foto: Zane Bitere/LETA
Pimenovs taisnojas, ka sūdzībā Ētikas komisijai viņa teiktais nav atspoguļots precīzi
"Slavināšana vai nomelnošana nav mans stils un nekad nav bijis. Es esmu vienmēr centies saukt lietas savos vārdos," pauž Pimenovs.
Politika
2019. gada 17. maijs, 11:11

Pimenovs taisnojas, ka sūdzībā Ētikas komisijai viņa teiktais nav atspoguļots precīzi

Jauns.lv / LETA

Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S) ir pārliecināts, ka par viņu iesniegtajā sūdzībā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai nav precīzi atspoguļots viņa teiktais parlamenta sēdē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ētikas komisija šonedēļ nolēma izteikt deputātam Pimenovam rakstveida brīdinājumu par parlamentārieša ētikas kodeksa pārkāpumiem saistībā ar izteikumiem parlamenta 4.aprīļa sēdē.

Deputāts akcentēja, ka 4.aprīļa sēdē izskatāmā priekšlikuma mērķis objektīvi neesot bijis par formas tērpiem, "bet cits, proti, pielīdzināt komunisma ideoloģiju nacionālsociālisma ideoloģijai".

Politiķa ieskatā, par viņu Ētikas komisijai iesniegtās sūdzības saturs esot vērtējams kā mēģinājums "maldināt komisijas locekļus", jo tajā esot sagrozīts Pimenova teiktais par attiecīgo priekšlikumu un bez pamatojumiem deputātam esot piedēvēti nodomi, kuru viņam neesot.

"Iesnieguma autori apgalvo, ka es atzīstu, ka "Satversmes preambulā nostiprinātā atziņa ir aizvainojoša PSRS armijas veterāniem". Tomēr preambulas atziņā ir komunistisko un nacistisko totalitāro režīmu noziegumu nosodījums, bet pat vārda nav par komunistiskā režīma pielīdzināšanu nacistiskajam režīmam. Tāpēc atteikšanās atzīt režīmu pielīdzināšanu nav pretrunā ar Satversmes preambulu," uzskata politiķis.

"Slavināšana vai nomelnošana nav mans stils un nekad nav bijis. Es esmu vienmēr centies saukt lietas savos vārdos," pauž Pimenovs. Viņa ieskatā, iesnieguma autori no deputāta teiktā esot tīšām izrāvuši vārdus. Piemēram, netiekot ņemts vērā, ka viņš savā runā norādījis, ka padomju vēsture ir arī "kļūdu un noziegumu vēsture".

Deputāts arī norāda uz Saeimas sēdē pausto pamatojumu, kāpēc, viņa ieskatā, padomju un nacistiskais režīms neesot pielīdzināmi.

Kā ziņots, komisijā ar iesniegumu, aicinot izvērtēt Pimenova izteikumus, bija vērsušies deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Juta Strīķe (JKP), Artuss Kaimiņš (KPV LV), Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) un Anita Muižniece (JKP).

Deputāti savā iesniegumā citēja Pimenova izteikumus 4.aprīļa Saeimas sēdē, debatēs par likuma grozījumus, kas paredz sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem šo pasākumu laikā aizliegt izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus.

Pēc deputātu domām, Pimenovs atzinis, ka Satversmes preambulā minētais ir aizvainojošs PSRS armijas veterāniem, kā arī paudis savu atbalstu komunistiskajām režīmam, izsakot to slavinošus izteikumus. Tāpat Pimenovs esot norādījis, ka komunistiskais režīms pēc būtības neesot pielīdzināms nacistiskajam režīmam, jo "Padomju vēsture bija gan garīga uzplaukuma, gan zaudējumu un krišanas vēsture, gan varoņdarbu, uzvaru, gan zaudējumu vēsture", norāda deputāti.

Viņi arī uzskata, ka Pimenovs, norādot, ka komunisma pielīdzināšana nacismam ir "apzināta vēstures notikumu sagrozīšana", ir pārkāpis Satversmi, deputāta svinīgo solījumu, kā arī parlamentārieša ētikas kodeksu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās