foto: LETA
Ventspils līdzfinansēta biedrība maksā Lembergam 255 eiro dienā
Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Politika
2019. gada 5. maijs, 21:52

Ventspils līdzfinansēta biedrība maksā Lembergam 255 eiro dienā

Jauns.lv / LETA

No pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) lielu daļu no saviem ikgadējiem ienākumiem gūst pašvaldības līdzfinansētā biedrībā “Ventspils attīstības aģentūra”. Tajā viņš algā pērn saņēmis gandrīz 100 tūkstošus eiro jeb 255 eiro dienā, ziņo LTV raidījums “de facto”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lemberga kopējie ienākumi pērn bijuši 333 461,33 eiro, liecina publicētā deklarācija. Piekto daļu no viņa ienākumiem veido pensija – 72 740 eiro. Apmēram tik pat daudz Lembergs saņēmis no grāmatu apgāda “Valters un Rapa”, kas no Lemberga nomā savrupmāju Rīgā pie Māras dīķa. Šo ēku Lembergam testamentā 1994.gadā novēlēja studiju biedrs Vitāls Lejiņš. 

Lembergs arī saņēmis 44 301 tūkstošus eiro kā Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs un divtik mazāk kā mērs pilsētas domē. Taču būtisku daļu viņa ienākumu jau gadiem nodrošina darbošanās biedrībās. Vienā no tām – “Ventspils attīstības aģentūrā” – Lembergs pērn algā saņēmis 93 389 tūkstošus eiro. 

“Ventspils attīstības aģentūra” nodarbojas ar pilsētas popularizēšanu, palīdzot biedriem ar mārketingu. Un Lembergs to vada. “Nu, un es tur, protams, atbilstoši dalībnieku lēmumam, saņemu algu,” saka Lembergs. 

Uz jautājumu, kādus tieši pienākumus veic, viņš atbild, ka komunicē ar biedriem un dara to, kas viņiem mārketinga jautājumos vajadzīgs.   

Bez visiem pienākumiem Lembergam daudz laika jāpavada tiesā. Pēdējā gada laikā tiesas sēdes notiek četras reizes nedēļā. Tādēļ jautājums, kurā tieši brīdī viņš strādā biedrībā, kas viņam spēj maksāt 255 eiro dienā jeb ceturto daļu no visiem biedrības ienākumiem. 

Lembergs rēķina, ka tiesā ik dienas pavada piecas stundas, naktī guļ viņš sešas. Visām citām lietām pāri paliek 13 stundu. “Vai tad tas ir maz? Tas ir vairāk nekā jūs droši vien strādājat, bet jūsu laiku un naudu es neskaitu,” uz “de facto” jautājumu nosaka Lembergs. 

“Ventspils attīstības aģentūra” informāciju par biedriem nepublisko, jo ne visi biedri gribot, lai viņus nosauc. 
 
“de facto” rīcībā nonācis kādas biedru sapulces protokols. Tajā var lasīt, ka bez privātām kompānijām attīstības aģentūras biedri ir Ventspils dome, pašvaldībai piederošais “Olimpiskais centrs “Ventspils”” un “Kurzemes filharmonija”, kā arī Ventspils brīvostas pārvalde un valsts pārziņā esošā Ventspils Augstskola un Ventspils tehnikums, kā arī pats Lembergs, viņa sieva, viens no vietniekiem un citi.

Biedrības vienīgos ienākumus veido biedru naudas. Atsevišķiem biedriem tās ir iespaidīgas. No dažādiem avotiem “de facto” noskaidroja, ka, piemēram, dotējami pašvaldības uzņēmumi - “Kurzemes filharmonija” un “Olimpiskais centrs “Ventspils”” biedru naudās maksā no 30-40 tūkstošiem eiro gadā katra. 36 tūkstošus eiro ieskaita pati dome, “de facto” iepriekš uzzināja aģentūrā. 

Iespējams, liels biedra naudas maksātājs ir Lemberga vadītā brīvosta. Piemēram, tās 2015.gada budžeta ailē “mārketingam caur asociācijām un aģentūrām” pieminēti 372 tūkstoši eiro, bet nav atšifrēts, cik daudz nonāk tieši “Ventspils attīstības aģentūras” kasē. 

“Bez papīriem es atturētos nosaukt publiski kaut kādus skaitļus. Atsūtiet jautājumus, mēs atbildēsim,” sastapts sacīja brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tomēr uz “de facto” nosūtītajiem jautājumiem brīvosta neatbildēja. 

Savukārt Ventspils Augstskola katru gadu iemaksā 22 tūkstošus eiro, bet tehnikums - 711 eiro. Abas mācību iestādes uzteic, ka attīstības aģentūra palīdzējusi piesaistīt vairāk studentu. 

Domes opozīcija ir pārliecināta, ka Lembergs biedrībā tiek nodarbināts fiktīvi, jo dara to pašu, kas viņam būtu jādara kā deputātam. 

Valsts policija pirms pāris gadiem sāka pārbaudi, bet kriminālprocesam pamatu neatrada. Arī KNAB uzskata, ka Lembergam kā domes priekšsēdētājam nav ierobežojumu ieņemt amatus un saņemt atalgojumu biedrībās. 

Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūces (A/P) arī likuma pārkāpumus pagaidām neredz, bet plāno tuvākajā laikā tikties ar Ventspils domes opozīcijas deputātiem.