foto: Edijs Pālens/LETA
Ar atvērto durvju dienu un citiem pasākumiem Latvijā atzīmēs Eiropas dienu
Eiropas Savienības un Latvijas karogi.
Sabiedrība
2019. gada 9. maijs, 06:43

Ar atvērto durvju dienu un citiem pasākumiem Latvijā atzīmēs Eiropas dienu

Jauns.lv / LETA

Ar atvērto durvju dienu un citām aktivitātēm Latvijā tiks svinēta Eiropas diena, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No plkst.8 līdz 21 iedzīvotāji aicināti piedalīties ikgadējā "Eiropas eksāmenā", kas pieejams interneta vietnē "esmaja.lv". Eksāmena jautājumi sagrupēti atbilstoši visdažādākajiem zināšanu līmeņiem: skolēni to var kārtot trīs vecuma grupās, savukārt pieaugušajiem tiek piedāvātas trīs zināšanu grūtības pakāpes. Pērn savas zināšanas par Eiropu pārbaudīja aptuveni 17 000 dalībnieku.

Tāpat iedzīvotājiem šodien atvērto durvju dienā ir iespēja apmeklēt dažādas iestādes un organizācijas, kuru darbinieki ikdienā strādā ar ES jautājumiem, kā arī objektus, kuros veiktas ES fondu investīcijas. Atvērto durvju dienā piedalās vairākas ārvalstu vēstniecības Rīgā, Eiropas Savienības māja, Ārlietu ministrija, Saeima un Eiropas elektronisko sakaru regulatoru iestādes birojs (BEREC Office), kā arī projekti, kuros veiktas būtiskas ES investīcijas, tostarp SIA "Getliņi EKO", "Madara Cosmetics", Rīgas starptautiskā lidosta, Kalnciema kvartāls, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Zinātnes centru apvienība, Latvijas Universitātes Dabas māja, Rīgas Doms un Rīgas apgabaltiesa.

Savukārt muzikāli pasākumi šodien notiks Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijā, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, Rīgas 6.vidusskolā un Rīgas 64.vidusskolā. Pasākumos kopā ar skolēniem dziedās Ralfs Eilands ar grupu, bet pasākuma vadītāja pienākumus uzņemsies Nauris Brikmanis.

Eiropas dienas pasākumi norisināsies arī ārpus galvaspilsētas. Piemēram, Cēsu Valsts ģimnāzijā plkst.9.50 notiks jauniešu un EK priekšsēdētāja vietnieka Valda Dombrovska saruna par ekonomikas izaicinājumiem, kurā plānots diskutēt par aktualitātēm Eiropā un Latvijā.

Eiropas dienas pasākumus Latvijā rīko EK pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā, Valsts kanceleju, Ārlietu ministriju, Saeimu un citām valsts un pašvaldību institūcijām, uzņēmumiem, izglītības iestādēm, Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Austrumu partnerības vēstniecībām, ES institūcijām un nevalstiskajām organizācijām.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9.maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā tiek atzīmēta Šūmana deklarācijas gadadiena. Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans 1950.gadā Parīzē teica runu, kurā ierosināja Eiropā ieviest jaunu politiskās sadarbības veidu, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu.

Šūmans pauda ideju izveidot tādu Eiropas institūciju, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda ražošanu. Pēcāk, 1951.gadā, ar līgumu starp Beļģiju, Franciju, Rietumvāciju, Itāliju, Nīderlandi un Luksemburgu Parīzē tika dibināta Eiropas Ogļu un tērauda kopiena. Šī organizācija tiek uzskatīta par Eiropas Savienības pirmsākumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās