foto: LETA
Norisinājies jau otrais grandiozais sieviešu izaugsmes un iedvesmas pasākums Forums LĪDERE
Iedvesmas devu un viedus vārdus jau otro gadu sniedza bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar foruma prologu “Starp debesīm un zemi”
Runā Rīga
2019. gada 17. maijs, 17:59

Norisinājies jau otrais grandiozais sieviešu izaugsmes un iedvesmas pasākums Forums LĪDERE

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

“Sapņo drošāk un sasniedz vairāk” – šie viedie vārdi sevī ietver dažkārt tik ļoti nepieciešamo motivāciju un iedvesmu jauniem darbiem, augstām virsotnēm – būt LĪDEREI personiskajā un profesionālajā izaugsmē. Šajos vārdos ietvertā doma vijās cauri un kalpoja kā moto arī 14. maijā VEF Kultūras pilī notikušajā jau otrajā sieviešu izaugsmes un iedvesmas pasākumā Forums LĪDERE. Kā norādījusi Foruma LĪDERE dibinātāja Solvita Kabakova - pasākuma galvenais vadmotīvs bija šo datumu, 14. maiju, padarīt par svētkiem ikvienai sievietei gan klātienē, gan tiešsaistes skatītāju rindās.

Forumu klātienē vēroja 800 uz izaugsmi un attīstību vērstu sieviešu, taču pasākumu tiešsaistē noskatījās vēl vairāk kā 50 000 interesentes. Klausoties vairāk kā 20 sabiedrībā zināmu lektoru prezentācijās, intervijās, diskusijās, katra no skatītājām varēja smelties sev nepieciešamo iedvesmu jauniem darbiem, augstām virsotnēm – sapņot drošāk un sasniegt vairāk, būt LĪDEREI. Foruma programma tika sadalīta trīs atšķirīgās sesijās – “Profesionālā izaugsme – sasniedz vairāk!”, “Attiecības. Ģimene. Mijiedarbība” un trešā sesija – “Personiskā attīstība – sapņo drošāk!”.

Foruma “LĪDERE” pirmajā sesijā tika akcentēta virzība uz profesionālo izaugsmi un to, kā sasniegt vairāk. Šeit iedvesmas devu un viedus vārdus jau otro gadu sniedza bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar foruma prologu “Starp debesīm un zemi”. Tajā viņa runāja par sievietes spēku, norādot, ka: Latviešu sievietes patiešām ir stipras, ir spējīgas pārvarēt dažāda veida aizspriedumus un šķēršļus.” Taču, kur smelties šo spēku brīžos, kad rodas sajūta, ka visas durvis ir ciet? Kā atmodināt sievišķo spēku un uzdrīkstēties sasniegt savas ieceres un sapņus? V. Vīķe - Freiberga norādīja uz trim spēka avotiem – klusums un ieklausīšanās sevī; spēks, kas nāk no citiem – lūdziet un jums tiks dots, kā arī dievišķais spēks – spēks no visuma un augstākiem spēkiem.

Par griestiem šoreiz pārnestā nozīmē - griestiem kā profesionālās izaugsmes virsotni vai tikai karjeras sākuma punktu. Par to - lauzties vai nelauzties cauri griestiem, atklāja Latvenergo padomes locekle Baiba Rubesa. Viņa dalījās ar vairākiem pieredzes stāstiem, kā aizskārusi griestus un izlauzusies tiem cauri profesionālajā jomā. Runājot par pirmo saskarsmi ar griestiem, Baiba dalījās ar atmiņām no bērnības: “Šis bērnības fejas pirksts, sajūta, ka var bez problēmām pārvarēt jebkurus griestus, man vēlāk ir palīdzējusi grūtos brīžos”. Atskatoties uz bērnību no šodienas skatupunkta, Baibai ir divas atziņas. Viena no tām – ir vērtīgi iesaistīt bērnus ģimenes ikdienā kā pieaugušos–tas stiprina bērna pašapziņu un ļauj trenēties griestu un šķēršļu pārvarēšanā.

Kā iemācīties izmantot iekšējo spēku, kas mīt katrā no mums, sievietēm, un kā šo spēku pārvērst LĪDERES cienīgos panākumos un sasniegt vairāk? Atbildes uz šiem jautājumiem un to, kā sievietēm pārliecināt sevi, ka viņa ir stiprāka nekā domā, atklāja Ugunsskolas dibinātāja Laura Dennler. Laura uzsvēra, ka tas, kas sievieti dzen uz priekšu, ir viņas bailes, ka viņa nav pietiekoši laba, ka viņu nemīlēs, ka viņa nav drošībā. Šīs bailes ātri vien pārvēršas vienā trakā dzīves skrējienā, un tad, kad sieviete vairs nespēj, ir novedusi sevi līdz “kliņķim”, tad nobremzē.” Tieši šīs bailes palīdz mazināt un atrisināt Lauras dibinātā Ugunsskola. “Spēcīgas sievietes nav problēma. Visu mūsu problēma ir nobijies cilvēks, kurš nesaprot, cik spēcīgs viņš ir, kurš nemāk apieties ar savu spēku un kuram ir drausmīga komunikācija” – uzsvēra Laura Dennler.

Pieredzes stāstā “Ar elpu zem ūdens” dalījās Triviums trenere, uzņēmēja un koučs Linda Saulīte. Linda pastāstīja foruma skatītājām, kā spēt piecelties un nepadoties, kad viss izsapņotais zudis. 2012. gadā Linda piepildīja savu sen lolotu sapni un spēra drosmīgu soli - radīja Latvijā pirmo digitālo izdevniecību un pirmo digitālo žurnālu “LILLĀ”, kas guvis arī starptautisku atzinību. “Pēc diviem gadiem, kad iznāca žurnāla pēdējais numurs, manī bija beidzies viss – ieguldītie līdzekļi, arī ticība un cerība sev.“ Kā to pārdzīvot un ko no tā mācīties? Kā piecelties un atkal noticēt sev un gribēt radīt? Kā vilšanos pārvērst nevis bruņās, bet skaistumā? Kā atvērties no jauna un piepildīt jaunus sapņus? Uz šiem jautājumiem pieredzē balstītā stāstā dalījās Linda.

Diskusijā “Drošības josta uzņēmējdarbības uzsākšanā – mentorings” dalījās trīs savas jomas LĪDERES – biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna, Infogram dibinātāja Alise Dīrika un uzņēmēja, mūziķe, attiecību biohacking pētniece Anna Andersone. Diskusijas ietvaros viņas dalījās ar viedokli, kāpēc mentorings nepieciešams un kā tas palīdz ātrāk sasniegt mērķus. Aiva norādīja, ka mentorings palīdz ieraudzīt un dažreiz nekāpt uz tiem grābekļiem, ko pašas esam radījušas, palīdz saskatīt pareizo virzienu ātrāk, saprast, kā savienot biznesu, ģimeni, hobijus. “Tā ir kā apdrošināšanas polise - es zinu, ka man ir mentors un es varēšu viņam piezvanīt” – uzsvēra Aiva. Savā pieredzē, kā pašas izmantojušas mentoringa pakalpojumus, dalījās Anna un Alise.

Par sievišķo līderību un dzimumu stereotipiem pastāstīja līderības eksperte un konsultante Olga Dzene. Viņa uzsvēra, ka globālā tendence parāda - pašus augstākos amatus biznesā ieņem vien 2% sieviešu. Taču Eiropā šajā ziņā ir visiepriecinošākie rādītāji – 22,6% sieviešu ieņem vadītājas amatu. Latvijā sievietes – vadītājas ir aptuveni tikpat. “Mums ir ļoti labas iespējas un apstākļi, lai sieviete sevi var realizēt arī biznesa vadības līmenī” – uzsvēra līderības eksperte. Olga plaši aplūkoja mūsdienās apstāvošos dzimumu stereotipus, kas vērojami arī algu atšķirību kontekstā un norādīja, ka vīrieši un sievietes ir vienlīdz spējīgi veiksmīgi vadīt un attīstīt biznesu.