIA "CREB Rīga" valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

Viņš norādīja, ka 20 gadu laikā nešķiroto atkritumu vidējā apsaimniekošanas maksa sadārdzināsies no 17,38 eiro par kubikmetru bez pievienotā vērtību nodokļa (PVN) līdz 20,38 eiro par kubikmetru bez PVN.

Vienlaikus Levics atzīmēja, ka piedāvātā pakalpojuma cena ir zemāka nekā šobrīd virknē Latvijas novadu un pilsētu.

Tāpat viņš minēja, ka līguma darbības laikā izmaiņas pakalpojuma cenās ir iespējamas vien dažos, stingri reglamentētos gadījumos, ko izraisa no piegādātāja neatkarīgi apstākļi, piemēram, ja mainās nodokļu likmes, tostarp Dabas resursu nodokļa (DRN) likme vai PVN likme, ja mainās atkritumu noglabāšanas tarifs poligonos, ja ir būtiskas izmaiņas normatīvos, kas maina pakalpojuma sniedzēja pienākumus.

Levics piebilda, ka atkritumu šķirošana ir nepieciešama, jo ļauj samazināt maksas sadzīves atkritumu apmēru aptuveni par 20%, bet ieviešot bioatkritumu šķirošanu - vēl par 20-30%. "Faktiski rīdziniekiem, rīkojoties atbildīgi pret vidi, būs iespēja ietaupīt, radot mazāku nešķiroto atkritumu apmēru. Par to esam pārliecinājušies šķirošanas pilotprojektos Rīgā un Liepājā. Šķirotos atkritumus iedzīvotāji nodod bez maksas," viņš teica.

"Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns skaidroja, ka "Getliņi EKO" galvenā funkcija šajā procesā būs uzraudzība un kontrole. "Tā kā pārzinām nozares specifiku un darbību, mēs sekosim tam, vai visi līguma punkti tiek pildīti kvalitatīvi un laikā, vai investīcijas notiek atbilstoši plānotajam, vai privātais partneris pilda savas saistības," viņš sacīja.

Stirāns arī piebilda, ja nebūtu šī konkursa, nākamo piecu līdz astoņu gadu laikā "Getliņu" poligons būtu pilns. Pēc viņa teiktā, jaunā struktūra ar 12 šķirošanas laukumu izveidi pagarinās "Getliņu" darbības laiku.

Savukārt, runājot par Konkurences padomes pārmetumiem saistībā ar SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Clean R" apvienošanos kopuzņēmumā "CREB Rīga", "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts skaidroja, ka kopuzņēmuma izveide nav Konkurences likumā vērtējama, jo abi uzņēmumi turpinās darbu kā atsevišķi komersanti, turpinot savā starpā uzturēt konkurenci.

LETA jau ziņoja, ka "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis "CREB Rīga".

"CREB Rīga" apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Tāpat ziņots, ka 2017.gadā "Getliņi EKO" apgrozījums bija 17,247 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2016.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 73% un sasniedza 1,028 miljonus eiro. Kompānijas 2018.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997.gadā. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).